Her er 15 gratis udvidelser, der gør internettet nemmere og sjovere

Mere end hver anden går på nettet med Chrome, som er Googles program til visning af websider. Altså den såkaldte "browser" - eller på dansk: weblæser. Den største konkurrent, Microsofts Internet Explorer, er lagt i graven, og afløseren Edge har ikke vind i sejlene. Firefox er en svag skygge af fordums storhed, mens Apples Safari begrænses af det beskedne antal Mac-brugere. Tilbage står Chrome altså som det mest populære valg - også fordi programmet findes til både Windows, Mac, Linux og mobile enheder (se mere på: www.chrome.com).

Chrome har mange kvaliteter: Den enkle brugerflade, den hurtige teknik (udviklet i Aarhus) - og ikke mindst det store udvalg af ekstra finesser, som kan tilføjes efter behag. Du finder udvidelserne ved at klikke på de tre streger øverst til højre og vælge: Flere værktøjer - Udvidelser. Her vises i første omgang en liste med de udvidelser, du allerede har installeret. Du kan tænde og slukke for dem ved at sætte flueben i firkanten til højre - eller slette dem med et klik på skraldespanden.

Mange udvidelser vises også som et lille ikon øverst til højre i selve weblæseren. Her kan de aktiveres med et klik - og fjernes eller skjules med et højreklik. Vælg "Administrer udvidelser" fra højreklik-menuen for at åbne listen med installerede udvidelser. Nederst til venstre kan du vælge "Hent flere udvidelser" for at besøge Chromes webshop, hvor næsten alt er gratis. Udvalget er svimlende, så her er vores bud på de 15 bedste udvidelser - netop nu:

Snyd dig forbi afspærringer

"TunnelBear VPN"

www.kortlink.dk/kgac

Denne udvidelse forklæder din IP-adresse, så du får adgang til tjenester, der ellers er spærret i Danmark. Det klassiske eksempel er Netflix, som netop har lovet at blokere værktøjer af denne type. Men i skrivende stund virker udvidelsen fint med Netflix. Du kan frit vælge mellem 20 forskellige lande, og selv om den fulde pakke kræver abonnement, får du mindst 500 MB gratis data om måneden.

Sluk reklamerne

"AdBlock"

www.kortlink.dk/h2qz

Mange kender allerede "AdBlock", som ifølge producenten er den allermest populære Chrome-udvidelse - med over 40 millioner brugere. Det gratis værktøj fjerner reklamerne fra de websider, du besøger. Gevinsten er færre forstyrrelser og hurtigere indlæsning af siderne. Visse websteder kræver, at man midlertidigt åbner for reklamerne, hvilket klares med et par klik på den hvide hånd øverst til højre.

Som standard slipper AdBlock udvalgte reklamer igennem, men dette fravælges let i indstillingsmenuen.

Få en bedre startside

"Momentum "

www.kortlink.dk/kgad

Når man åbner et nyt faneblad, får man normalt en tom og kedelig side. Med "Momentum" får du i stedet smukke fotos, inspirerende citater, vejrudsigter, huskelister og meget mere.

Følg instrukserne og klik på tandhjulet nederst til venstre for at tilpasse visningen. Der findes en falsk udgave af denne populære udvidelse, men hvis du følger henvisningen ovenfor, får du den ægte vare.

Gør computeren hurtigere

"The Great Suspender"

www.kortlink.dk/kg8s

Hvis du har mange hjemmesider åbne på samme tid, kan Chrome sløve computeren - især hvis den har begrænset hukommelse (4 GB RAM eller mindre). I så fald får du stor glæde af denne udvidelse, der pauser uåbnede faneblade efter et tidsrum, du selv definerer.

Husk koderne

"LastPass"

www.kortlink.dk/kg8w

Det er farligt at genbruge samme adgangskode flere steder på nettet - men også umuligt at huske 117 forskellige koder. Især hvis de skal indeholde den anbefalede kombination af tal og små og store bogstaver.

Løsningen er et kodehusker-program som dette, hvor du kun behøver huske en kode. "LastPass" fås også som gratis app til mobiler og tablets, men synkroniseringen mellem pc og mobile enheder kræver et Premium-abonnement (80 kr. årligt).

Shop og spar

Shoptagr

www.kortlink.dk/kg9w

Med Shoptagr får du en "ønskeliste" på nettet, som virker med over 500 danske og udenlandske butikker - fra Amazon til Zalando.

Det lille ikon øverst til højre lyser grønt, når du besøger en af de understøttede butikker. Hvis du ser en interessant vare, kan du let føje den til ønskelisten - og få automatisk besked, så snart varen sættes på udsalg.

Gem til Evernote

"Evernote Web Clipper"

www.kortlink.dk/kg9y

Evernote er dit "arkivskab" på nettet, hvor du let kan gemme artikler, opskrifter, ideer og alt muligt andet - og søge i hele molevitten med minimalt besvær. Denne udvidelse lader dig overføre indholdet fra en webside med et par klik.

Angrib dine hadesider

"Website Destroyer"

www.kortlink.dk/kgag

Nettet er fyldt med ting, der gør os rasende, så hvordan får vi afløb? Svaret er denne udvidelse, som lader dig tænde af med økser, knive, raketstyr, flammekastere ... Så næste gang, noget gør dig gal i skralden, skal du bare højreklikke og vælge dit foretrukne våben fra menuen "Website Destroyer".

Hold øje med posten

"Google Mail Checker"

www.kortlink.dk/kg9z

Hvis du bruger Gmail, får du med denne udvidelse et lille post-ikon øverst til højre i weblæseren, hvor du straks kan se, når der tikker nye beskeder ind. Tallet nederst til højre viser antallet af ulæste beskeder.

Sig det med video

"Giphy for Chrome"

www.kortlink.dk/kga4

På sociale medier og i mails er det blevet populært at supplere sine ord med små videoklip. De såkaldte GIF-animationer er nemme at bruge, fordi alt er samlet i en enkelt billedfil. Men de kan være svære at finde - medmindre du installerer dette fikse søgeværktøj.

Find mere af samme skuffe

"Google Similar Pages"

www.kortlink.dk/kga2

De fleste af os har nogle favoritsider, vi vender tilbage til. Men ofte findes der endnu bedre websider om samme emne. Her får du en knap, som viser vej til andre sider, der minder om den, du er inde på. Udvidelsen er stadig i beta, men vi har brugt den i månedsvis med stort udbytte.

Kopier tekst fra nettet

"Copy Plain Text"

www.kortlink.dk/kga9

Når man kopierer tekst fra hjemmesider, følger der typisk en masse "skrald" med i form af billeder og uønsket formatering. Med denne udvidelse kan du markere den ønskede tekst og højreklikke for at kopiere teksten, som efterfølgende kan sættes ind i f.eks. din tekstbehandler.

Læs det senere

"Pocket"

www.kortlink.dk/kgab

Ofte finder man noget på nettet, man godt vil læse - bare ikke lige nu. Med Pocket kan du med et par klik gemme indholdet til senere læsning. Hvis du henter den tilhørende mobil-app, kan du fordybe dig i det gemte læsestof i toget, sengen - og hvor du ellers har tid.

Gem web-video på computeren

"Video Downloader professional"

www.kortlink.dk/kgae

De fleste hjemmesider vil ikke have, at du henter videoindhold ned til din egen pc. Men det er netop, hvad denne udvidelse giver mulighed for. Værktøjet kræver lidt tålmodighed, men det virker de fleste steder - dog ikke på YouTube, da Google ikke tillader denne funktion.

Undgå distraktioner

"StayFocusd"

www.kortlink.dk/dyxt

Ender du ofte med at tjekke Facebook i stedet for at arbejde? Her er en effektiv kur mod digitale overspringshandlinger. Udvidelsen kan sættes til at begrænse, eller helt spærre, adgangen til de værste tidsrøvere på nettet. Klik på ikonet og vælg "settings" for at vælge, hvad der skal blokeres hvornår.

Af Søren Bang Hansen, mand@fyens.dk