Tænk hvis man som bilkøber kunne vælge designet fra en Alfa Romeo - men med Honda-motor, Volvo-sæder og Audi-instrumenter. Sådan en frihed har du, når du køber computer (vi taler her om stationære pc'er - ikke bærbare og Mac'er). Det kræver blot, at du køber computeren i stumper. Du behøver ikke samle stumperne selv - den del klarer de fleste pc-butikker for ca. 500 kroner. Men det er vigtigt, at du klarlægger dine behov og undersøger de forskellige muligheder.

Her er nettet en guldgrube af information, og hvis man får vækket sin indre nørd, er den indledende research faktisk en stor del af fornøjelsen ved at købe ny computer. Selvfølgelig er det nemmere at hive en færdig standard-pc ned fra hylden. Men så ender man let med en computer, der er for langsom eller for dyr - og måske også for stor og støjende.

Lille, stærk og støjsvag

Det sidste var afgørende for mit eget computerkøb, der her tjener som eksempel. Ønsket var en støjsvag og kompakt pc med kræfter til krævende spil, billedbehandling og videoredigering. Jagten begyndte på nettet - især hjemmesiden: www.pcpartpicker.com. Her kan man læse om andres erfaringer med forskellige produkter - og tjekke, om delene fungerer sammen. Det er jo surt, hvis køleren ikke kan være i kabinettet, eller grafikkortet spærrer for strømforsyningen.

Netop disse to problemer oplevede jeg faktisk i den første butik, jeg handlede i. Heldigvis blev fadæsen erkendt og købet refunderet. Den næste butik afslog opgaven på forhånd, fordi de ikke mente, den ønskede teknik kunne presses ned i det lille kabinet, jeg havde udset mig (Fractal Design Node 304).

Resultatet

Tredje gang blev lykkens gang, for på nettet opdagede jeg, at fynske PROconsult Data bruger netop dette kabinet til flere af deres standard-pc'er. Det giver et kendskab, som er meget værd - særligt med små kabinetter, hvor delene let kommer i vejen for hinanden. Så de fik opgaven - også med at samle det hele. Når butikken siger god for de ønskede komponenter og samler computeren, har de selvfølgelig et ansvar for, at tingene passer og fungerer sammen. Alligevel var det med stor spænding, at jeg første gang satte strøm til min nye computer.

Og det viste sig straks, at maskinen på et enkelt punkt ikke matcher forventningerne. Jeg havde ventet, den var nogenlunde støjsvag, men ved almindeligt kontorarbejde er den fuldkommen lydløs.

Ellers er computeren som forventet: Lynhurtig, stabil - og en pryd på skrivebordet. Og ejerglæden bliver ikke mindre af, at jeg selv omhyggeligt har håndplukket hver eneste stump i maskinen.

Her følger en gennemgang af de valgte dele - med fokus på, hvorfor du sandsynligvis skal vælge noget helt andet til din egen drømmecomputer:

Mere om emnet

Se alle
5
Tør du samle den selv?

Tør du samle den selv?

2. Bundkort

2. Bundkort

3. Processor

3. Processor