Min Mening: Kreativitet og nytænkning i fremtidens arbejde


Min Mening: Kreativitet og nytænkning i fremtidens arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Keramiker Knud Pedersen, Bagenkop
Michael Bager
Debat FAA. 

Jeg kender én, der dagligt arbejder med computere, kunstig intelligens og med at programmere robotter. Han siger, at de er ualmindeligt dumme og ikke kan mere end det, de er fodret med og har adgang til. Robotter kan ikke tænke nyt, kan ikke være kreative. De kan ikke forholde sig til forandringer, kan ikke navigere i det ukendte, og de har ingen dømmekraft. De kan kort sagt ikke selv ændre dét, de er programmeret til. Men de er gode til at løse traditionelle arbejdsopgaver; langt, langt bedre, billigere, hurtigere og mere pålidelige end vi mennesker. Og man regner da også med, at computere og robotter inden for de næste 10-20 år vil overtage halvdelen af alle disse almindelige job.

Der er endda nogen, der vurderer (på baggrund af de enorme fremskridt inden for kunstig intelligens), at alle arbejdsopgaver i princippet vil kunne automatiseres, hvis bare der er et tilstrækkeligt stort antal data for hånden.

Hvad skal vi så lave, når robotter overtager vores arbejde? Det var det spørgsmål, der fik ham, jeg kender, til at begynde at fodre robotter med data (en moderne fodremester, kan man vel kalde ham?).

Robotter har brug for data for at kunne genkende mønstre og løse opgaver. Men der findes jo netop ingen data for at gøre tingene anderledes eller for at bevæge sig ud i det ukendte. Det kan kun mennesker. Så det er her, fremtidens jobtyper ligger. Job, der forudsætter kreativitet og nytænkning. Innovation. Alt det, en robot ikke kan.

For mig lyder det, som om fremtidens arbejde bliver spændende, sjovere og langt mere uforudsigeligt end det, vi kender i dag. Det skal man selvfølgelig uddannes til at kunne klare. Men det er ikke nok. Man skal også lære at udvikle en sund dømmekraft, så man kan håndtere de ustandselige forandringer og udfordringer i samfundet og på arbejdsmarkedet - uden at miste målet af syne. Og er vi ikke enige om, at målet må være det gode liv i et frit samfund med retfærdige institutioner - som den nylig afdøde filosof, Peter Kemp, så det? Et samfund, hvor vi tager vare på det uerstattelige, hvad enten det nu måtte være et kunstværk, naturen eller det enkelte menneske?

Til at løse disse opgaver har vi blandt andet skoler. Skolerne skal lære eleverne at leve og arbejde i samfundet. Men det nye er, at for at blive en god, fremtidig arbejder, må man som nævnt være et kreativt, innovativt og nytænkende menneske, så skellet mellem arbejder og borger i samfundet er ved at være udvisket, da man jo altså skal have menneskelige egenskaber og kvaliteter for at kunne klare jobbet ...

For et stykke tid siden sagde min kone til mig "Jeg har lige hørt noget i radioen, der vil gøre dig glad: Filosofikum skal genindføres."

Og jeg blev virkelig glad, for jeg mener, at filosofi er et fundament for dannelsen. Og dannelse handler om at blive et helt menneske.

For mig lyder det, som om fremtidens arbejde bliver spændende, sjovere og langt mere uforudsigeligt end det, vi kender i dag.

Min Mening: Kreativitet og nytænkning i fremtidens arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce