Et liv uden ledninger


Et liv uden ledninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drop overflødige kabler - og skjul dem, du ikke kan undvære De danske hjem flyder over med dimser i lækkert design. Men ud af de elegante fladskærme, computere og mobiltelefoner skyder et kaos af kabler

Ormegården er en magnet for nullermænd. Og den filtrede spaghettiret stikker i øjet - også selv om man ikke har indrettet sit hjem efter de strengeste Feng Shui-principper.

Værst står det til i stuen, hvor mange har installeret en hjemmebiograf med højttalere både foran og bag siddepladserne. Det betyder kabler på tværs af stuegulvet - med mindre du indretter hjemmebiffen på en mere snedig facon. Der er to løsninger: en dum og en smart

Den dumme løsning er at vælge et system med trådløs forbindelse til de bageste højttalere. Valget står her mellem radiobølger, der skaber sus og skratten. Eller infrarødt lys, hvor forbindelsen ryger, hver gang noget kommer i vejen for sensoren.

Den smarte løsning er at droppe de bageste højttalere, men det skal gøres rigtigt. Mange anlæg lover en slags snyde-surround - ofte kaldet "virtual surround". De prøver at tage øret ved næsen med tidsforskydninger og andre psyko-akustiske trick, som er højst raffinerede. De virker bare ikke. Resultatet er en svævende, udefinerbar lyd - som et stereoanlæg, hvor højttalerne er tilsluttet forkert (modfase).

Den bedste løsning til "kabelfri surround" er at vælge en lydprojektor, som især Yamaha har specialiseret sig i. Disse systemer har form som en bjælke, der kan hænges under fladskærmen eller integreres i tv-møblet. Inde i bjælken sidder rækkevis af små membraner, der skyder lydbølgerne ud mod rummets vægge, således at lyden til bagkanalerne reflekteres tilbage. Så når helikopteren i din actionfilm flyver ud af billedet, kommer rotorlyden bagfra, selv om den udspringer fra et punkt under skærmen.

Effekten afhænger af rummets indretning, og opsætningen er kritisk. Derfor leveres de nye modeller også med målemikrofon, så det meste går automatisk. Se mere på: www.kortlink.dk/5dc5.

Tæm tv-kablerne

I stuen slipper du ikke for antennekablerne til tv og radio. Uanset om signalet kommer fra en tag-antenne, kabel-tv eller en satellit, ender det jo i kabler, der skal føres frem til dit tv og musikanlæg.

På vejen gennem stuen kan kablerne samles i en kabelordner, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Det er en lille plastpølse, der med en fiks anordning klemmes omkring kablerne. En mere ambitiøs model er at erstatte gulvets fodlister med plast-paneler, der fungerer som kabelskjulere. Kabelholderne skrues på væggen, og ovenpå klipses panelerne fast. Systemet fås også til dørgerigter, så du helt usynligt kan føre kablerne rundt i hele huset. Se mere på: www.primolister.dk.

Ved nybyggeri kan man også overveje at skjule kablerne inde i væggen. Den løsning er især efterspurgt til højttalere og fladskærme, som hænges på væggen. På reklamebillederne fremstår disse skærme som minimalistiske malerier. Men fotografen har åbenbart glemt at slutte dem til, for billederne mangler altid den nødvendige skov af kabler til strøm, antenne, hdmi, scart og så videre. Det er en større operation at fræse det hele ind i væggen. Et nemmere løsning er at samle kablerne i en plastliste, der næsten går i ét med tapetet. Eller du kan stille fladskærmen på et matchende møbel, hvor kablerne kan gemmes væk på gammeldags maner.
Trådløs. Lexmark X4650 skal kun bruge ét kabel, nemlig det til stikkontakten.
Trådløs. Lexmark X4650 skal kun bruge ét kabel, nemlig det til stikkontakten.

Orden ved pc'en

Så vidt tv-stuen. Men inde ved computeren ser det heller ikke for kønt ud. Mange har godt nok droppet det kablede netværk til fordel for en trådløs model. Men færre er klar over, at det trådløse netværk ikke kun virker med computere. For eksempel findes der mange trådløse printere, som ikke behøver stå klos op ad computeren. Og det behøver ikke koste en formue.

Lexmark har netop lanceret model X4650, der både har indbygget kopimaskine, skanner og altså trådløst netværk. Alt sammen for blot 749 kroner. Kabelrodet under pc-bordet kan tæmmes med samme plastslange, der slugte stuens tv-kabler.

Mange pc-borde har også indbyggede kabelkanaler - og måske en kurv under bordpladen, så gulvet holdes frit. Ellers kan du bruge et stykke plast-tagrende, som sættes op mod væggen bag computerbordet. Her er god plads til kablerne, så de ikke ligger på gulvet og samler støv.

Til bærbare computere kan vi anbefale den såkaldte SpaceStation. Det er en aflang skinne, der skjuler de uklædelige kabler og forener alle usb-kablerne i den indbyggede forgrener (usb-hub). Desuden medfølger en konceptholder, der holder styr på dine papirer. SpaceStation koster 799 kroner. Mere information: www.dtails.com/spacestation.
Med de smarte Primo-lister kan du føre ledninger rundt i hele huset - ganske usynligt.
Med de smarte Primo-lister kan du føre ledninger rundt i hele huset - ganske usynligt.

"Alt det løse"

Fra samme producent kommer inden længe "The Sanctuary", der holder styr på hjemmets mobiltelefoner, mp3-afspiller, lommespil og andre små apparater, der jævnligt lægges til opladning. Dimserne og deres strømkabler samles her i en elegant æske, hvor kun ladestikkene er synlige. En mere spektakulær variant er den italienske MultiPot, der har form som en spand med fem indbyggede strømudtag. Apparaterne placeres på det cirkelformede gummilåg, der er udstyret med en LED-lampe. Når du tænder lyset fremhæves kablernes virvar nede i spanden som et abstrakt kunstværk. Potten koster 1495 kroner hos: www.designdelicatessen.dk. Herfra lånte vi også den beslægtede Multibook, der har form som en bog. I bogens ryg lyser et digitalur, og inde bag omslaget sidder tre stikdåser. Multibook koster 1895 kr. Eller hvad med Woofy (1200 kroner), der nok skal gøre lykke på børneværelset. Her er det nemlig en sød, lille plasthund, der har spist dine grimme ledninger.
På spanden. Multipot forvandler dine lade-kabler til et kunstværk.
På spanden. Multipot forvandler dine lade-kabler til et kunstværk.
Vuffelivov. Woofy er en stikdåse ud over det sædvanlige.
Vuffelivov. Woofy er en stikdåse ud over det sædvanlige.

Et liv uden ledninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce