Få et økonomitjek: Hos ni ud af ti er der penge at hente

Søren Skjøth rådgiver ægteparret Karsten og Birthe Nielsen fra Ringe. Parret har bedt om et økonomitjek, fordi de gerne vil finde ud af, om de skal sælge deres parcelhus og flytte i en lejebolig. Foto: Michael Bager

Få et økonomitjek: Hos ni ud af ti er der penge at hente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søren Skjøth, økonomisk rådgiver hos det uafhængige rådgivningsfirma F10, tilbyder i samarbejde med Fyens Stiftstidende et gratis tjek af økonomien.

Nogle er 30 år og på nippet til at købe det første hus, andre har ramt 50 og er ved at fare vild i pensionsjunglen, mens endnu andre er fyldt 60 og leder efter luft i budgettet.

Søren Skjøth, uafhængig økonomisk rådgiver i F10 Finans, sidder hver dag over for mennesker, som af den ene eller anden grund har brug for at få et godt råd og nye øjne på økonomien. Og der er stort set altid noget at komme efter, lyder det fra Skjøth.

- I ni ud af ti tilfælde finder vi noget, der kan gøres anderledes. Nogle gange er det voldsomt meget med stor betydning, andre gange mindre, men der er stort set altid noget, der kan eller bør justeres eller ændres, siger rådgiveren.

Søren Skjøth
Søren Skjøth, 49 år, bor og arbejder i Odense.

Partner og rådgiver i F10, landsdækkende uafhængigt rådgivningsfirma

Uddannet bankmand, startede i Amtssparekassen, siden Fioniabank.

Har været boligrådgiver, erhvervsrådgiver, investeringsrådgiver og market-maker.

Blev selvstændig i 2007, partner i F10 i 2010.
Birthe og Karsten Nielsen har boet i parcelhuset i Ringe i tyve år, men er i tvivl om, om de kan - eller bør - blive boende. Birthe er førtidspensionist og har været det i mange år, mens Karsten gik på efterløn ved årsskiftet, og det har haft økonomiske konsekvenser for det øknomiske råderum. Foto: Michael Bager
Birthe og Karsten Nielsen har boet i parcelhuset i Ringe i tyve år, men er i tvivl om, om de kan - eller bør - blive boende. Birthe er førtidspensionist og har været det i mange år, mens Karsten gik på efterløn ved årsskiftet, og det har haft økonomiske konsekvenser for det øknomiske råderum. Foto: Michael Bager

Sig nu ja til den samtale

Et af de emner, der fylder mest, er pension. De færreste synes, det er særligt ophidsende at beskæftige sig med, og netop derfor sidder de over for Søren Skjøth for at få hjælp til og overblik over, hvordan seniorbudgettet kommer til at se ud.

- Når man er midt i 50'erne, begynder man for alvor at tænke på, at det godt kan være, man kun skal arbejde otte-ti år endnu. Og hvor mange penge er der nu til pensionen - det er der mange, der har mistet overblikket over, fordi de har tænkt, at kommer tid, kommer råd. Det er menneskets natur at tænke sådan, siger Søren Skjøth.

Han råder alle til at tage pension alvorligt i god tid - dvs. mange år før de grå hår og pensionen melder sig. Er man fyldt 40, skal man være godt i gang med opsparingen, er man fyldt 50, skal man have en solid fod på tingene, og er man fyldt 60, kan det være svært at nå at rette noget op, hvis der er brug for det.

- Når man skifter job, følger der typisk en samtale med en pensionsrådgiver med, og det tilbud bør man tage imod. Selv om man er 35 år, og der er 30-35 år, til man skal pensioneres, så er den halve time godt givet ud. Det er torskedumt at sige nej, og det værste, der kan ske, er jo, at du bliver bekræftet i, at det, du i forvejen gør, er det rigtige. Minimum hvert femte år bør man have et møde med sin pensionsrådgiver. For du kan også have brug for at ændre din risikoprofil - eller det kan være, du har glemt at ændre den begunstigede på dine dækninger, så det er ekskonen, der får det hele, hvis man stiller træskoene, siger Skjøth, der understreger, at det er vigtigt at kigge på alle sine værdier.

- I min verden består pension af friværdi, frie midler, og hvad der står på diverse pensionsopsparinger.

Sådan får du et økonomitjek
Hvis du synes, økonomien fortjener et tjek, har du chancen for at få det gratis.

Det er rådgiver Søren Skjøth, F10, der står gennemgangen af økonomien og rådgivningen.

Hør mere om tilbuddet på Det Fynske Folkemøde på Fyens Stiftstidende på lørdag kl. 10-14.

Mød op på kampagnekontoret for Det gode liv - det ligger på 2. sal i mediehuset på Banegårdspladsen, Odense.

Eller mail til journalist Charlotte Pedersen på chap@jfmedier.dk.

Haven eller jorden rundt

Søren Skjøth begiver sig ikke ud i at rådgive generelt om, hvad man bør have af opsparing til sin pension. Det afhænger af levefod og ønsker.

- Der er par, der har 10-12.000 kroner til rådighed om måneden og har det fint med det, der er også par, der har 20-25.000 kroner til rådighed om måneden og har svært ved at få dem til at slå til.

- Det er også meget forskelligt, hvad folk har af ambitioner - nogle vil bare hjem og gå og hygge sig i haven, andre har ikke været ude at rejse, så de skal jorden rundt tre gange. Det er meget forskelligt, men det generelle billede for dem, der går på pension i øjeblikket, er, at de har en god og fornuftig økonomi - i hvert fald dem, der er boligejere. Mange af dem har relativ lille gæld i deres ejendom og har mange penge på bogen, lyder det fra rådgiveren.

Et af de par, der har fået et økonomitjek af Søren Skjøth i forbindelse med Fyens Stiftstidendes kampagne Det gode liv, er ægteparret Birthe og Karsten Nielsen fra Ringe.

Birthe Nielsen er førtidspensionist og har været det i mange år, mens Karsten Nielsen gik på efterløn ved årsskiftet. Det har sat parrets økonomi under pres, og nu spekulerer og regner de på, om de skal sælge parcelhuset og finde en lejebolig, eller om de kan blive boende i huset, som de købte for tyve år siden.

Søren Skjøth har gennemgået parrets økonomi og pensionsopsparinger og giver sit bud på, hvordan fremtiden og budgettet kan se ud.

Læs reportagen om økonomitjekket på Fyens.dk de førstkommende uger.

Få et økonomitjek: Hos ni ud af ti er der penge at hente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.