Kampen om dit håndled Hvilket smart-ur er bedst - og hvor smarte er de i grunden?

Gear S2 Classic ligner et traditionelt ur. Når man drejer på kransen rundt om urskiven, suser man let rundt i menuerne.

Kampen om dit håndled Hvilket smart-ur er bedst - og hvor smarte er de i grunden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange droppede uret, da de fik mobiltelefon. Men nu fremføres mobilen pludselig som det bedste argument for igen at tage ur på. De såkaldte smarture fungerer nemlig som en fjernbetjening til telefonen, der så kan blive liggende i tasken, mens beskeder, aftaler og vejvisninger tikker ind på håndleddet. Og nå ja - man kan også se, hvad klokken er. Men hvor smart er det i hverdagen?

Efter at have brugt markedets to førende smart-ure i en god måneds tid, er jeg klar til at fælde dom. Valget afhænger dog lige så meget af din telefon. For Apple-uret virker kun med Iphone 5 og nyere, mens Samsung-uret kræver en nyere Android-mobil (mindst Android 4.4 og 1,5 GB RAM).

For at give begge ure de bedste betingelser testede vi dem med de nyeste topmobiler fra samme producent.

Designet er jo en smagssag. Selv foretrækker jeg Samsung-urets klassiske stil med rund skive og diskrete knapper. Det firkantede Apple-ur virker mere fremmedartet med firkantet skærm og udstående krone. Begge modeller udstråler høj kvalitet, men det er værd at bemærke, at Samsung-uret er vandtæt (IP68), mens Apple-uret kun er "vandafvisende" (IPX7).

Samsung-uret fås i to udgaver: Det sportslige S2 og den mere diskrete Classic-udgave, som vi testede. Apple-uret fås i to størrelser og tre materiale-varianter, hvor sportsudgaven i aluminium er den mest overkommelige. Men man har altså muligheden for at flotte sig med stål og safirkrystal (fra 4999 kr.) - eller sågar 18 karat guld (fra 85.000 kr.) ...

Urene fås med forskellige remme - fra rå gummi til klassisk læder eller metal. Apple tilbyder det største udvalg, men det opvejes så rigeligt af, at S2 Classic virker med remme i standard-størrelse (20 mm).

Apple Watch er mere futuri- stisk i formen. Den ?digitale krone? øverst til højre er nøglen til urets betjening.  
Apple Watch er mere futuri- stisk i formen. Den ?digitale krone? øverst til højre er nøglen til urets betjening.  

Sort skærm

Når urskiven er en skærm, kan den forandres med et tryk på en knap. Du kan altså skifte fra en klassisk kronograf til et futuristisk digitalur - eller noget, der ligner et abstrakt kunstværk. Både Apple og Samsung tilbyder en bred vifte af urskiver, som står sprødt og klart på de lysstærke Amoled-skærme.

Desværre er skærmen slukket det meste af tiden. Først når man drejer håndleddet, lyser uret op. Det fungerer sådan set bedre end frygtet, men af og til må man alligevel vride en ekstra gang i håndleddet. Omvendt er det også distraherende, når uret pludselig lyser uventet op, hvilket sker af og til med begge modeller.

De sorte skærme skåner batteriet, som er et svagt punkt - især hos Apple. Samsung-uret holder typisk et par dage, men hvis man vil være sikker på ikke at løbe tør, skal uret alligevel til opladning hver aften. Det samme skal mobilen, så det bliver hurtigt rutine. Her hjælper det, at begge ure leveres med en nem magnetoplader. Der er ekstra point til Samsungs variant, som står bedst fast på natbordet.

Begge ure har touch-skærm (Apple Watch registrerer endda, hvor hårdt du trykker), men det meste af betjeningen klares med en drejeknap, der tager afsæt i klassisk ur-design. Apple bruger en "krone" som den, mekaniske ure trækkes op med, mens Samsung bruger en krans omkring urskiven. Vi foretrækker kransen, der drejer med delikate og præcise klik. Apples krone er mere gnidret og diffus. Betjeningen af Samsung-uret nyder også godt af den ekstra tilbageknap på kanten.

På undersiden har begge ure en pulsmåler, der sammen med skridttælleren samler data til dine sundheds-apps. Med et ur på hver hånd ser vi, at skridttællerne er rørende enige, mens pulsmåleren synes at virke lidt bedre på Apple-uret. Ingen af urene har gps, så hvis du måler din træning, skal du stadig have mobilen med på løbeturen. Eller et "rigtigt" træningsur. Det er skuffende, at tidens ypperste "smart-ure" på ingen måde kan erstatte vores fem år gamle løbeur. S2-uret findes faktisk i en udgave med indbygget gps og 3G, men den fås ikke i Danmark.

Telefonsamtaler er en mulighed, men mon ikke de fleste foretrækker at bruge hovedtelefoner. Til gengæld er det smart, at man lynhurtigt kan fjernstyre mobilen med stemmen. Her har Apple et forspring i kraft af den hjælpsomme Siri-assistent. Apple-uret vinder også, når det gælder muligheden for lydløse notifikationer, der opfattes som en diskret - næsten spøgelsesagtig - prikken på håndleddet.

Begge ure holder styr på din fysiske aktivitet. Apple illustrerer det helt enkelt med en trefarvet cirkel.
Begge ure holder styr på din fysiske aktivitet. Apple illustrerer det helt enkelt med en trefarvet cirkel.

To tabere?

Begge ure kører producentens eget styresystem: Apples Watch OS mod Samsungs Tizen. Apple går altid egne vegne, men det er påfaldende, at Samsung har fravalgt Googles mere udbredte Android Wear-system. Det giver bedre batteritid - men også et tyndere app-udvalg. På det punkt står Apple-uret langt stærkere, både når det gælder mængde og kvalitet.

Hermed udlignes i mine øjne de fordele, Samsung-uret isoleret set besidder. Det kunne ligne et opgør uden vinder - men her er snarere tale om to tabere. Det er fint nok, at meldinger tikker ind på håndleddet, men alt for ofte skal man alligevel grave mobilen frem for at reagere på dem. Manglen på gps skuffer mindst lige så fælt som den korte batterilevetid. Og hvor smart er det lige at gå rundt med en sort skærm på håndleddet?

Alt dette taler for at vente på næste generation - eller den næste igen. Der kommer formentlig en afløser til disse ure hvert år, hvilket rejser et mere grundlæggende spørgsmål:

Hvad er et ur? En del af vores identitet? Et personligt smykke? Måske et arvestykke? Eller endnu en flygtig gadget, der ligesom mobilen helst skal udskiftes med et par års mellemrum? Det har været sjovt at nørde med Apple Watch og Gear S2, og vi takker Apple og Samsung for tålmodigt udlån. Men sandheden er, at når urene sendes retur, vil ingen af dem for alvor blive savnet.

Samsung-uret (her den ?ikke-klassiske? variant) kan bl.a. holde rede på, hvor meget vand du drikker i løbet af dagen.
Samsung-uret (her den ?ikke-klassiske? variant) kan bl.a. holde rede på, hvor meget vand du drikker i løbet af dagen.

Kampen om dit håndled Hvilket smart-ur er bedst - og hvor smarte er de i grunden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce