Apps: Sådan indretter du telefonen efter dine egne behov

Vi er alle forskellige, så hvorfor render vi rundt med næsten ens telefoner? Her taler vi ikke om det ydre - men om det, der sker på skærmen. Gang på gang ser vi, at folk slæber rundt på telefonens "medfødte" brugerflade. Meget af det er dumme reklamevinduer, som let kan fjernes. Og triste standard-apps, som for længst burde være skiftet ud med noget smartere.

Windows Phone

Windows-telefonerne har ringe mulighed for tilpasning, men med version 8.1 blev brugerfladen lidt mere fleksibel. Hold fingeren inde på et af startskærmens felter, indtil felterne begynder at bevæge sig. Du kan nu flytte det valgte felt til en ny position, ændre størrelsen (tryk på pilen) eller fjerne det fra startskærmen (tryk på tegnestiften). Det er et puslespil, men indsatsen betaler sig.

Nye apps føjes til startskærmen ved at åbne app-listen (stryg til venstre), holde fingeren inde på den ønskede app og vælge "fastgør til start".

Farven på felterne ændres ved at vælge Indstillinger - Start + tema. Her kan du også vælge, om baggrunden skal være lys eller mørk.

De fleste ved vel, hvordan man ændrer mobilens baggrund og ringetoner. Og hvordan man rykker rundt på ikonerne (hold fingeren inde på dem først) eller samler dem i mapper (hiv dem over på hinanden). Alt dette klares let på både Iphone og Android. Men mulighederne for dybere personlig tilpasning er langt større på Android, som vi derfor fokuserer på her.

Nogle bliver forvirrede over, at de fleste Android-mobiler og tablets indeholder langt flere apps end dem, der vises på "skrivebordet". Listen over alle apps åbnes ved at trykke på det midterste ikon nederst på skærmen - eller måske ved at trykke på "Apps". Metoden varierer, fordi producenterne gerne justerer brugerfladen. Men det følgende virker med alle Android-telefoner - evt. med små variationer.

Iphone

I forhold til Android giver Ios meget begrænset mulighed for at tilpasse brugerfladen. Men udover at rykke rundt på app-ikonerne kan du da justere Apples svar på "widgets", som vises, når du stryger fingeren ned fra toppen af skærmen. Hvis du ikke tidligere har tilpasset denne liste, er den nok et farligt rod. 

Hvilke apps der optræder her, justeres ved at stryge ned fra skærmtoppen, vælge "I dag" og trykke "Rediger" nederst på listen. Du kan fjerne beskeder fra ligegyldige apps ved at trykke på den røde cirkel til venstre. Eller give nye apps adgang til besked-listen ved at trykke på de grønne cirkler.

Beskedernes rækkefølge ændres ved at holde fingeren på de tre streger til højre og trække op eller ned.    

Apps og widgets

Fra app-listen kan du oprette genveje til dine yndlings-apps ved at holde fingeren inde på ikonet og trække det op på det ønskede skrivebord. Men skrivebordene kan også dækkes op med "widgets". Det kunne være et vindue med aktuelle aktiekurser - eller et panel med betjeningsknapper til dit musikanlæg. Fidusen er, at disse informationer og muligheder serveres direkte på skrivebordet - uden at du først skal åbne den tilhørende app.

Mange apps har indbyggede widgets, som findes ved at holde fingeren et tomt sted på skrivebordet og vælge "Widgets". Nu kan du bladre gennem udvalget - og hive forskellige widgets op på skrivebordet for at afprøve dem. Ofte kan du justere størrelsen ved at holde fingeren inde på vinduet og trække i kanterne. For at fjerne en widget fra skrivebordet skal du holde fingeren inde på dens vindue og trække det op til "Fjern". Dette betyder ikke, at noget slettes fra telefonen (dette klares fra app-listen) - du rydder bare op på skrivebordet. Disse ting kan lyde forvirrende, men når man ser det i praksis, giver det mening.

For at holde alt så konkret som muligt, tager vi her afsæt i de tre vigtigste skriveborde på min egen telefon. Meningen er ikke, at du skal kopiere denne opsætning. Der er ikke meget ved at have en personlig mobil, som er optimeret til en anden person! Tag, hvad du kan bruge - og juster resten til dine egne behov. Numrene i teksten henviser til de tre skærmbilleder, der ledsager artiklen.

Dagens overblik

To elementer går igen på alle mobilens skriveborde. Det første er Googles widget (1), hvorfra man kan søge med både tekst og tale. Det andet er ikon-rækken nederst på skærmen (5), som er en "æresplads" til de allermest brugte funktioner. I mit tilfælde er det email (Inbox), sms-beskeder og telefoni (standard) og web (Chrome). Under søgefeltet ligger en widget med klokkeslæt og vejrudsigt (2). Den tilhørende app hedder "Transparent ur og vejr" og er uhyre fleksibel. Man kan ikke blot justere, hvad der vises i vinduet - men også hvad der sker, når man trykker på det. Så når jeg trykker på uret, åbnes min foretrukne alarm-app (Timely). Og når jeg klikker på vejrudsigten, får jeg mere vejr-info fra den vejr-tjeneste, jeg finder mest troværdig (yr.no).

I venstre side (3) har jeg lagt en widget for min foretrukne kalender-app (Sunrise). Jeg skal altså bare tænde skærmen for at se dagens program, og nye aftaler tilføjes med et tryk. Til højre (4) ligger opgavelisten (Any.do), hvor jeg kan tilføje nye punkter med et enkelt tryk.

Mobilen i bilen

Næste skrivebord er dækket op med alt det, jeg bruger mobilen til i bilen - og det er ikke så lidt. Telefonen er altid koblet til et håndfrit anlæg, så jeg kan telefonere med hænderne på rattet. På længere ture kobler jeg også telefonen til bilradioen, så jeg kan høre podcasts, musik og radio fra hele verden. Takket være widgets klares det hele med ganske få tryk på mobilen, som hænger lige til højre for rattet. Altså en stor gevinst for trafiksikkerheden.

Øverst (6) ligger en widget til mobilens "medfødte" musikafspiller. Her kan jeg let styre afspilningen af de albums, der ligger på telefonen. Herunder (7) ses en tilsvarende widget til internet-radio (TuneIn). Til Podcasts foretrækker jeg appen "Pocket Casts", som udmærker sig ved denne widget (8), hvor man med et tryk kan spole 10 sekunder tilbage (hvad sagde han lige?) eller 30 sekunder frem (farvel reklamer). Herunder er samlet genveje til de apps, jeg ellers bruger i bilen (navigation og bluetooth).

Mennesker og musik

Af og til bruges telefonen også til telefoni - og denne widget (9) viser ansigterne på dem, man for tiden taler mest med. En smart genvej til både opkald og beskeder. Denne app var "medfødt", men tilsvarende apps følger med de fleste mobiler. Under en række mapper med apps i forskellige kategorier ligger fjernbetjeningen til hjemmets musikanlæg. Vi har et par Sonos-afspillere, der leverer radio, podcasts og musik til forskellige rum. Med den tilhørende widget (10), kan man styre afspilningen - helt uden at åbne Sonos-appen.

Min telefon har flere skriveborde end disse, men de fleste bruges til widgets og apps, som i første omgang bare skal afprøves. Man må jo eksperimentere sig frem. Men gevinsten er store tidsbesparelser i det daglige. Og ikke mindst glæden ved at have en telefon, der langtfra ligner de andres.

Skal det være endnu vildere, kan du tjekke de såkaldte "launchers", der ændrer hele telefonens brugerflade. Det gør man nok mest for sportens skyld, men de eventyrlystne kan søge på Google efter "best android launchers".

Mere om emnet

Se alle

Windows Phone

Iphone