Nyt liv til dit fjernsyn: Apple TV eller Chromecast?


Nyt liv til dit fjernsyn: Apple TV eller Chromecast?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Test: Nye dimser fra Apple og Google gør dit tv meget smartere - fra lige under 300 kroner.

Mange fladskærme sælges som "smart tv", fordi de har indbygget adgang til YouTube, Netflix og andre internet-tjenester. Men ofte bliver du spist af med sløv betjening og begrænset funktionalitet. Og regn ikke med opdateringer, for tv-producenten vil meget hellere sælge dig et helt nyt tv.

Derfor er det en god idé at betragte fjernsynet som en "dum" skærm - og samle alt det smarte i en separat boks, der let og billigt kan skiftes ud. De to mest udbredte løsninger er Apple TV og Googles Chromecast. Begge har flere år på bagen, men her har vi fat i de nyeste udgaver. Det er to fine produkter, men de er også vidt forskellige.

Den overtager dit fjernsyn

Apple TV (fjerde generation)

Pris: fra 1199 kr. (32 GB) og 1499 kr. (64 GB)

Mere info: www.apple.dk/tv

Her i fjerde generation kan Apples tv-boks kendes på, at den er højere end forgængerne - og at fjernbetjeningen er sort med touch-plade i toppen. Med lette fingerstrejf kan man her styre rundt i menuerne eller spole i afspilningen.

Apple udnytter HDMI-forbindelsen til at overtage kontrollen over dit fjernsyn, så med et enkelt tryk tænder du både boksen og tv'et, som skifter til den korrekte indgang. Den lille fjernbetjening kan også skrue op og ned for tv-lyden. Så hvis du mest ser tv via nettet, vil dine gamle fjernbetjeninger hurtigt komme til at samle støv.

En ekstra behagelighed er, at Apples fjernbetjening ikke bruger infrarødt lys, så du behøver ikke pege den mod boksen. Den nye Apple TV giver de sædvanlige muligheder for at leje film, se YouTube, Netflix osv. Du kan også få adgang til din lokale samling af musik og fotos, men meget er knyttet op på Apples eget økosystem, og det er jo ikke alle, der bruger Itunes og Icloud. Men Apple-fans vil fryde sig - også over muligheden for at blæse deres mobile indhold op på tv-skærmen med den trådløse AirPlay-teknik.

Nu med app-butik

Det afgørende nye i denne udgave er, at man kan hente nye apps ned til boksen. I app-butikken fandt vi bl.a. DR-appen, som lader dig se tv både direkte og forskudt. Sammen med Netflix, HBO eller Viaplay (og måske Plex til din egen filmsamling) er det et stærkt argument for at opsige den dyre tv-pakke.

Her er også en del spil, hvoraf flere styres ved at svinge fjernbetjeningen i luften på bedste Wii-maner. Spillene begrænses dog af, at boksen ikke har ret mange grafikmuskler - heller ikke i forhold til Ipad og Iphone.

Største skuffelse er nok, at stemmestyringen pt. ikke fungerer på dansk. Hvis du ikke vil vide, hvad du går glip af, skal du holde dig fra præsentationen på: www.kortlink.dk/h9sp (en time inde i klippet).

Det her er et typisk Apple-produkt - med den klassiske kombination af lækker betjening og trælse begrænsninger. Det er fristende at vente på næste generation, som garanteret får flere spil-muskler og 4K-opløsning (som er en ærgerlig mangel både her og i Chromecast). Det ændrer dog ikke ved, at boksen på de vigtigste punkter er en udsøgt fornøjelse.

Mobilen er nøglen

Google Chromecast (anden generation)

Pris: fra 277 kr.

Mere info: www.kortlink.dk/keqs

Googles Chromecast koster under en fjerdedel af Apple TV, så det er ikke fair at forvente et tilsvarende produkt. Alligevel giver dimsen omtrent samme muligheder - blot på en helt anden måde, fordi indholdet typisk udvælges og styres fra din mobiltelefon.

Derfor har Chromecast ingen fjernbetjening og ingen skærmmenuer. Tænk på den som en diskret modtager, der hiver indholdet fra din mobil, tablet eller pc op på tv-skærmen.

Den nye Chromecast er rund som en småkage med en fleksibel gummistrop til HDMI-stikket, som letter monteringen på den ofte trange plads bag dit tv eller receiver. Pas på ikke at forveksle den med Audio-modellen, som kun er til lyd.

Uanset om du søger en film på Netflix, en video på YouTube eller en tv-udsendelse fra DR, klares det med den dertil indrettede app på din mobil eller tablet. Afspilningen sendes til fjernsynet med et tryk på det lille Chromecast-ikon, som efterhånden findes i de fleste relevante apps. Som regel er det også muligt at kopiere hele skærmen til tv'et, og computeren kan også bruges, så længe det går gennem Chrome-weblæseren.

Går selv på nettet

Afspilningen styres fra den valgte enhed, men det er værd at bemærke, at Chromecast ikke bare modtager indholdet fra din mobil, tablet eller pc. Den kan selv gå på nettet (ofte hurtigere end sin forgænger) og hente indholdet. Det skåner batteriet i de mobile enheder, som sagtens kan bruges til andre ting under afspilningen. Men hvis du starter en film fra din mobiltelefon, og efterfølgende forlader stuen med mobilen i lommen, har resten af familien et problem.

For mange vil det også være en ulempe, at hele udforskningen og udvælgelsen af indhold udføres af en enkelt person med næsen i sin egen lille skærm. Til gengæld er det meget nemmere at indtaste tekst, f.eks. i søgefelter, når man bare kan bruge mobilens tastatur.

Således er Apple TV og Chromecast mere forskellige, end man umiddelbart skulle tro. Begge kan anbefales, og Apple TV er på mange måder mest imponerende. Men den enorme prisforskel udløser alligevel en ekstra stjerne til Googles nye tv-stjerne.

Nyt liv til dit fjernsyn: Apple TV eller Chromecast?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce