Efter den kommercielt skuffende WiiU er Nintendo tilbage på sporet med Switch, der fik den bedst sælgende lanceringsweekend i Europa for en Nintendo-konsol nogensinde, og med imponerende "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" giver det gamere grun

Switch: - Nintendo går - igen - helt egne veje med Switch, der er den mest innovative konsol længe.

Læg dertil en af de allerstærkeste lanceringstitler til nogen konsol, "The Legend of Zelda: Breath of the Wild", oveni, og der er grobund for optimisme for alle Nintendo-entusiaster og gamere generelt.

 

En mobil hjemmekonsol

Nintendo Switch er designet til at være en hjemmekonsol, som en Xbox og PlayStation, men kan frit tages med på farten, som en 3DS eller PS Vita.

Switch-konsollen er en 6,2" skærm, der kan stå selv ved hjælp af en indbygget støttefod - f.eks. hvis to spiller på den samtidigt. Den kan håndholdes - med controllere monteret i hver side, eller der kan sættes i en dock, hvis man vil spille på sit tv.

Konsollens navn skal altså findes i, at den kan "skifte" imellem tre forskellige måder at spille på. Det er bl.a. muligt takket være de unikke Joy-Con-controllere, som følger med. De to små controllere kan monteres på siderne af skærmen, så den nærmest ligner en WiiU eller PS Vita, de kan samles til én controller, der minder om en Xbox-controller - dog ikke helt så ergonomisk, eller de kan bruges uafhængigt af hinanden, som med en Wii-mote og en nunchuck. Og det er kun toppen af isbjerget, men vi vender tilbage til Joy-Con-controllerne.

Switch rummer førnævnte muligheder "out of the box", så de 2800 kr., Switch koster, dækker altså over en hjemmekonsol, en mobilkonsol og op til to controllere. Hardwaremæssigt er Switch en lækkerbisken. Den føles robust og har en vægt og overflade, der emmer af kvalitet. Intet er overladt til tilfældighederne, og selv lyden, når controllerne klikkes af og på, er der blevet kælet for.

Flot og farverig

Nintendo har været sparsom med information, når det kommer til konsollens ydeevne, men "The Legend of Zelda: Breath of the wild", "Splatoon 2", "Arms" og "Mario Kart 8 Deluxe" ser flotte og farverige ude, både på Switchens lille skærm, og når spillene vises på fladskærm.

Skærmen er 6,2", nøjagtig som sin forgænger WiiU - til sammenligning er en Iphone 6 4,7". Hvis man dermed forventer samme oplevelse som på WiiU, kan man se frem til at blive glædeligt overrasket. Vink farvel til 854x480 og sig goddag til 720p. Det lyder måske ikke af meget, sammenlignet med billedet på den smartphone, der ligger i lommen, men særligt "Mario Kart 8 Deluxe" og "Splatoon 2" er rene farveeksplosioner på skærmen - og den kan trække 60fps. Når Switchen dockes, kan den gå op til 1080p, og Hyrule har aldrig været flottere eller mere storslået end i "The Legend of Zelda: Breath of the Wild".

Zelda, Splatoon og Mario

Nintendo har annonceret, hvilke spil der kommer til Switch i 2017, og vi har haft fornøjelse af en håndfuld af dem.

"The Legend of Zelda: Breath of the Wild" er den altoverskyggende lanceringstitel til Nintendo Switch - med rette.

Vi bringer en længere, selvstændig anmeldelse af spillet, men konklusionen skal ikke være nogen hemmelighed: Link er tilbage i den flotteste og største udgave af Hyrule til dato. Lige som Switch er den mest innovative konsol siden Wii, er "Breath of the Wild" det mest nyskabende Zelda-spil siden "Ocarina of Time". Der er så meget at give sig i kast med i dét spil alene, at Nintendo med rette kan trække den lidt med at sende Mario og de andre på banen.

Med det sagt kommer "Mario Kart 8 Deluxe" allerede den 28. april og indeholder alt, hvad "Mario Kart 8" på WiiU gjorde, inkl. al DLC. Det genintroducerer derudover det fan-efterspurgte Battle Mode-arena. Battle Mode er en fest-klassiker, der af uransaglige årsager var reduceret til kun at kunne spilles på almindelige baner i "Mario Kart 8". Nu kan man igen tryne vennerne, mens man vogter over egne balloner i baner, designet kun til det formål. Der er også kommet fire nye karakterer til, og det er igen muligt at have to genstande samtidig. Sidstnævnte funktion sammen med "rigtig" Battle Mode vil lune blandt fans, og det kan forsvare, at spillet erhverves, selv om man allerede har det på WiiU.

"Splatoon 2" kommer til sommer og er et andet spil, som lever op til de høje forventninger. Vælger man at styre med gyroskop, kræver det en smule tilvænning, men når fingrene først har fundet ud af det, er det svært at slippe igen. "Splatoon" er noget så sjældent som et ikke-voldeligt FPS - i hvert fald ikke mere voldeligt end "Mario Kart" - hvor det gælder om at male mere end modstanderne med paint-gun eller andre opfindsomme maler-våben. "Splatoon" blev en stor succes, og "Splatoon 2" kunne meget vel være den første af flere efterfølgere.

"Arms" virker umiddelbart som en udvidet udgave af bokse-spillet fra Wii, hvor man virkelig kunne få sved på panden. "Arms" er dog en langt mere taktisk affære, hvor der er flere karakterer, en masse udstyr og muligheder for at dreje sine slag, hoppe og undvige, gribe fat og slippe dødbringende specialangreb løs.

Først op til julehandlen kommer "Super Mario Odyssey", der i lighed med det nye Zelda lover at være det største og mest åbne i franchisen til dato.

Føl dig frem

"1-2 Switch" er et andet Nintendo-spil, der er tilgængeligt ved lanceringen, og her kommer Switch-controllerne for alvor til deres ret.

De to Joy-Cons kan nemlig ikke "bare" bruges samlet og hver for sig. De har hver indbygget IR-bevægelseskamera, der kan genkende former, afstande og bevægelser, så man f.els. kan spise om kap - og de har en velfungerende HD Rumble-funktion, som blandt andet kan bruges til at gætte, hvor mange kugler der er i en æske. Her agerer din Joy-Con en æske, og ved at flytte rundt på den, kan du føle dig frem til, om der er tre eller fem kugler i æsken. Imponerende, og noget der skal prøves, før det giver rigtig mening.

Lige som "Wii Sports" til Wii og "Nintendo Land" til WiiU viser "1-2 Switch", hvordan man kan få det optimale ud af de mange muligheder, konsollen byder på. Det sker i en serie af mini-spil, hvor man bl.a. skal duellere med pistoler, stoppe et sværd med sine hænder eller malke en ko om kap. Her viser Nintendo, hvor sjovt og socialt det kan være at game. Det er en skam, at "1,2 Switch" ikke følger med konsollen, og det kan kun anbefales, at man køber spillet, hvis man har investeret i konsollen.

Skal/skal ikke

Nintendo Switch er af forhandlerne sat til 2790 kr., og spillene koster 400-500 kr. Så det store spørgsmål for interesserede vil være, er den pengene værd?

For prisen får du en konsol til hjemmet og til at tage med - og det fungerer forøvrigt, som det skal og helt uden ventetid, når man skifter imellem de to tilstande. Batteritiden på farten er tre-seks timer, og det er muligt at spille to takket være de smarte Joy-Cons. Når de sættes sammen, får du en mere konventionel controller, mens en Pro Controller, der er den lækreste og mest ergonomiske mulighed, koster 649 kr., og den følger ikke med konsollen. Vil du have to ekstra Joy-Cons, koster de 699 kr.

Opsummeret: Prisen for konsollen er rimelig, men ekstraudstyret er pebret.

Selv om Switch er et imponerende stykke hardware, er Nintendos primære fokus spillene - og derfor er det paradoksalt, at Nintendo igen-igen kritiseres for de på forhånd planlagte spil. Det er en tilbagevendende problematik, hver gang Nintendo lancerer en konsol - denne gang virker det dog en anelse urimeligt.

Nintendo lancerer inden for det første halve år af konsollens levetid et nyt Zelda-spil, et Mario Kart-spil, det helt nye Arms, en opfølger på ny-klassikeren Splatoon og et helt nyt Super Mario 3D, med undertitlen Odyssey. Dertil kommer andre mindre spil, en masse spil fra tredjepartsudviklere som Ubisoft, Activision, EA, Bethesda m.fl., samt et endnu ukendt bagkatalog fra tidligere konsoller og en række indie-titler.

Er man afhængig af franchises som FIFA, Call of Duty, Battlefield mv., kommer man næppe uden om en Steam-konto eller en PS4 eller Xbox One ved siden af - omvendt er det svært at ignorere Switch, hvis man vil i selskab med Link, Mario, Fox McCloud og alle de andre.

Konsollen appellerer bredt, men særligt til casual- og nostalgi-spillere samt børnefamilier, der vil have godt, gedigent gameplay uden for meget vold og mulighed for at tage det med på farten.

Dette taler for Switch:

- Du får Zelda, Mario og alle de andre

- Du får både en hjemmekonsol og en håndholdt

- Switch er helt sin egen - lige så nyskabende, som Wii var

Dette taler imod Switch:

- Den dyreste konsol på markedet har endnu dyrere ekstraudstyr

- Der er færre spil end Xbox og PlayStation

- Den har ikke 4K eller VR

  • fyens.dk