Sådan er Samsungs nye topmobil

Der er altså kun en enkelt pige på trampolinen. Den automatiske action-kollage er en af mange foto-finesser.

Sådan er Samsungs nye topmobil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er Iphone - og så er der alle de andre. Vi har vænnet os til, at sådan er det. Men med Galaxy S3 fik Samsung rokket ved reglerne. Den storsælgende Android-mobil har ikke bare bidt sig fast som en klar toer. I perioder har den sågar overhalet Iphone som den mest solgte mobiltelefon. Så mange holdt vejret, da afløseren - S4 - blev afsløret tidligere på foråret.

Når man lægger den mellem Iphone 5 og Lumia 920, virker S4 kedelig og billig. Den er ingen af delene.
Når man lægger den mellem Iphone 5 og Lumia 920, virker S4 kedelig og billig. Den er ingen af delene.

Det første eksemplar

De tilbageholdte åndedræt gik hurtigt over i krummede tæer, for præsentationen var en bizar opvisning med overgearede skuespillere og stepdansende børn. Som amerikanske journalister høfligt konkluderede, er Samsung et koreansk firma, så her blev dømt lost in translation. Langt værre var det, at selve telefonen også lignede en mild skuffelse - i hvert fald ved første blik.

Nu har vi helt eksklusivt tilbragt nogle dage med landets første eksemplar af Galaxy S4, så her er basis for en mere nuanceret vurdering.

S4 ligner S3 - og så mange andre Samsung-mobiler. Måske skal vi bare vænne os til, at firmaets telefoner ser sådan her ud. Materialet er plast, der skal ligne metal - bortset fra bagsiden der vist bare skal ligne det, den er: prikket plast.

Når man lægger telefonen ved siden af konkurrenter som HTC One og Iphone 5, virker den billig - hvad den bestemt ikke er. Til gengæld er den påfaldende let. På vores brevvægt er S4 bare 15 gram tungere end Iphone 5, og faktisk føles den lettere end Iphone, fordi den er så meget større.

Samsung-skærmen er også mere finkornet end Apples berømmede ”retina-skærm”. Det er tankevækkende, at telefonens fem tommer-skærm har lige så mange billedpunkter som et fladskærms-tv på 50 tommer eller mere.

Samsung holder fast i AMOLED-teknikken, der giver ekstremt mættede farver. Det kan virke overdrevent, men som noget nyt kan gengivelsen justeres, så billedet bliver mere naturligt. Her er også mere blus på billedet end i S3, så skærmen er lettere at aflæse i solskin.

En anden nyskabelse er, at skærmen kan betjenes med handsker på - eller mere relevant på denne årstid: med neglene. Faktisk er S4 så følsom, at man kan lade fingeren svæve et par centimeter over skærmen for for eksempel at smugkigge på indholdet af en billedmappe. Det er en fin videreudvikling af pen-styringen i Galaxy Note II.

Mange af de såkaldte ”nøglefunktioner” fungerer dårligt, og flere af dem er da også slået fra som standard.
Mange af de såkaldte ”nøglefunktioner” fungerer dårligt, og flere af dem er da også slået fra som standard.

Gimmicks

Ligesom HTC One har S4 et infrarødt øje på toppen, så man kan fjernbetjene sit tv. Vi fik det ikke til at virke, men mon ikke det bliver fikset, inden telefonen sendes i handlen.

Samsung har også indbygget en del apps - fra fitness-makkere til tolke-værktøjer og rejsetips. Det ligner en lige lovlig letkøbt måde at skille sig ud fra konkurrenterne på. For tilsvarende apps kan typisk hentes ned for småpenge eller ganske gratis.

Nogle af de mest opreklamerede nyskabelser viser sig desuden at være ret håbløse i praksis. Det lyder smart, at man kan rulle gennem en hjemmeside med øjnene. Men man skal rokke stift med hele hovedet for at styre rulningen. Tilmed skal man afvente ”grønt lys”, og så virker det kun nogle gange.

S4 har flere af disse ”gimmicks”, som næppe tilfører nogen reel værdi i det daglige. Tag blot muligheden for at sende lyden ud gennem flere telefoner - og endda oprette et trådløst surroundanlæg af mobiltelefoner. Det virker kun, hvis alle i forsamlingen har en S4-telefon. Skulle en af vennerne i stedet have en HTC One, kan vedkommende nyde langt bedre lyd - uanset hvilken telefon de andre render rundt med.

Kameraet leverer 13 megapixel, hvilket giver fine detaljer - men også den sædvanlige billedstøj, når mørket falder på. I dæmpet lys tager HTC One - med sine blot fire megapixel - bedre billeder. I solskin er S4-kameraet dog klart over middel.

Men det bedste ved kameraet er den sjove og fint forklarede automatik, der erstatter mange timers billedredigering. Med front-kameraet kan man fange sig selv i et ”frimærke” oven på det egentlige motiv. Og hvis en dum turist vader gennem billedet, kan vedkommende hurtigt ”viskes ud”. I action-fyldte motiver kan hovedpersonen optræde flere gange på samme baggrund.

Vi blev positivt overrasket over, hvor godt disse trick virker. Flere af disse værktøjer afspejler, at S4 har et usædvanligt kraftoverskud. Selv om den europæiske model har knap så mange muskler som den amerikanske, er dette efter alt at dømme markedets hurtigste mobiltelefon lige nu.

Plast-designet har skuffet mange. Men skærmen imponerer.
Plast-designet har skuffet mange. Men skærmen imponerer.

Skidt og kanel

Som klassisk telefon (samtaler og sms) virkede S4 uden problemer, og batteriet førte os fint gennem en hel dag. Takket være den løse bagklap kan batteriet let skiftes, ligesom den beskedne lagerplads (16 GB) kan udvides med hukommelseskort.

Som på S3 kan bagklappen desuden skiftes ud med et tætsiddende omslag, der nu fås med et lille vindue på fronten. Således kan man altid se uret - og endda besvare opkald uden at åbne telefonen. For mange vil disse muligheder retfærdiggøre det lidt tarvelige plast-design.

I alle tilfælde må man rose det kunststykke, at en så stor skærm er pakket ned i en så let og - trods alt - handy håndfuld. Men det havde klædt Samsung at luge ud i det ligegyldige lir. S4 er et overflødighedshorn af skidt og kanel, hvor mange af de mest spektakulære finesser reelt kun er nyttige for dem, der står og skal sælge telefonen. Så for denne anmelder er førstevalget stadig HTC One.

Når det gælder features, er Galaxy S4 for meget af det gode. Og når det gælder design, er den for meget af det samme.Pris: fra ca. 5000 kroner.

Mere information:

www.samsung.dk

Telefonen ligger fint i hånden - og vejer forbløffende lidt.
Telefonen ligger fint i hånden - og vejer forbløffende lidt.

Sådan er Samsungs nye topmobil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce