Min Mening: Husk at leve i nuet


Min Mening: Husk at leve i nuet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lærer Gitte Fausing Madsen, Tåsinge
Billede
Debat FAA. 

Vi havde i weekenden besøg af børn og børnebørn, og treårige Magne udbrød med et dybt suk midt i fortæringen af bedstefars hjemmelavede pizza: "Det er nu bedre at være levende, end det er at være død."

Der er som bekendt et gammelt ordsprog, der siger, at "af børn og fulde folk skal man høre sandheden". Jeg har nu aldrig hørt noget som helst fornuftigt fra fulde folk - kun en masse sssschludder - men mange guldkorn fra børn. Og Magnes dybfølte udsagn fik mig til at tænke over, hvorfor vi voksne er så tilbøjelige til at glemme dette helt basale: At leve i nuet.

Vi har så travlt med at skulle noget, burde noget, mene noget, gøre noget, at vi helt glemmer bare at være.

Jeg er blevet så gammel og har sendt mine tre børn godt ud i verden, at jeg nu tillader jeg mig selv hver eneste dag at dvæle (ja, ja, så kald det det, det er: dovne) en smule og få min verden i vater. Ud over stunder med familien, er det noget så banalt som at lægge mærke til naturens undere, der giver mig ro. Jeg øver mig i bare "at være". Der er store gaver at få: I går så jeg seks smukke, majestætiske musvåger, der cirklede på himlen lige over mig, da jeg sad og nød min madpakke udenfor i det smukke efterårsvejr. Og tidligere var det et rådyr, der først åd æblerne i haven og dernæst lagde sig og sov et par timer under æbletræet - med mig som betaget tilskuer. Men hvorfor er det så svært at holde fast i nuet?

Piet Hein har beskrevet det så fint i sit digt "Om at leve i nuet", som jeg her tillader mig at gengive:

"At leve i nuet er livets teknik - og alle folk gør deres bedste, men halvdelen vælger det nu, som gik, og halvdelen vælger det næste.

Og det forrige nu og det kommende nu bli'r aldrig i livet presente og alle folks levetid går sågu med bare at mindes og vente.

For det nu, som er gået, er altid forbi, og det næste bli'r aldrig det rette. Næ, sørg for, at nuet, du lever i, engang for altid er dette."

Selvom vi ved det - og gerne vil det - så er det noget af det, der så nemt smutter fra os, dette at leve i nuet. Men jo mere man øver sig i at mærke og værdsætte dagliglivets små glæder - de øjeblikke, der får det til at risle ned af ryggen, får smilet frem, får dig til at sukke dybt af velvære - eller snappe efter vejret af benovelse, jo bedre bliver man til at være til stede og virkelig leve.

Og det er alle disse små øer af nærvær og glæde, der skal mærkes og opmagasineres i dig og hele din organisme. Og når så hårde tider rammer, som de uvægerligt gør for os alle, så træk vejret dybt, find mindet og fornemmelsen fra oaserne frem, stram ballerne, ret ryggen og vid, at intet varer ved. Alt går over. Også de onde tider. Og en dag sidder du igen med ro i sindet og et stykke frisklavet pizza på tallerkenen og kan sige "Det er nu bedre at være levende, end det er at være død."

Hvordan føler du dig lige nu? Mest levende eller død?

Jeg er blevet så gammel og har sendt mine tre børn godt ud i verden, at jeg nu tillader jeg mig selv hver eneste dag at dvæle (ja, ja, så kald det det, det er: dovne) en smule og få min verden i vater.

Min Mening: Husk at leve i nuet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce