På nettet i sommerlandet

Der er mange muligheder for at tage internettet med sig ud i det blå - også til søs.
Foto: Ice.net

På nettet i sommerlandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan får du internet i båden, campingvognen - eller bare hjemme i havestolen.

Foråret og sommeren lokker os udenfor, så hvorfor ikke tage internettet med. Det har aldrig været nemmere - eller billigere. Her er et overblik over mulighederne:

Trådløst netværk

Den enkleste løsning er at bruge et almindeligt trådløst netværk - også kendt som "wi-fi". Det kræver to ting:

1. En computer med trådløs netadapter. Sådan en er standard i alle nyere bærbare, og ellers kan den eftermonteres for et par hundrede kroner.

2. Adgang til et trådløst netværk. Det finder du på mange hoteller, campingpladser og andre feriesteder. Ofte mod betaling.

Vil du gå på nettet fra din altan, terrasse eller hængekøje, kan du lave dit eget trådløse netværk. Det kræver en trådløs router, som kan købes fra ca. 200 kr. Routeren skal kobles til en eksisterende bredbåndsforbindelse - f.eks. ADSL eller kabelnet, som du altså skal have i forvejen. Derfor er denne løsning mere velegnet til hjemmet end til campingvogn og sommerhus.
Fakta
En mere mobil løsning er at koble computeren direkte til mobiltelefonnettet.

Mobilt bredbånd

En mere mobil løsning er at koble computeren direkte til mobiltelefonnettet. Det kræver to ting:

1. En computer med 3G-modem. Sådan et er kun indbygget i ganske få bærbare, men modemet kan tilkøbes - typisk i form af en lille dims til usb-porten. Denne dims følger ofte med, når du bestiller næste punkt:

2. Et data-abonnement hos en teleoperatør. Herfra får du også et simkort, som det kendes fra mobiltelefonen. Kortet proppes i computerens 3G-modem. Herefter kan du gå på nettet med komfortabel hastighed (teoretisk op til 7,2 megabit), så længe du er inden for operatørens dækningsområde. Så tjek dækningskortet før du bestiller. Det er jo dumt at investere i en løsning, der ikke virker i sommerhuset - eller hvor du nu ønsker den trådløse netadgang.

Stadig flere vælger det mobile bredbånd som eneste internet-forbindelse. De dropper altså ADSL og kabelnet - akkurat som mange dropper fastnet-telefonen.

En kombination

Men hvad nu hvis du ønsker mobilt bredbånd til mere end én computer? I så fald kan løsningen være en kombination af de to løsninger, vi lige har nævnt. Altså trådløst netværk og mobilt bredbånd. Dette kræver tre ting:

1. En eller flere computere med almindelig trådløs netadapter. Denne er som nævnt standard i næsten alle bærbare.

2. Et data-abonnement hos en teleoperatør. Herfra får du et simkort, som nu ikke monteres i den enkelte computer - men derimod i:

3. En router, der forvandler det mobile bredbånd til et almindeligt trådløst netværk. Routeren købes typisk sammen med abonnementet.

Vi har prøvet sådan en router fra teleselskabet 3. Modellen hedder E960 og fremstår i lyst, stilrent design.

Derhjemme fungerer boksen som en almindelig router, der fordeler netforbindelsen til hjemmets computere. Det kan ske med kabel eller trådløst. Rækkevidden er god, selv om antennerne er skjulte. Vi placerede routeren midt i et stort hus på 225 m2 - og havde fin dækning overalt. Også i det skyggefulde hjørne af haven, hvor hængekøjen lokker. Så hastigheden afhænger mere af, hvor langt du har til nærmeste mobilmast.

3 er kendt for at have landets bedste 3G-dækning, men der er sorte huller rundt omkring. Vi havde fint signal, hvor vi testede - i Østjylland og Thy. Vores typiske hastighed lå på godt tre megabit ned og 256 kilobit op. Men ved nattetide og i medvind sneg vi os op over fem megabit ned og en hel megabit op. Tallene kan svinge i begge retninger, afhængig af hvor mange aktive brugere der er på samme mast.

Nogle brugere klager også over sløve ping-tider, som kan være et problem, hvis man spiller på nettet. Men til almindelig web og email er den mobile forbindelse fuldt tilstrækkelig. Og for mange vil mobil-routeren være et attraktivt alternativ til det faste, snærende (bred)bånd. Se mere på: www.3.dk.

To alternativer

For fuldstændighedens skyld skal nævnes et par - ofte oversete - alternativer til det gængse mobil-net.

Wimaxx er en langtrækkende forbindelse, som bl.a. udbydes af Danske Telecom. Priserne er lave - fra 99 kroner om måneden for 1 megabit. Ligesom ADSL og kabel kan forbindelsen kombineres med IP-telefoni. Du kan også tilslutte en router - og få trådløst internet i hele boligen.

Ulempen er, at Wimaxx-modemet kræver en stikkontakt, så det er ikke optimalt til bærbare computere. Desuden er dækningen begrænset til større byer (København, Roskilde, Odense, Århus, Randers, Aalborg og Esbjerg).

Du kan teste din egen adresse på hjemmesiden, hvor du også finder mere information: www.dansketelecom.dk.

Den anden "glemte" forbindelse leveres af Ice.net, der udnytter samme frekvens som fortidens NMT-mobiltelefoner. Signalets lange rækkevidde over åbent land og vand giver god chance for at opnå stabil forbindelse fra sejlbåden. Eller fra sommerhuse og campingpladser i kystnære og landlige omgivelser. Til gengæld går det let galt i byerne, hvor høje bygninger kommer i vejen.

Hvis du ofte rejser i Norge og Sverige, er Ice.net særlig interessant, da forbindelsen også virker her - uden ekstra afgifter. Ulempen er hastigheden, som er forholdsvis lav. Afhængig af dækning og terrænforhold varierer den fra 300 kilobit til 1 megabit.

Ice.net tilbyder både mobile løsninger til usb-porten i den bærbare - og større routere, der omsætter forbindelsen til et almindeligt trådløst netværk. Prisen begynder ved 149 kr. om måneden. Se mere på: www.ice.net.

På nettet i sommerlandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce