Min Mening: grundlag for en håndsrækning


Min Mening: grundlag for en håndsrækning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Landmand Hans Jakob Clausen, Rudkøbing
Michael Bager
Debat FAA. 

Dansk landbrug står overfor at skulle betale en milliardstor regning efter sommerens tørke. Det er de danske husdyrproducenter, der er blevet hårdest ramt af tørken. Rigtig mange har ikke fået det ønskede udbytte under høsten og har derfor ikke foder til dyrene. Derfor er landbruget i løbene dialog med den finansielle sektor, om der kan findes handlingsplaner for de enkelte landbrugsbedrifter. Det er rigtig vigtigt, der ikke sendes sunde bedrifter i graven, hvor ellers den danske fødevareklynge er et stort erhverv, så ved for mange konkurser vil det få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser.

Vi i landbruget er grundlæggende bekymrede for følgevirkningen i landdistrikterne i Danmark. Hvis der mangler købere til de landbrug, der lukker efter tørken, så får vi et fald i jordprisen. Det vil betyde dårligere rating for alle landbrug og risiko for større omkostninger for alle, samt dårligere lånemuligheder for mange landmænd - i forvejen bliver landdistrikterne ramt af den lave investeringsaktivitet i landbruget og dermed færre ordrer hos de virksomheder, der lever af at sælge deres produkter til landbruget - landdistrikterne har brug for at holde hånden under landbrugets kreditværdighed og aktiviteten i landdistrikterne.

På bagkant af århundredets tørreste og varmeste sommer i Danmark har det efterhånden længe været på tale med en tørkepakke til vi danske landmænd. Avisen.dk har lavet en meningsmåling, hvor 54 procent svarer, at det er en god idé med en hjælpepakke. Men indtil videre bliver det kun ved snakken, og det er ellers ikke fordi, det skorter på inspiration til, hvordan politikerne kan strikke en sådan tørkepakke sammen. Men i vor moderne politik er meningsmålinger ikke et sjældent omdrejningspunkt for beslutninger. Hvis en sag ikke har medvind i befolkningen, skal der er masse politisk mod til at gå imod folkestemningen. På Christiansborg er der således god latin at træffe beslutninger på baggrund af aktuelle sager, og her synes jeg landbruget har en god sag.

Allerhelst ønsker landbruget sig nogle bedre rammevilkår end i dag, og ser gerne en række afgifter afskaffet, som konkurrenterne i udlandet ikke har. Hvis det ellers er korrekt, hvad der høres på vandrørene, er det ikke mindst Venstre - vores gamle bondeparti - der har svært ved at blive enige med sig selv om, hvorvidt der skal gives tørkehjælp. Men det skulle jo nødigt være Venstres hæmsko at hjælpe landbruget, selvom vi nærmer os et folketingsvalg.

Men det glæder mig trods alt, at vi har befolkningens opbakning til hjælp med 54 procent, der gerne vil hjælpe, og 22 procent siger, vi ikke skal have hjælp, men faktisk er der flere, som "ved ikke" - 24 procent. Danskerne kan nemlig sagtens se det rimelige i at iværksætte noget helt ekstraordinært i en ekstraordinær situation, så nu behøver Venstre ikke at frygte vælgernes dom. De, der har oplevet konsekvenserne af sommerens tørke, kan såmænd udmærket forstå der er brug for en håndsrækning, ligesom de formår at give vore nabolande.

Hvis det ellers er korrekt, hvad der høres på vandrørene, er det ikke mindst Venstre - vores gamle bondeparti - der har svært ved at blive enige med sig selv om, hvorvidt der skal gives tørkehjælp. Men det skulle jo nødigt være Venstres hæmsko at hjælpe landbruget, selvom vi nærmer os et folketingsvalg.

Min Mening: grundlag for en håndsrækning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce