Verdens bedste sundheds- væsen til nedsat pris?


Verdens bedste sundheds- væsen til nedsat pris?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kapacitet

VÆKSTEN I DET danske sundhedsvæsen har over en længere årrække kun været det halve af væksten i de andre europæiske lande. Det har selvfølgelig konsekvenser. Sammenlagt er vi 10 procent bagefter.

Vi får priser for at være det mest effektive sundhedsvæsen i Europa, men det er ikke ensbetydende med, at vi har det bedste sundhedsvæsen. Skal vi have et sundhedsvæsen i verdensklasse, kan vi naturligvis ikke køre rundt med intensivpatienter, aflyse operationer, fordi der pludselig opstår en uventet situation, eller at man skal vente i lange tider på behandling.

PROBLEMET I DET danske sundhedsvæsen er manglende kapacitet. Vi skal operere med overskudskapacitet. Der skal altid være en ledig operationsstue, en ledig seng, ledige hænder og ekstra med udstyr af enhver art, men den ensidige fokusering på effektivitet har skabt et utal af flaskehalse i sundhedsvæsnet på grund af underskud på kapacitet. De sundhedsøkonomiske ekspertbetragtninger er skabt ud fra det princip, at der ikke skal være flere toiletter, end at der sidder nogen på dem hele tiden. Og så skal det jo gå galt. Sundhedsdebatten styres i stor grad af udmeldinger fra eksperter, vel at mærke sundhedsøkonomer med ensidigt fokus på at få så mange patienter igennem hospitalerne for så få kroner som muligt.

KVALITET HANDLER om, at borgerne bliver mødt af specialister og udsat for bedste praksis, men det handler også om, at der er tid, plads, smukke rammer og gennemtænkte sammenhængende individuelle forløb. Nu har regeringen så iscenesat sig selv med Løkkeposer og masterplaner for at den evige lykke skal tilflyde det danske sundhedsvæsen. Desværre først om 10 til 12 år. Men man har fået kickstartet en privat sundhedsindustri med skatteborgernes penge i et helt ulige konkurrenceforhold mellem det offentlige og det private. Hvilket er trist i en tid, hvor det eneste vi har nok af i sundhedsvæsenet, er for få penge. Disse penge kunne have gjort bedre gavn, hvis de var blevet i offentligt regi. Nu kan vi så se, at regeringen også vil fifle med de 25 milliarder til nyt sygehusbyggeri. Spare hist og pist. Et sygehusbyggeri i verdensklasse kan ikke føres ud i livet som en spareprojekt med en ugennemsigtig VK-regerings jonglering med ikke eksisterende penge. Og det er ikke 25 milliarder, men 100 milliarder, der skal bruges.

Verdens bedste sundheds- væsen til nedsat pris?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce