Apple mener at have "lagt grundstenen til fremtidens fjernsyn"

I årevis har der været spekulationer om, at Apple ville lancere et tv-apparat. Men trods navnet er "Apple TV" ikke et tv - men en lille boks, der kobles til din eksisterende fladskærm. Den nye model ligner forgængeren, men er en smule højere.

Fjernbetjeningen er helt ny - med en berøringsfølsom flade i toppen, så man hurtigt kan stryge rundt i menuerne eller spole gennem filmen.

Her er også en indbygget mikrofon til stemmestyring med Siri, men dette vil i første omgang ikke fungere i Danmark. Ærgerligt nok - for netop stemmestyringen imponerer stort. For eksempel viste Apple, hvordan man lynhurtigt kan finde en film ved at holde mikrofonknappen nede og sige: "Vis mig en actionfilm", "Den skal være med James Bond", "Kun dem med Sean Connery".

Systemet kan søge på tværs af tjenester som Netflix, HBO og Itunes. Man kan også spole med stemmen - og hvis man går glip af en replik, behøver man blot sige: "Hvad sagde hun?" - så spoles filmen 15 sekunder tilbage, mens der midlertidigt tændes for underteksterne. Midt under filmen kan man spørge "Hvem er med?" - og straks dukker en illustreret liste med skuespillerne op nederst i billedet. Man kan også spørge om f.eks. vejrudsigter og sportsresultater - uden nødvendigvis at afbryde filmen.

Nu med app-butik

Brugerfladen præsenteres med lækker 3D-grafik og animerede pauseskærme. Men den store nyhed er, at Apple TV nu har fået sin egen app-butik. Apple har endda lanceret et nyt styresystem til boksen. Det hedder tvOS - men bygger på Ios, så udviklerne kan let tilpasse eksisterende apps.

Typisk vil man også kun skulle betale en gang for at købe samme app til både Ipone, Ipad og Apple TV. Blandt de første tv-apps vil være et bredt udvalg af spil.

Andre apps åbner helt nye måder at se tv på. For eksempel viste Apple en baseball-app, hvor man selv kan vælge sine højdepunkter, se flere kampe side om side og kombinere med statistik og nyheder. Det hele direkte på tv-skærmen.

En påfaldende svaghed er, at Apples nye tv-boks ikke understøtter den 4K-opløsning, som er standard på de fleste nye fladskærme. Den har heller ikke nær så mange grafik-muskler som f.eks. Ipad Pro, så vi skal ikke vente spilgrafik på konsol-niveau.

Den nye Apple tv lanceres ultimo oktober i over 80 lande, så der er håb om, at Danmark her er med i første bølge. Boksen fås med 32 eller 64 GB, som i USA skal koste 149 og 199 dollars.

  • Af: