Få styr på feriens billeder

Det store skærmbillede: Med det gratis "Faststone Image Viewer" får du overblik over selv de største foto-samlinger.

Få styr på feriens billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I gamle dage smed vi bare filmrullen på fotohandlerens disk og håbede det bedste. Nu om stunder har vi ikke 36 eller 72 billeder med hjem fra sommerferien - men måske flere tusinde. Og mulighederne for at forbedre og mangfoldiggøre billederne er større end nogensinde.

Her en hurtig guide til, hvordan du får det bedste ud af dine digitale ferie-fotos.
Hvorfor nøjes med papir, når billederne kan overføres til tasker, kalendere og andre ferie-souvenirs.
Hvorfor nøjes med papir, når billederne kan overføres til tasker, kalendere og andre ferie-souvenirs.

Orden i samlingen

Når man har så mange billeder, er det nødvendigt at sortere dem i et overskueligt system. For eksempel kan du gå ind i billedmappen, oprette en undermappe ved navn "2008" og heri endnu en undermappe ved navn "sommerferie", hvor feriebillederne placeres.

Mange foretrækker dog en mere automatisk løsning, og derfor kan mange billedprogrammer hente billederne ind på computeren og præsenterer dem i et overskueligt format - for eksempel som en tidslinje.

Et populært eksempel er Picasa (www.google.dk/picasa), der især er møntet på uerfarne brugere. Vores favorit er dog FastStone Image Viewer (www.faststone.org), som giver lynhurtigt overblik og udstrakt kontrol over selv store billedsamlinger.

Begge programmer er gratis, så prøv dig frem og vælg din favorit. Men husk i alle tilfælde at tage en sikkerhedskopi af billederne (for eksempel til dvd), så ferieminderne ikke går tabt, hvis harddisken går ned med en virus eller et mekanisk sammenbrud.
I computerens
I computerens "digitale mørkekammer" kan du justere lys og farver, beskære motivet og rette almindelige fejl med få museklik. Her i det gratis program "Paint.net".

Gør billederne bedre

Hvis solen har skabt lidt for mørke skygger, eller strandens horisont er skæv, klares det let i pc'ens "digitale mørkekammer". Både Picasa og Faststone indeholder værktøjer, som lader dig rette de mest almindelige billedfejl med få klik. Andre justeringer kræver et mere fleksibelt værktøj.

Blandt de bedste billedprogrammer til hjemmebrug er Photoshop Elements, men der findes mange gratis alternativer. Blandt de bedste kan nævnes Paint.net (www.kortlink.dk/5m4n) og Photofiltre (www.kortlink.dk/5m4h). Sidstnævnte er endda oversat til dansk (sprogpakken skal hentes separat).

En anden mulighed er at rette billederne på nettet, direkte i weblæseren. Prøv www.picnik.com. Denne tjeneste spiller fint sammen med www.flickr.com, som lader dig dele billederne med familie og venner - eller hele verden.

De bedste billeder fortjener at komme ud på papir. Hvis du selv klarer udskriften, får du det bedste resultat med blankt fotopapir og en blækprinter, der er optimeret til fotos. Det giver stor kreativ kontrol - men er også en kostbar og lidt omstændelig løsning. Mange foretrækker derfor at få billederne "fremkaldt" hos fotohandleren eller via nettet.

Sidstnævnte kan klares fra Picasa med et klik på "Bestil udskrifter". Tjek også sider som: www.tdconline.dk/foto/ og www.print2people.com, hvor du kan overføre billeder til tøj, spil, krus, bamser og andre personlige ferie-souvenirs.

Nyd resultatet

Du kan også vise billederne frem i en digital fotoramme - altså en lille fladskærm, der kan lyse op på kaminhylden. Men hvis formålet er at vise billederne frem til andre, får I en bedre oplevelse ved at koble kameraet til tv-apparatet. Eller du kan brænde billederne ned på en cd eller dvd, som virker i de fleste dvd-afspillere.

Skal det være lidt mere fancy, kan du bruge Photo Story 3 til Windows XP, som kan hentes fra www.kortlink.dk/5m7f.

Endelig er det oplagt at bruge de bedste feriebilleder som baggrund på computerens skrivebord. I Windows XP og Vista klares det på to sekunder ved at højreklikke på billedfilen og vælge funktionen fra genvejsmenuen. Så der er absolut ingen undskyldning for at lade feriebillederne ligge hengemt på harddisken.

Få styr på feriens billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce