Min Mening: Marken er mejet


Min Mening: Marken er mejet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bibliotekschef Anni Bagge Jensen, Rudkøbing
Michael Bager
Debat FAA. 

Aldrig har jeg syltet så meget. Aldrig har der været så mange blommer, brombær, pærer, æbler, ribs, solbær, stikkelsbær ...

Jeg er med på, at det rent klimamæssigt har været en sommer, som kan kalde på panderynker. At landmænd og haveejere har haft det hårdt. At det har været mere end almindeligt varmt i meget lang tid (selvom jeg kan huske, at der blev hentet vand til brøndene engang i 70'erne, så kan jeg ikke anfægte, at det virker bekymrende).

Men jeg har aldrig haft så bugnende forrådskamre, enten i fryser eller på glas. Blommer i vodka, blommemarmelade og syltede blommer. Bare for at nævne noget. Der er blevet brugt sukker og eddike, asiekrydderi og geleringspulver - og vi glæder os over det hele. Eneste skuffelse var jordbærrene.

Naturen er overdådig, og i hvert fald vores egen høst har været så stor, at jeg ikke kan huske noget tilsvarende. Træernes grene må understøttes, brombærrene har været store, mange og er blevet ved med at være gode. Nu er vi inde i september, som kan være den skønneste måned - og den har heller ikke skuffet. Stille, solfyldte dage, solnedgange i master-klassen osv.

Kan vi huske på det, når regn og rusk og mørke kommer - for det gør det, som alle ved. Nogen gange har vi danskere samme problem som vindmøllerne: Vi kan desværre ikke akkumulere de lyse timer. Der skal ikke meget til, før vi sukker over det trælse vejr. Til gengæld er vi (og det er det gode ved os nordboere) ligeså hurtige til at kaste os ud i solen igen, tage sommertøjet på og opholde os udenfor. Vi er tilsyneladende den nation i Europa, der opholder os mest ude. Jeg tænker, det er på trods - eller måske en ukuelighed, vi bør være stolte af.

Jeg har også set adskillige rovfugle, og sørme om ikke der var en ræv inde i vores fortelt en weekend, hvor vi sov i campingvognen. Den havde fundet vej til efterladte chips i teltet. Og hvordan ved vi så det? Jo, fordi den nok så nydeligt havde efterladt afføring på et stykke køkkenrulle i forteltet, en måde at markere territorium på. Desuden kiggede den forbi både fredag og lørdag aften klokken 22.30, dog uden at komme ind.

Naturoplevelserne bliver måske færre, efterhånden som indendørssæsonen rammer alle. Til gengæld stiger antallet af tilbud om kulturoplevelser. Jeg vil glæde mig til at trække indendørs, tænde lys, lave simremad, være sammen med andre og bruge løs af det kolossale udbud af kulturelle tiltag, vi bliver bombarderet med her på Langeland og i det sydfynske. Septembers himmel er så blå endnu, men sæsonen for hygge og varme indendøre banker på, og helt ærligt: Så kommer der også nyt tøj i butikkerne, som lige pludselig er smart i stedet for shorts og t-shirts. Hvis de lyse timer er en mangelvare, må vi dyrke hyggen og stemningen i de mørke.

Min Mening: Marken er mejet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce