FAKTA: Sådan får forbryderne fingre i din Facebook

Stol ikke på dine facebookvenner - det kan forstyrre din IT-sikkerhed.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

FAKTA: Sådan får forbryderne fingre i din Facebook

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er flere måder for hackerne at få adgang til din Facebook-profil. Her er de typiske metoder.

Hackere og cyberkriminelle benytter sig af forskellige strategier, når de tiltusker sig adgang til deres ofres Facebookprofiler.

* De gætter dit password. Det sker enten ved heldige gæt, eller såkaldte "password crackers", hvor forskellige kombinationer af ord fra ordbøger og tal sættes sammen.

Faren her er, at mange bruger det samme password flere steder, hvilket gør det nemt for hackeren at komme på din Facebook, hvis eksempelvis din mail bliver hacket.

* De lægger virus eller malware på computeren. Oftest sker det ved, at brugeren bliver lokket til en hjemmeside, som er inficeret. Hackeren får virussen til lægge sig på brugerens computer.

* De lægger et usynligt lag over "Like"- eller "Synes-godt-om"-knappen. Et såkaldt "overlay" betyder, at man trykker på noget andet, end man lige tror. I stedet for et simpelt "like" får hackeren mulighed for at lægge virus på din computer.

* De holder øje. Ved hjælp af virus kan hackeren følge med i brugerens adfærd og holde øje med, hvornår vedkommende afgiver brugernavn og password, som bliver sendt videre til hackeren. Det kan også ske automatisk med en såkaldt "password-sniffer".

* De overtager kontrollen. En virus kan også betyde, at hackeren overtager kontrollen med computeren og kan logge ind på Facebook, uden brugeren ved det. Eksempelvis hvis man tillader browseren at huske brugernavn og password til Facebook.

* De ændrer legitime sider. Store virksomheders hjemmesider kan blive hacket og bliver lavet om, så besøgende risikerer at få virus, når de klikker ind på siden. Oftest varer det kun i timer eller få dage, så brugeren ikke aner uråd.

* De ændrer taktik. Hackernes metoder og taktik ændrer sig hele tiden. I fremtiden vil vi derfor se nye former for angreb og snedige trick. Det bedste, man kan gøre, er at bruge sin sunde fornuft og sørge for at have et svært password.

Kilde: Peter Schjøtt, it-sikkerhedsekspert

FAKTA: Sådan får forbryderne fingre i din Facebook

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce