Seniorerne sætter sig på Fyn: Hver fjerde er over 65 år - om 25 år er det hver tredje

Andelen af fynboer på 65 år og derover bliver større i de kommende år. Foto: Michael Bager

Seniorerne sætter sig på Fyn: Hver fjerde er over 65 år - om 25 år er det hver tredje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I de fleste fynske kommuner er næsten hver fjerde over pensionsalderen. Om 25 år er næsten hver tredje over 65 år. Fyens Stiftstidende starter i dag ny kampagne for at skabe gode liv.

Oplever du ofte masser af mennesker i den lokale brugs, selv om det er midt i arbejdstiden? Det er der en god grund til. I de fleste fynske kommuner er næsten hver fjerde over 65 år, og der bliver flere i takt med, at vi lever længere.

- Det bliver vi nødt til som samfund at forholde os til, siger leder af Center for aldringsforskning på Syddansk Universitet Kaare Christensen.

Han er med i en ny tænketank, som Fyens Stiftstidende har nedsat for at få hver enkelt af os til at tænke over, hvad der er et godt liv. Og hvordan vi sammen kan skabe gode liv set i lyset af den ændrede sammensætning af befolkningen.

Risikoen for ensomhed stiger med alderen. Blandt andet ved skilsmisser, stop på arbejdsmarkedet og ved tab af ægtefælle. Sundhedstyrelsen har tidligere beregnet, at ensomhed årligt koster samfundet otte milliarder kroner.

(artiklen fortsætter efter grafikken)

Tættere bånd mellem generationer

Især i de mindre fynske samfund er andelen af personer med lange levede liv stor. På Ærø og Langeland er hver tredje allerede nu over 65 år, og samme fordeling venter i Kerteminde, Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Nyborg, Svendborg og Assens Kommuner om 20-25 år.

I uddannelsesbyen Odense bliver der også flere ældre, men her vil fortsat være mange unge og mange børnefamilier. Derfor har politikerne fokus på, hvordan der kan knyttes tættere bånd mellem generationerne og få bragt de friske seniorers ressourcer i spil. For mange af dem har fortsat masser af energi og føler sig stadig unge. Om det siger aldersforsker Kaare Christensen:

- Du har fodboldturneringer for folk over 70 år, og til festivalen Tinderbox var der mange bedsteforældre med Depeche Mode-t-shirts. Da jeg var ovre at se Rolling Stones i Parken, var det et meget modent publikum.

- Forbered dig

Leder af Instituttet for Fremtidsforskning Claus Kjeldsen opfordrer til, at både de fynske samfund og den enkelte gør sig tanker om, hvordan man skal forberede sig på flere leveår.

- Allerede når det sidste barn flytter hjemmefra, skal man grundigt tænke over, hvordan man vil bo, hvordan resten af arbejdslivet skal forløbe, og hvad der herefter skal give et meningsfyldt liv, siger han.

Netop det er fokus i en ny stor kampagne, som Fyens Stiftstidende fra i dag inviterer fynboerne til at blive en del af.

- Vi kalder den "Det gode liv" og stiller spørgsmålet: Hvad er et godt liv for dig? Men også spørgsmålet: Hvordan kan vi sammen skabe gode liv? Som mediehus vil vi gerne være med til at styrke fællesskaberne, og i efteråret inviterer vi til sang, debat og inspirationsmøder i hver af de fynske kommuner, siger chefredaktør Poul Kjærgaard.

64 engagerede fynboer fra hele øen er med i kampagnens tænketank. De har siden maj delt ud af deres erfaringer og er inspiratorer for journalisterne bag kampagnen. Hvert medlem af tænketanken har også givet en opskrift på deres eget gode liv.

Opskrifterne kan ses herunder, hvor du også kan skrive din egen opskrift. Læs mere om kampagnen på Fyens.dk/detgodeliv.Seniorerne sætter sig på Fyn: Hver fjerde er over 65 år - om 25 år er det hver tredje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.