S for skattestigninger


S for skattestigninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skat

Det er ikke mere end godt halvandet år siden, at Socialdemokraterne garanterede danskerne, at man ville overholde skattestoppet. Tilmed ville en socialdemokratisk ledet regering kun gennemføre en skattereform med et bredt politisk flertal bag sig. Men der skulle ikke gå lang tid, før det kom frem, at Socialdemokraternes løfter var ren taktik. I foråret fortalte den tidligere politiske ordfører Lotte Bundsgaard i en bog, at skattestoppet alene blev accepteret af taktiske årsager. Udmeldingen fra Bundsgaard gav i begyndelsen anledning til både kritik og debat blandt socialdemokrater. Men der gik end ikke et halvt år, før Thorning-Schmidt lagde op til deciderede skattestigninger. På Socialdemokraternes kongres i september blev det så helt officielt: Partiet bryder nu med det løfte, det gav vælgerne for halvandet år siden og vil ikke længere respektere skattestoppet. Derimod vil man gennemføre en skattereform med skattestigninger. Senest er det kommet frem, at man sandsynligvis vil rulle de skattelettelser tilbage, som regeringen netop har aftalt med Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes slinger i skattepolitikken skaber utryghed. Både i forhold til en balanceret udvikling i dansk økonomi og til forventningerne i de private husholdninger. Hvor meget vil S lade skatterne stige? Vil boligejerne skulle holde for? Hvem skal betale? Hvordan vil ens rådighedsbeløb se ud?

Derimod står regeringen klippefast: Vi har nu overholdt skattestoppet i mere end 2100 dage. Tilmed har vi fundet råderum til skattelettelser i både 2004 og 2008. Vel at mærke uden at skære på velfærden.

Skattelettelserne gør det endnu mere attraktivt at gå fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse. Og de betyder, at man får mere ud af at gøre en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. De kommende år har vi brug for flere folk på arbejdsmarkedet. Flere hænder og hoveder til at levere en endnu bedre offentlig service til vore børn, ældre, syge o.s.v. Derfor skal det være mere attraktivt at tage et arbejde og gøre en ekstra indsats. Men det vil Socialdemokraterne altså ikke være med til.

Det ville de derimod for godt to år siden. I januar 2005 foreslog Socialdemokraterne at forhøje jobfradraget og hæve grænsen for mellem- og topskat. Altså stort set de samme ting, som nu indgår i regeringens og Dansk Folkepartis skatteaftale.

Der er ikke noget at sige til, at vælgerne er forvirrede. Men måske giver det alligevel en vis tryghed, at Socialdemokraterne er vendt tilbage til tidligere tiders politik. For så ved man, hvad man har at regne med. Ingen garanti for skattestoppet. Stigende afgifter. Stigende skatter.

S for skattestigninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce