Støtte til mishandlet befolkning


Støtte til mishandlet befolkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indsamling

Indsamlingen til fordel for Zimbabwe er afsluttet. Tak til dem, der har bidraget, og til de butiksejere, der har haft en indsamlingsdåse stående i deres butik. Der var i alt 1678 kr. i dåserne, som er rundet op til 2000 kr., der er sendt videre Mellemfolkeligt Samvirkes demokratiarbejde i Zimbabwe.

Resultatet er nok ikke udtryk for manglende hjælpevillighed hos svendborgenserne, men kan skyldes manglende viden om de forhold, mennesker er tvunget til at leve under i Mugabes Zimbabwe, hvor sult og sygdom hærger.

Ifølge lokale aviser har halvdelen af alle sygeplejersker i Zimbabwe forladt deres erhverv, fordi det ikke har været muligt for dem at leve af deres løn. Noget lignende gælder for lægerne. En desillusioneret sygeplejerske utalte til BBC: »Jeg er ansat som sygeplejerske, men fungerer snarere som bedemand«. Sundhedsvæsnet har mindre og mindre personale og ingen medicin. Hiv/Aids er stadig det alvorligste sundhedsproblem i landet og for dem, der er smittet, er der ingen udsigt til overlevelse. Sygdommen dræber langt flere end den igangværende kolera epidemi.

Skolesystemet er ligesom sundhedsvæsnet ved at gå i opløsning. Genåbning af skolerne efter juleferien er suspenderet af regeringen. Før jul kom fire ud af fem elever ikke til undervisningen, måske fordi der ingen lærer var, måske fordi de ikke havde transportmuligheder. En lærer fortæller, at hvis han skulle betale for at komme til sit arbejde på skolen, ville det komme til at koste ham en månedsløn bare den ene vej.

Dagligvarer købes ikke længere med lokal valuta, fordi den er værdiløs. I stedet handles der i sydafrikanske rand eller us-dollars af de heldige, som har familie i udlandet. Fødevarepriserne kan stige til det dobbelte over en nat. Institutionerne smuldrer, og samfundet er ved at gå helt i opløsning.

Den politiske misrøgt og mangel på demokrati har medført, at det meste i landet er gået i stå. Ud over en fejlslagen politik er de nuværende magthavere skyldig i overgreb over for befolkningen, som gør dem fortjent til en tur til den internationale domstol i Haag. Men indtil videre sidder Mugabe ved magten og verdenssamfundet ser fortsat bare til, medens katastrofen i Zimbabwe uddybes og statslederne i nabolandene tøver med at gribe ind, bl.a. fordi de er bange for deres eget skind.

Opmærksomhed omkring overgrebene over for befolkningen, interesse og pres fra omverdenen og indgriben fra nabolandene er det der til sidst må til for at vælte despoten Mugabe, der med sin politik har ført dette ressourcerige og smukke land ud over afgrundens rand. Zimbabwe har et væld af naturrigdomme og en fantastisk natur, så der er nok at komme efter. Der er fortsat en god mening i at støtte demokratiarbejdet og bidrage til at der kan komme ordnede forhold for en mishandlet befolkning.

Støtte til mishandlet befolkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce