Ingen grund til signal-forvirring

Frygten for "sort skærm" skaber usikkerhed. Men også omsætning i butikkerne, hvor nogle nok udnytter forvirringen til at sælge flere fladskærme. Faktum er, at ingen behøver købe nyt fjernsyn.

Ingen grund til signal-forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt tv-signal: Det er ikke så indviklet - og der er meget at glæde sig til.

Ved midnat den 31. oktober forsvinder det tv-signal, vi har taget for givet siden fjernsynets fødsel. Sådan en omvæltning skaber usikkerhed. Og det bliver ikke bedre af, at flere firmaer udnytter forvirringen til egen fordel. Det gælder lige fra udbydere af kabel-tv til forhandlere af fladskærme.

Der er penge i frygten for "sort skærm". Men frygten er overdrevet. For det første er det kun et mindretal af danskerne, der behøver foretage sig noget. De fleste ser tv via kabel eller satellit, og her sker ingen ændring. Kun hvis du henter signalet med en gammeldags tv-antenne på tag eller loft, skal du træffe visse forholdsregler.

Og det er hverken dyrt eller svært (se under "Hvad skal du gøre?").
Kanalerne. Fra 1. november er disse kanaler frit tilgængelige med digtalt antenne-tv. Med MPEG4 får du dem alle. Med MPEG2 får du kun dem til venstre - og kun frem til 2012.
Kanalerne. Fra 1. november er disse kanaler frit tilgængelige med digtalt antenne-tv. Med MPEG4 får du dem alle. Med MPEG2 får du kun dem til venstre - og kun frem til 2012.

Stor gevinst

For det andet er det værd at fremhæve en ting, der ofte glemmes i debatten: Det nye tv-signal er en kæmpe forbedring. Mange danskere ser allerede digitalt tv via satellit, kabel eller antenne og har derfor oplevet fordelene på egen skærm. Det digitale signal sendes i bredformat og er mindre modtageligt for støj. Resultatet er et mere klart og roligt billede - især på fladskærme.

Gevinsten kan sammenlignes med springet fra videobånd til dvd. I mange tilfælde vil lyden også være bedre. Især hvis du har et surround-anlæg. Som ekstra bonus får du en elektronisk programguide (EPG) på skærmen. Med et tryk på fjernbetjeningen får du her et overblik over aktuelle og kommende programmer. Det bliver også muligt at slå undertekster til og fra - igen som det kendes fra dvd-film.
Sådan kan den boks, man skal have stående i stuen, komme til at se ud. Boksen i Boxers
Sådan kan den boks, man skal have stående i stuen, komme til at se ud. Boksen i Boxers "Intro-pakke" er klar til alle de nye, gratis kanaler. Plus dem du måtte vælge at tilkøbe hos Boxer.

Nye kanaler

De digitale tv-kanaler fylder også mindre i æteren. Så når det gamle signal forsvinder, bliver der plads til en stribe nye kanaler. Flere af disse bliver gratis og vil dukke op hos alle seere - også dem med kabel- og satellit-tv.

Allerede fra 1. november er DR klar med tre nye kanaler: Børnene kan glæde sig til "DR Ramasjang", der har fokus på de 7-10-årige. Kanalen sender fra klokken seks om morgenen til otte om aftenen. Udsendelser om kultur og historie samles på "DR K", der sender fra klokken 16 eftermiddag til midnat.

Men mest interessant er nok "DR HD", der giver endnu bedre billedkvalitet i kraft af en højere opløsning (kræver en HD- fladskærm). Kanalen vil spænde vidt - fra fakta og sport til store dramaserier og andre produktioner fra DR1 og DR2.

Folketinget får også sin egen kanal, mens det lokale og regionale tv samles på en særskilt kanal med udvidet sendetid til TV 2’s regioner.

Alle disse kanaler går i luften den 1. november, og de er alle sammen gratis (licens - og reklamebetalte). I hvert fald når man modtager dem over det nye tv-signal (DVB-T). Vi får altså ikke bare flottere fjernsyn med den digitale teknik. Vi får også flere kanaler - og langt mere smæk for licensen.
Alt-i-en. Mange nye fladskærme har indbygget modtager til digitalt antenne-tv (DVB-T). Det er en fordel, fordi man kan skifte kanal med tv’ets egen fjernbetjening. Men sørg for at få en model med MPEG4.
Alt-i-en. Mange nye fladskærme har indbygget modtager til digitalt antenne-tv (DVB-T). Det er en fordel, fordi man kan skifte kanal med tv’ets egen fjernbetjening. Men sørg for at få en model med MPEG4.

Tyvstart

Vil du have endnu flere kanaler, kan du købe ekstra tv-pakker hos Boxer TV, der driver det digitale sendenet. Det svenske firma er tyvstartet med den såkaldte "Intro-pakke", som kan ses i det meste af Jylland, Vestfyn - og fra maj også i Storkøbenhavn.

Vi testede pakken i det nordvestlige Jylland, hvor signalet gik klart igennem på husets almindelige TV2-antenne. Den medfølgende modtagerboks fra franske Sagem virker lidt klodset - især fordi programkortet stikker ud fra en sprække i fronten. Fjernbetjeningen virker også lidt tarvelig med gnidrede gummiknapper. Men det løses let med en multi-fjernbetjening, der også fjerner bøvlet med at skulle bruge to fjernbetjeninger for at se tv. Boksen har danske menuer og en nem programguide. Når man skifter kanal, mærkes en forsinkelse på små to sekunder, men det er ikke anderledes end digitalt tv via satellit og kabel. Bag på boksen sidder to scartstik og en HDMI-udgang, der opskalerer almindelige udsendelser til HD. Boksen kan også modtage "rigtig HD" - i kraft af DR’s nye HD-kanal.

Større valgfrihed

Boxers Intro-pakke indeholder disse kanaler: TV 2 Film, News, Zulu og Charlie samt TV 4, 5, 6, Animal Planet og Discovery. DR-kanalerne og TV 2 kan i forvejen modtages gratis - også med denne boks. Prisen for det hele er 184 kr. om måneden. Tilbuddet kører frem til 1. november, hvor Boxer blænder op for ca. 30 kanaler - fordelt på hele 16 programpakker, som kan sammensættes efter behag. Her får du altså langt større valgfrihed end hos konkurrenter som YouSee, hvor valget for mange står mellem en skrabet grundpakke og en af de større pakker, hvor man betaler for en masse skrammel, man ikke har bedt om.

Hermed er vi oppe på tre fordele ved det nye digitale tv-signal: Bedre teknisk kvalitet. Flere kanaler. Og større valgfrihed. Så selv om selve skiftet kan virke forvirrende, her midt i vadestedet, er der god grund til at glæde sig til den 31. oktober.

Hvis du udelukkende modtager tv fra kabel (for eksempel YouSee og Stofa) eller satellit (for eksempel Viasat og Canal Digital), behøver du ikke foretage dig noget. Det gælder også, hvis du får dit tv-signal via bredbånd eller fibernet.

Hvis du modtager tv via en gammeldags tv-antenne (typisk på tag eller loft), skal du fra 31. oktober bruge en ny digital modtager af typen "DVB-T".

Du behøver ikke købe et nyt fjernsyn! Du kan nøjes med at købe en modtager-boks til dit gamle tv. Dog må du så leve med to fjernbetjeninger: en til tv’et (tænd, sluk, lydstyrke osv.) - og en til boksen (kanal-skift og programguide). Bøvlet kan begrænses ved at samle funktionerne på en enkelt multi-fjernbetjening.

Hvis du alligevel vælger at købe en ny fladskærm, bør du vælge en model med indbygget digital modtager (DVB-T), så du undgår den separate modtagerboks.

Antennen beholder du bare. For det digitale signal kan indfanges med en almindelig "TV 2-antenne". I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at dreje antennen eller forstærke signalet. Er du træt af din gamle tag-antenne, kan du skifte til en mere diskret model. For eksempel kan man få en rund antenne, der monteres som knop i toppen af flagstangen.

Har du flere tv-apparater koblet til tag-antennen, skal du købe en modtagerboks til hvert apparat. Boksen fungerer som omformer og skydes ind mellem fjernsynet og antennen.

Hvis du vil optage en tv-kanal, mens du ser en anden kanal, skal du i princippet bruge to bokse: en til optageren og en til skærmen. I praksis er det bedre at købe en ny harddiskoptager med digital modtager.

Uanset om modtageren sidder i din nye fladskærm eller i en separat boks, skal du vælge en model med MPEG4. Dette er nødvendigt for at se de nye kanaler. Hvis du vil have mulighed for at tilkøbe ekstra tv-pakker, bør du desuden vælge en modtager med kortlæser, som er godkendt af Boxer. Listen kan ses på www.boxertv.dk.

Har du en gammel MPEG2-modtager, går du glip af de nye kanaler. Og fra 2012 er modtageren ubrugelig. De forældede MPEG2-modtagere sidder i mange fladskærme - især dem, der sælges på tilbud...

Der er god hjælp at hente på nettet. Tjek især de udførlige vejledninger på: www.detnyetv-signal.dk.

Ingen grund til signal-forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce