Viden fremmer forståelsen


Viden fremmer forståelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykiatri

Forleden åbnede Region Syddanmark et nyt lokalt Psykiatrisk Informationscenter (PsykInfo) i Svendborg.

Et sted, hvor man som borger kan gå direkte ind fra gaden og få viden om psykiatriske sygdomme, behandlingsmuligheder, støttegrupper, tilbud til pårørende og arrangementer om psykiatri.

PsykInfo i Svendborg er det sjette sted i Region Syddanmark, hvor psykiatrien slår dørene op.

Så vi er godt på vej til at give alle regionens borgere lettere adgang til information om psykisk sygdom, uanset hvor de bor.

For der er brug for viden! Selvom over 500.000 danskere lider af en psykisk sygdom, oplever jeg stadig, at der er fordomme og tabuer om psykisk sygdom. Hvad gør man, hvis naboens søn har skizofreni? Eller hvis ens bedste ven får en depression?

Som pårørende eller bekendt vil vi gerne gøre det rigtige i sådan en situation. Men hvis vi ikke ved, hvad det rigtige er, så kommer vi nemt til at lade være med at give en hjælpende hånd af ren magtesløshed.

Og det er faktisk det værste, vi kan gøre. Netop pårørende, venner og bekendte er en stor ressource, som med fordel kan inddrages i behandlingen.

Det er grunden til, at vi har udarbejdet en patient-pårørende politik i Region Syddanmark. Den understreger, at både patienter og pårørende er vigtige samarbejdsparter, og at viden om psykiske lidelser er altafgørende for at psykisk syge får det bedre.

Viden giver bedre forståelse. Og i psykiatrien er det sådan, at vi må forsøge at forstå det, som i udgangspunktet kan virke uforståeligt. Vi må prøve at forstå, at stemmerne i hovedet på den skizofrene er lige så virkelige, som alle de fysiske ting i omgivelserne.

Og vi må forstå, at det er sygdommen, som »taler«, når den spiseforstyrrede lader sin afmagt og fortvivlelse gå ud over forældrene.

Al erfaring viser, at man bedre er i stand til at håndtere sin situation som psykisk syg eller som pårørende til en psykisk syg, hvis man ved, hvad det handler om. Jo mere viden patient og pårørende har om den psykiske lidelse, jo bedre kan patienten samarbejde om behandlingen, og jo bedre kan den pårørende være en aktiv støtte undervejs.

Læs mere: www.psykinfo.regionsyddanmark.dk

Viden fremmer forståelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce