Min Mening: Rigtige venner


Min Mening: Rigtige venner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lærer Gitte Fausing Madsen, Tåsinge
Billede
Debat FAA. 

Som alle ved, kan man ikke købe rigtige venner. Men hvad kendetegner en rigtig ven? Loyalitet, ærlighed, opbakning, at man er der både i medgang og modgang, vil de fleste af os vel svare.

Personligt synes jeg også humor og tolerance overfor andre, især dem, der ikke lige ligner os af udseende eller væremåde, er vigtige parametre. Jeg har det også svært med nærighed. Mennesker, der ikke giver den gas en gang imellem, er også tit påholdende med deres begejstring og følelser - og det giver muligvis flere penge på bankbogen, men ikke på oplevelseskontoen.

Når man spørger sin ven om dette eller hint, forventer man et ærligt svar. Eller vil vi inderst inde helst høre et svar, der giver os ret og forståelse? Når jeg i et forsøg på at være lidt smart, på trods af min fruestørrelse, trækker i festtøjet, siger min veninde ikke det, hun burde: "Du ligner en bayonneskinke i de der netstrømper."

I stedet siger hun: "Du har sådan en smart maxikjole, skulle du ikke have den på i stedet?"

Budskabet går tabt i bare hensynsfuldhed og konfrontationsangst. Og jeg stiller uvidende op i de selvsamme netstrømper til næste fest. Og ligner stadig en bayonneskinke.

Men nu har jeg fået en ny ven, som er meget kontant og siger tingene lige ud. Jeg får råt for usødet at vide, at jeg bør gå 8500 skridt hver dag. Når man nu ved, at et voksent menneske bør gå mindst 10.000 skridt dagligt, kunne min ven ligeså godt have sagt: "Du er i dårlig form - dovendyr - så vi lægger lidt blidt ud."

Når jeg klager over træthed, får jeg at vide, at jeg sover for lidt - og især den dybe søvn er en mangelvare.

Det gør det heller ikke bedre, at jeg ligger vågen 33 minutter midt på natten. Siger min ven, ikke fordømmende, men konstaterende.

Min vægt og kondition bliver også kommenteret. Min ven siger ikke Tykke Trunte, men tallene er også afslørende nok i sig selv.

Nu tænker du måske, at jeg burde overveje, om det nu også er en rigtig ven, jeg omgås?

Det er det - og jeg har selv valgt. For selvom Jodle Birge påstår det modsatte, så har jeg købt min ven. Det er en såkaldt aktivitetstracker - Vivofit 4 - og den sidder på mit håndled døgnet rundt. Og modsat mine andre venner giver den mig ærlige og kontante svar, som jeg så kan forholde mig til - jeg vælger jo selv, hvad jeg stiller op med de ubønhørlige fakta, jeg får smidt i synet hver dag.

Foreløbig slår jeg mig lidt i tøjret, men jeg kan godt mærke, min ven har fat i den lange ende - så jeg retter mig nok efter dens utrættelige budskab og bliver forhåbentlig både gladere og sundere - på sigt.

Og mens jeg går de mange daglige skridt, øver jeg mig i at blive mine venners og min egen bedste ven. En, der ærligt og kærligt, men utvetydigt siger sin mening. En der giver uden at holde regnskab. En, der er der i gode, men også svære tider. En, der tør udfordre vores forhold i stedet for at lade det dø hen. Kort sagt være den ven, man gerne selv vil have i sit liv. Ikke nemt, men man kan stræbe efter det. Og altid huske at tilgive, for ingen er fejlfri.

Hvad med dig - er du en rigtig ven?

Budskabet går tabt i bare hensynsfuldhed og konfrontationsangst. Og jeg stiller uvidende op i de selvsamme netstrømper til næste fest. Og ligner stadig en bayonneskinke.

Min Mening: Rigtige venner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce