Undren på barselsgangen


Undren på barselsgangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åbent brev til sundhedsministeren

Åbent brev til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. Brevet er tillige sendt til sendt til Poul-Erik Svendsen, næstformand i Regionsrådet, Region Syddanmark, Bent Hansen, formand for Danske Regioner samt dagspressen.

n Kære minister.

Vi - barselsygeplejerskerne på Sygehus Fyn Svendborg - skriver til dig for at gøre opmærksom på, at der på grund af besparelser snart ikke findes spædbarnsvenlige sygehuse i Danmark mere.

Som det første sygehus i Danmark og som nummer to i hele Europa blev Sygehus Fyn i 1992 WHO-godkendt som spædbarnsvenligt sygehus. Når man arbejder på grundlag af dette WHO- og Unicef-initiativ, kan man simpelthen ikke gøre det bedre. Denne 'Good Clinical Practise' for amning af sunde og raske børn er anerkendt i hele verden. I dag er der 31 fødesteder i Danmark. 12 er berettiget til betegnelsen 'spædbarnsvenligt sygehus'.

Det spædbarnsvenlige initiativ koordineres i Danmark af Videnscenter for Amning, som har modtaget driftsstøtte på kr. 600.000 fra Sundhedsstyrelsen siden 1995. Det er slut pr. 1. juli 2007. Med nedlæggelsen af Videnscenter for Amning, må vi se i øjnene, at det strålende og fremtidssikrede spædbarnsvenlige initiativ er en saga blot, hvis ikke det bliver varetaget af andre.

Hvad betyder en besparelse på 600.000 kr. mod al den sundhedsfremmende viden, som denne institution har stået for til gavn for hele Danmarks befolkning?

I Danmark er initiativet udviklet via Videnscentret for Amning, således at det i dag er et effektivt tværfagligt kvalitetsprogram, som følger grundelementerne i Den Danske Kvalitetsmodel. Programmet omfatter både selvevaluering, ekstern evaluering, intern registrering og erfaringsudveksling. Initiativet udvikles kontinuerligt af Videnscenter for Amning, som arbejder med i et internationalt netværk.

På én gang at være anerkendt på verdensplan og samtidig at leve med en risiko for udslettelse er både paradoksalt og bekymrende. Det vil i høj grad have betydning for det syn, eksperterne har ude i verden på Danmark som foregangsland. Og det vil influere negativt på de godt takter, der er i gang for at få det gode initiativ bredt ud til flere barselsafdelinger nationalt og internationalt. På Fyn er Svendborg eneste WHO-godkendte fødested yderligere lukningstruet som følge af regionens spareplaner. Hvorfor sænke slagskibe på en måde?!

Vi har netop deltaget i en international konference, hvor læger fra USA roste Danmark for de gode rammer, vi giver familierne for en sund start i livet med amning. Amning af stor betydning for barnets helbred og for barnets og moderens relationer gennem opvæksten. Amning har beviseligt en positiv indflydelse på immunsystem, allergi, syn, intelligenskvotient og på længere sigt dæmmer denne ballast op for nogle former for livsstilssygdomme. For moderen betyder amning en mindsket risiko for brystkræft. Alt sammen til gavn for sundhedsøkonomien - langt ud i fremtiden!

F.eks i USA er 8 pct. af befolkningen massivt overvægtige og har en BMI over 40, 59 pct. af befolkningen er bare overvægtige med en BMI på 25 - 40. Med de tal er de normalvægtigt i undertal! I USA taler man om, at kvinder ammer i så og så mange uger. I Danmark taler vi om måneder, og fra sundhedsstyrelsen anbefales amning af nyfødte i 6 måneder. I USA er der tradition for at give modermælkserstatning frem for at amme. Amning nedsætter risikoen for ekstrem overvægt i barnealderen, hvilket afspejler sig i risikoen for livsstilssygdomme i voksenalderen. Disse sygdomme er - som du som minister er bekendt med - et overordentligt stort problem - også økonomisk. I Danmark er overvægt et stigende problem–

Hvorfor skal de spædbarnsvenlige goder kun være for resten af verden og ikke for danskere? Har vi overhovedet råd til at spare de småpenge her på dette sundhedsfremmende område? - bliver det ikke meget dyrt på sigt? Hvor vil I hen med vores sundhed i Danmark? Vi spør' bare!

Undren på barselsgangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce