Genialt: Præsentation er legende let

Happy Zooming skriver Prezi selv om sit præsentationsværktøj på nettet. Det er også magtfuldt og sjovt at zoome ud og ind af sin historie - en fantastisk måde at fortælle på. Men pas på, at publikum ikke bliver rundtosset.
Foto: Prezi

Genialt: Præsentation er legende let

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis du vil lave et underholdende indslag til festen, fortælle om et nyt projekt i idrætsforeningen eller præsentere din opgave for klassen i skolen, er Prezi genialt

I min barndom for flere årtier siden blærede en af mine forældres venner sig med en avanceret smalfilm, hvor han på bedste Hollywood-manér havde skrevet titlen og slutteksten i sandet, hvorefter bølgerne kom og vaskede teksten væk.

Bare optagelserne må have taget timer. Først skrive teksten i sandet, få det bøvlede, analoge Super-8-kamera på plads og så vente på, at en bølge endelig kommer så langt op på stranden, at bogstaverne bliver vasket ud igen. En sjov idé, der har taget rigtig lang tid at lave, men også i den grad gav pote hos en 10-årig dreng i de gamle analoge dage.

I dag skal der langt mere til at imponere og underholde. Men det er heller ikke så svært at lave fantastiske præsentationer - og det kan gøres nemt og hurtigt.

Alene den summende lyd fra en tændt projektor kan få nogle mennesker til at blive døsige. Men en præsentation behøver ikke være kedelig eller svær at lave.
Alene den summende lyd fra en tændt projektor kan få nogle mennesker til at blive døsige. Men en præsentation behøver ikke være kedelig eller svær at lave.
Foto: Colourbox

Prezi afløser PowerPoint

Prøv at tag et kig på præsentationsprogrammet Prezi på prezi.com. Det er tidens svar på de klassiske PowerPoint-præsentationer.

Og der er helt, helt anderledes smæk på den visuelle formidling i Prezi end i de tørre PowerPoints.

Prezi er naturligvis oplagt til virksomheder og i særdeleshed på skoler og uddannelsessteder, hvor indviklede sammenhænge og komplicerede fænomener skal forklares og illustreres. Men det er så nemt at bruge, at det også bør vinde indpas til private ting som indslaget til festen, historien om sommerferien eller elevens fremlæggelse af sin opgave om fordøjelsessystemet i skolen.

Mange af os har prøvet at bøvle med at få en PowerPoint-præsentation til at se bare nogenlunde hæderlig ud. Endnu flere af os har kæmpet med at holde os vågne, når vi sad og skulle lytte til indlæg eller foredrag, mens de evindelige PowerPoint-slides er gledet hen over skærmen til lyden af en snurrende video-projekter og en messende stemme.

Sådan behøver det ikke være. Slet ikke.

Billedet er historien

I stedet for en lang, fremadskridende fortælling fra A til B lægger Prezi i høj grad op til, at udgangspunktet er det store billede. Et billede, hvor vi så putter alle detaljerne og de små historier ind i. Hvis du skal holde talen til sølvbrudeparret, så begynd med et billede af parret og familien, eller deres hus eller noget helt tredje, der har været vigtigt for dem gennem de seneste 25 år.

Selv har jeg lavet en lille præsentation af familiens rundrejse i Thailand, og den er selvfølgelig bygget over et kort af landet. Hver gang vi har flyttet os, zoomer Prezi ud og giver overblikket over geografien. Og hvert sted, vi er kommet til, zoomer den ned og viser udvalgte billeder, tekster eller videofilm, som vi har taget det sted. Kortet bliver på den måde en sjov og informativ ramme rundt om fortællingen om vores rundrejse.

Prezi kalder selv sin teknik for zooming, fordi det er ligesom en stor tavle med alverdens forskellige grafiske elementer, som du og dit publikum cirkulerer rundt i.

Sådan virker det

Prezi er et program på nettet, og det er gratis at oprette en begrænset profil som amatør. Du skal blot være opmærksom på, at den gratis version kun har 100 megabyte plads til rådighed - og alle dine præsentationer bliver gjort tilgængelige for andre Prezi-brugere.

De 100 megabyte er dog rigeligt til hjemmebrug, hvis du undlader at lægge dine videofilm direkte ind i præsentationen. Tricket er i stedet at lægge dem på en videoside som for eksempel Youtube.com og linke til din Prezi-præsentation.

Vil du have dine præsentationer gjort private, er du nødt til at opgradere til et abonnement, der koster fem dollar om måneden. Det svarer til knap 30 kroner om måneden eller 340 kroner om året.

For 900 kroner om året (159 dollars) kan du få en Pro Licens, der giver dig ret til at hente redigeringsprogrammet ned på din pc og lave præsentationer uden at være på nettet. Dermed er du ude over begrænsningen på de 100 megabyte plads på Prezis server.

Begynd med at vælge en af de mange Prezi-skabeloner - eller prøv dig frem med en helt tom side. Finten er, at du nu kan skrive dine indfald og oplevelser relevante steder på siden. Med scroll-hjulet på musen forstørrer og formindsker du hurtigt din præsentation.

I realiteten kan Prezi også bruges til ideudvikling som brainstorm eller mindmap. Det er nemt at skrive alle sine indfald - og så senere strukturere dem i et mønster.

Prøv også at lægge billeder eller videofilm ind på relevante steder på siden, så de illustrerer din pointe eller din historie. Husk at vælge en indgang og en slutning på din historie. Du kan selvfølgelig lægge musik eller tale ind over.

Undgå søsyge

Når du synes, at du har alle elementer i Prezi på plads, er det på tide at tegne ruten imellem elementerne. Der er flere måder. En af dem er at zoome ind på dit billede i den størrelse og det udsnit, du vil have, og så trykke på ”Add current view” i nederste venstre hjørne af skærmen.

Hvis du gør det i den rigtige rækkefølge, dannes stien eller ruten gennem din præsentation i kolonnen i venstre side. Du kan også bare klikke på dine elementer med tekst, detaljer, billeder og så videre i den logiske rækkefølge, så finder Prezi selv ud af det rette billedudsnit. Husk at zoome ud indimellem, så publikum ikke mister det store overblik undervejs.

Og husk så at vise din zoom-præsentation i et adstadigt tempo, så folk ikke bliver søsyge undervejs.

Selv om du kan få Prezi-apps til Ipad og Iphone, synes jeg, at det er nemmest at lave selve præsentationen på pc. Det går til gengæld nemt at vise mine Prezis på Ipad og Iphone.

Jeg er sikker på, at du laver din første Prezi hurtigere, end mine forældres gamle ven lavede titelsekvensen til sin Super-8-film.

Genialt: Præsentation er legende let

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce