Det gælder om at være tidligt ude: Har du styr på senior-budgettet?

Søren Skjøth. Foto: Michael Bager

Det gælder om at være tidligt ude: Har du styr på senior-budgettet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pensionsopsparing, friværdi og frie midler. Det er de tre hjørnesten i din økonomi, når du går på pension. Men hvordan hænger budgettet sammen i livets anden halvleg?

Bliver der råd til smutturen til Malaga, kolonihavehuset, en tur i biffen med børnebørnene eller en god flaske rødvin eller… hvad drømmen nu må være?

Det kan Søren Skjøth, uafhængig økonomisk rådgiver fra F10 Finans, give dig et overblik over.

I samarbejde med Fyens Stiftstidende tilbyder Søren Skjøth og F10 Finans et gratis økonomitjek (værdi 3000 kroner), som afdækker, om der er plads til - og behov for – forbedringer, og hvad du kan og bør gøre for at få luft i senior-økonomien.

Kig på budgettet i tide

Og der er god grund til at kigge på budgettet i tide, siger Søren Skjøth.

- Senest når man rammer 50 år, og gerne før, skal man begynde at rette op, hvis der er noget, der skal rettes op. Begynder man først som 60-årig, er det begrænset, hvad der er af tid til at nå det. Vi laver en senioranalyse, hvor alt kommer med i regnestykket, og hvor man derefter kan se, hvad man kan forvente at have til rådighed, siger han.

For mange er boligen og friværdien i den en stor og vigtig del af opsparingen, men også her skal man tænke sig om i god tid, hvis man vil udnytte den.

- De senere år er der kommet restriktioner, som er meget synlige, og tommelfingerreglen er, at du som 60-årig ikke må skylde mere end 60 procent af din bolig, helst ikke mere end 40 procent, siger han og fortsætter:

- Din gældsfaktor må ikke være for høj, og du skal kunne dokumentere, at dit rådighedsbeløb er stort nok til, at du kan betale et fastforrentet lån med afdrag, lyder det fra rådgiveren, som påpeger, at selv meget store friværdier kan være vanskelige at få lov at låne i.

Nye restriktioner gør, at man skal passe på med at have for meget gæld i boligen,
når man nærmer sig pensionen, fortæller Søren Skjøth. Foto: Michael Bager.


- Hvis du er 65 eller 70 år og bor i en ejendom til tre millioner og næsten intet skylder, men gerne vil låne til at have det lidt godt for, så kan det blive et problem, fordi du ikke kan dokumentere, at du kan betale det tilbage. Meget afhænger af, hvor ejendommen ligger, men det er ikke bare sådan lige at udnytte sin friværdi, siger Søren Skjøth.

Vil du/I gerne vil have et gratis økonomitjek af Søren Skjøth og F10 Finans, så kontakt journalist Charlotte Pedersen – chap@jfmedier.dk – og hør nærmere.

Forudsætningen for at få økonomitjekket gratis er, at du/I siger ja til at medvirke i artikler om det.

Det gælder om at være tidligt ude: Har du styr på senior-budgettet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.