Langsom computer?: Sådan rydder du op

Hvis din computer er langsom og ustabil, får du her nogle råd til, hvad du selv kan gøre ved det.
Foto: Bryan Mullennix/Bryan Mullennix All Right Reserved.

Langsom computer?: Sådan rydder du op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om computeren er ren og pæn udenpå, kan den sagtens være ved at drukne i digitalt ”snavs”, som gør den langsom og ustabil. Den mest effektive løsning er at geninstallere Windows, men det er voldsomt tidskrævende.

I det følgende tager vi udgangspunkt i Windows 7, som er den mest udbredte Windows-variant, men kuren virker også på andre udgaver, hvor fremgangsmåden kan variere en smule.

Fjern overflødige programmer

Hvis du har installeret programmer, du aldrig bruger, er det på tide at fjerne dem. Klik på startknappen nederst til venstre og vælg ”Kontrolpanel”. Klik nu på ”Programmer og funktioner”. Hvis du finder et overflødigt program på listen, kan du klikke på det med højre museknap og vælge ”Fjern”.

Mange programmer indlæses automatisk sammen med Windows. Nogle er nødvendige (som virusskjoldet), andre er en overflødig byrde. Hvis man sletter noget forkert, kan pc’en nægte at starte, så det følgende er møntet på erfarne pc-brugere, der gerne eksperimenterer på eget ansvar:

Klik på startknappen, skriv ”msconfig” i søgefeltet og tryk retur. Sæt prik ud for Valgfri start. Under fanebladet Start vises de programmer, der indlæses med Windows. Hvis du slår navnene op på: www.kortlink.dk/c8uq, finder du nok et eller flere programmer, der ikke behøver køre konstant. Sluk for det overflødige ved at fjerne fluebenet.

Slet glemte filer

Harddisken bliver efterhånden fyldt med ”midlertidige” filer, der burde være slettet. For at slippe af med dem kan du fra startmenuen vælge: Alle programmer - Tilbehør - Systemværktøjer - Diskoprydning. Sæt flueben i de ønskede felter (læs beskrivelsen nederst i vinduet) og klik OK.

Måske har du også billeder, musik og andre dokumenter liggende, som du ikke længere behøver. Slet dem nu - men husk, at de først forsvinder rigtigt, når du tømmer papirkurven på skrivebordet (højreklik på den og vælg ”Tøm papirkurv”).

Netop skrivebordet flyder let over med alskens programmer og dokumenter. Hvis du ikke orker at sortere i det lige nu, kan du oprette en mappe ved navn ”rod” og flytte det hele derover. Det svarer til at feje snavs ind under gulvtæppet, men så slipper du da for at se på det. Og efter nogen tid kan du jo slette de ting, du ikke har savnet.

Defragmenter harddisken

Vi slutter af med at ”defragmentere” harddisken, så filerne samles i nydelig orden - i stedet for at ligge spredt hulter til bulter på diskens magnetiske plader. Hvis Windows er sat op til at udføre denne oprydning automatisk, kan du springe over dette trin. Det samme gælder, hvis du har en moderne computer med SSD-drev i stedet for harddisk (mest udbredt i bærbare topmodeller). I så fald skal du ikke defragmentere, da det kan forringe drevets levetid.

Men langt de fleste pc’er har en gammeldags harddisk, der kræver regelmæssig oprydning. Start med at lukke så mange programmer som muligt, så processen kan arbejde i fred. Herefter går du ind i startmenuen og vælger: Alle programmer - Tilbehør - Systemværktøjer - Diskdefragmentering. Klik på ”Defragmenter disk” for at begynde oprydningen, der godt kan tage nogle timer.

Sikkerhedskopiering

Nu du er i gang med disse ofte udsatte opgaver, kan du passende tage en sikkerhedskopi af dine vigtigste filer. Du behøver ikke et særligt program til formålet. Hvis du har styr på almindelig filhåndtering (ellers se: www.kortlink.dk/c8uv), kan billeder, dokumenter og andet uerstatteligt let hives over på en ekstern harddisk eller en bunke dvd’er.

Langsom computer?: Sådan rydder du op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce