Anmeldelse: Sådan er de nye Iphones

Har man ikke nok i 5c'erens medfødte farve, kan man mixe og matche med kulørte gummi-omslag.

Anmeldelse: Sådan er de nye Iphones

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal du købe den kulørte Iphone 5c, topmodellen 5s - eller noget helt tredje?

Det er næsten blevet en folkesport at nedgøre Apple for manglende nytænkning. Og sandt er det, at Iphone har skuffet på det seneste. For mens konkurrenterne buldrer fremad, både når det gælder innovationer og markedsandele, har Apple holdt sig til små, forventelige forbedringer.

Men dette efterår har vi for første gang fået ikke bare én - men to nye Iphones. Den ene lokker med nyt og farverigt design. Den anden gemmer på en praktisk nyskabelse, som kan blive en stor lettelse i det daglige.

Den kulørte 5c er en festlig nyskabelse. Trods plast-skallen virker den ikke spor billig. Det er den så desværre heller ikke...
Den kulørte 5c er en festlig nyskabelse. Trods plast-skallen virker den ikke spor billig. Det er den så desværre heller ikke...

Den kulørte

Den mest åbenlyse nyskabelse er Iphone 5c. Det lille c står for "color", for telefonen fås i fem farver: grøn, blå, gul, rød og hvid. Hvis det ikke er nok, kan du købe et kulørt gummiomslag med store huller på bagsiden, så mobilen får pletter i din foretrukne kontrastfarve.

Materialet er plast, og det lyder jo som et tilbageskridt. Især når Apple-fans i årevis har nedgjort konkurrenternes hang til dette "billige" materiale. Men kvalitets-oplevelsen er så høj som nogensinde. Her er intet, der knirker, og farverne er mere diskrete, end de ser ud til på billeder. Vores gule eksemplar er således langt mere afdæmpet - nærmest cremet - i kuløren end de tilsvarende plastmobiler fra Nokia.

Trods den blanke overflade er telefonen ikke særlig modtagelig for fingeraftryk, og den afrundede form ligger glimrende i hånden. Fornemmelsen minder om den gamle Iphone 3, så for mange vil det være som at trykke en gammel ven i hånden.

Topmodellen 5s fås nu i tre farve-kombinationer. Den gyldne er ikke nær så vulgær, som man kunne frygte.
Topmodellen 5s fås nu i tre farve-kombinationer. Den gyldne er ikke nær så vulgær, som man kunne frygte.

Velkendt teknik

Teknisk er 5c så godt som identisk med Iphone 5. Du får samme let forlængede skærm, forholdsvis kraftig teknik og et glimrende kamera. Batteriet er vokset en smule, og modsat forgængerne virker de nye Iphones på alle danske 4G-netværk.

De friske farver står godt til Apples nye brugerflade (IOS7), og i det hele taget fremstår 5c som et smukt og helstøbt produkt.

Men her er noget, der ikke stemmer: På forhånd var 5c udråbt til den nye "folke-iphone", der skulle hjælpe Apple ind på nye markeder. Både i Kina og blandt fornuftige vesterlændinge, der ikke uden videre smider en hel håndfuld tusindelapper efter deres næste mobiltelefon. Men at dømme efter de foreløbige danske priser (og de officielle priser i for eksempel Tyskland) er plast-mobilen omtrent lige så dyr som den gamle Iphone 5, der belejligt nok nu er trukket ud af markedet. Her er altså en potentielt særdeles attraktiv billigudgave af Iphone - som desværre taber en stor del af sin berettigelse, fordi den ikke er spor billig.

Fingeraftryks-læseren i 5s fungerer glimrende. Den er en lettelse i det daglige - og en gevinst for sikkerheden.
Fingeraftryks-læseren i 5s fungerer glimrende. Den er en lettelse i det daglige - og en gevinst for sikkerheden.

Den avancerede

Hvilket bringer os til topmodellen 5s, der udvendig ligner den gamle Iphone 5 - men indvendig er helt anderledes. Altså det stik modsatte af Iphone 5c. Modellen fås nu i tre farve-kombinationer: grå/sort, sølv/hvid og guld/hvid. Det lyder måske vulgært med en guldfarvet mobil, men igen er kuløren ikke nær så kras, som det ser ud til på billederne.

Det lille "s" er Apples forkortelse for Speed, og helt efter bogen er Iphone 5s omtrent dobbelt så hurtig som Iphone 5. Man mærker det sjældent i daglig brug, men der skal nok komme spil, der udnytter de ekstra kræfter.

Kameraet har samme opløsning som før (8 megapixel), for akkurat som HTC har Apple valgt at satse på billedkvalitet frem for megapixel. Med større billedpunkter og mere lysstærk optik er dette kamera klart bedre end forgængeren - og hermed et af de bedste mobilkameraer på markedet. Gevinsten er størst i mørke, hvor man også nyder godt af det tofarvede fotolys, der giver mere naturlige farver.

Giv den fingeren

Den mest eksotiske nyskabelse i 5s gemmer sig i den runde hjemknap, der nu fungerer som fingeraftrykslæser. Så i stedet for at taste en kode på skærmen holder du bare din finger på knappen. Mobilen kan sættes op til at genkende flere forskellige fingre, og aflæsningen klares på godt og vel et sekund. Systemet virker over al forventning - og langt bedre end de sensorer der findes på mange bærbare computere.

Din finger åbner både skærmlåsen og Apples egne web-butikker. Desværre virker metoden ikke med andre apps og tjenester. Men hvis fingertricket kan få flere til at låse deres telefon, er det et stort fremskridt for sikkerheden. Og altså langt fra den overflødige gimmick, mange har udråbt det til.

Selvfølgelig er Iphone 5s dyrere end 5c, men i Danmark - hvor mange køber mobilen uden tilskud (modsat i USA) - giver den klart mere for pengene end den "billige" 5c.

Mest for pengene

Vi kender ikke de endelige danske priser, men Iphone er og bliver vanvittig dyr i forhold til telefoner med Android og Windows. For merprisen får man et lukket - og dermed sikkert (nogle vil mene: idiotsikkert) - system, hvor det meste fungerer uden videre. Mange apps kører også mere flydende på Iphone end på andre telefoner, men denne forskel er efterhånden så lille, at man må spørge sig selv, om det er merprisen værd.

Den Iphone, der lige nu giver mest værdi for pengene, er den gamle Iphone 4s, som dog kun fås med 8 GB lager. Til gengæld sælger Apple den nu for 2999 kroner. Du får her en lidt mindre skærm, men modellen er mærkbart hurtigere end 4'eren, og den har ikke de samme antenne-problemer.

Ønsker du omvendt den bedste Iphone - og en af markedets absolut bedste mobiltelefoner - peger pilen entydigt mod Iphone 5s.

Anmeldelse: Sådan er de nye Iphones

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce