Konfirmand-bejlere

De to duellanter er omtrent lige tykke, men HP'en (th) er størst og tungest.

Konfirmand-bejlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange 14-årige er kommet til penge. Når telegrammerne er rystet og sedlerne optalt, melder spørgsmålet sig: Hvad kan det blive til? En bærbar computer står højt på mange ønskelister. Vi har afprøvet to modeller i den populære prisklasse omkring 6000 kroner, hvor man får meget computer for pengene. Kampen står mellem Dell Vostro 3450 til 6863 kroner og HP Pavilion dv6-6018eo, som er set til 5999 kr. Selvfølgelig har vi inviteret en nyslået konfirmand med i testpanelet.

Umiddelbart tager HP’en sig mest imponerende ud på gavebordet - med mørk metal på låget og omkring tasterne. Her er dog også en del plast, for eksempel omkring skærmen. Maskinen er forholdsvis stor - og især bred. Vores brevvægt siger 2,6 kilo, men det går an, så længe den ikke skal med i skoletasken hver dag. Dell-computeren har også metal på låget, omkring tasterne - og endda på rammen. Vores havde sølvfarvet låg, men modellen fås også i rød eller bronze. Formen er lidt mere stram, fordi Dell i højere grad sigter mod professionelle brugere. På vægten måler den 2,3 kilo, og når man kommer lige fra HP’en, er lettelsen på 300 gram bestemt mærkbar. Begge computere er godt skruet sammen, men Dell’en efterlader det mest solide indtryk.

Konfirmanden foretrækker HP’ens blanke, afrundede design. Og så har hun det rigtig svært med de orange symboler på Dell-tastaturet. Orange er hadefarven, forstår vi…
Smart: Dell (øverst) har lys i tasterne. Popsmart: HP har lys omkring pegepladen.
Smart: Dell (øverst) har lys i tasterne. Popsmart: HP har lys omkring pegepladen.

Brede skærme

Når HP’en er bredere, skyldes det skærmen, der måler 15,6 tommer. Dens overflade er blank, og det ser smart ud, synes konfirmanden. I hvert fald indtil hun opdager de trælse spejlinger. Billedet virker også lidt blegt, og man skal ikke bevæge hovedet særlig meget, før sort bliver til lysegråt. Dell-skærmen er nummeret mindre - med 14 tommer fra hjørne til hjørne. Men opløsningen, og dermed skærmpladsen, er den samme på begge computere (1366 x 768). Så medmindre du ofte ser film på lang afstand eller er svagtseende, er der kun ulemper ved den store HP-skærm. Dell-skærmen er mere finkornet, og farverne står flot - også fra skæve vinkler. Dell har lagt en mat overflade på skærmen, og det ser måske knap så smart ud. Men i længden er det nu rart, at man kan se skærmbilledet - i stedet for sit eget spejlbillede.

Begge computere har adskilte taster, lagt ud som flade brikker. Alt andet er efterhånden også lige så gammeldags som billedrørs-tvskærme. Skrivefornemmelsen er sprød på begge maskiner. Dell-tasterne vandrer en anelse blødere, ligesom enter- og piletasterne sidder bedre end hos HP. Til gengæld har HP fundet plads til et numerisk tastatur - men konfirmanden kan ikke rigtig se fidusen ved de ekstra tal-taster. Begge tastaturer er rare at skrive på, men når mørket sænker sig, har Dell en ekstra trumf i baghånden: Lys under tasterne. Den gevinst er til at forstå, når man jævnligt sidder ved computeren langt over sengetid. HP mangler tastatur-lyset - men har i stedet en lysende stribe rundt om musepladen. Det ligner en ligegyldig blæreeffekt, for pladen er nem at finde i mørke.

Pegepladen er glattest hos HP, mens Dell stiller med de sprødeste museknapper. Men her er tale om marginale forskelle.

Begge computere har dvd-brænder, webkamera - og noget nær alt, man kan ønske sig i forbindelser: Her er både HDMI til fladskærmen, USB 3 til hurtige harddiske og kortlæser til digitalkameraet. Dell går skridtet videre med e-sata og ExpressCard. Det er meget flot til prisen. Konfirmanden var dog mest begejstret for den lille fingeraftrykslæser, som begge computere har siddende nederst til højre på fronten. Hvorfor også bøvle med kodeord, når man kan give sig til kende med et fingerstrejf.HP kalder denne model en ”underholdnings-pc” - og højttalerne fylder godt, både under skærmen og på fronten. Omvendt er Dell-modellen en business-pc med usynlige højttalere. Derfor blev vi meget overraskede, da vi satte de to maskiner til at spille musik. De lyder nemlig omtrent lige godt - eller dårligt, om man vil. HP’en spiller lidt højere end Dell’en, men bassen er skuffende tynd i forhold til højttalernes størrelse.
Dell (tv) fremstår lidt mat ved siden af HP's blanke design. Men på skærmen er den matte overflade en kæmpe gevinst.
Dell (tv) fremstår lidt mat ved siden af HP's blanke design. Men på skærmen er den matte overflade en kæmpe gevinst.

Den udkårne

Omvendt er Dell-lyden en positiv overraskelse, når man bruger maskinen til musik, film og spil. Ved krævende opgaver nyder begge maskiner godt af Intels nye Sandy Bridge-processor (Core i5-2410M). Begge er desuden født med 4 GB hukommelse og 500 GB harddisk, der snurrer med 7200 omdrejninger i minuttet. Men HP skiller sig ud ved at have et separat 3D-kort (Radeon HD 6490M). Det giver en mærkbar spil-gevinst i forhold til Dell’en, som må nøjes med den integrerede Intel-grafik (HD 3000). Også her kører de fleste spil dog fint, når man skruer lidt ned for detaljerne. Konfirmanden går mest op i Sims-spillene, og de kører helt ubesværet på begge computere.

Med seks-cellet batteri og næsten identisk indmad har de to maskiner omtrent samme batteri-levetid. Som altid afhænger det eksakte tal af, hvor hårdt man belaster computeren. Men ved almindelig blandet brug skal man være taknemmelig for alt over tre timer. Er man ofte på farten og langt fra en stikkontakt, bliver man gladere for en mindre og lettere model, der kører længere på literen. Men ønsker man sig en flot og alsidig bærbar, der magter lidt af hvert, har vi her fat i to fine eksemplarer.Vores konfirmand endte med Dell’en - orange knapper eller ej. Men begge computere giver masser af pc for pengene. Også til os, der for længst er gledet ind i de voksnes rækker.
Dell'en vandt konfirmandens hjerte - trods de orange taste-symboler.
Dell'en vandt konfirmandens hjerte - trods de orange taste-symboler.

Konfirmand-bejlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce