Min Mening: Der manglede en nej-hat


Min Mening: Der manglede en nej-hat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Læge Iza Alfredsen, Ærø
Billede
Debat FAA. 

EHS er en forkortelse for elektrohypersensitivitet, der dækker over en lidelse, hvor de, der lider af det, mener sig ude af stand til at fungere og arbejde, fordi de ikke kan tåle stråling fra WiFi, vaskemaskiner, biler, computere, mobilmaster og printere, og hvad der ellers måtte kræve net og el. Og det er der en her del af i vores samfund

Lige nu er der debat om emnet, fordi en lille gruppe lobbyer for, at EHS anerkendes som en sygdom på linje med forhøjet blodtryk, leddegigt og kønsvorter.

Symptomerne er træthed, hovedpine, kvalme, hjertebanken, svedeture og smerter i hele kroppen. Lyder det bekendt?

HPV-vaccinen blev undersøgt for at give samme symptomer som EHS, men er blevet pure frikendt.

Det nåede desværre at medføre både en sygeliggørelse af en masse normale kropslige fornemmelser og dermed af de vaccinerede piger og en nedgang i antallet af piger, der blev beskyttet mod livmoderhalskræft gennem vaccination.

Men fænomenet med at finde noget man ikke kan tåle og derefter tilskrive enhver kropslig fornemmelse og dårligdom til dette er slet ikke nyt.

Hvem husker ikke polemikken med amalgamfyldninger, der gav anledning til arbejdsskadesager, sygemeldinger og udskiftning af plomber i rekordfart. Lige indtil man fandt ud af, det var meget bedre at lade fyldningerne blive, og at der i øvrigt ikke var en eneste klinikassistent med kviksølvskader. Men nu hænger vi på plastikfyldninger, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før nogen tilskriver deres dårligdomme til disse elendige kviksølvssubstitutter, der holder elendigt i kindtænderne i forhold til amalgam.

I nyere tid har vi også haft den sjældne kroniske borrelia, der ikke kan måles andre steder end på et særligt tysk laboratorium til en beskeden pris for behandling og diagnose på ikke under 10.000 kroner. Idet sygdommen er kronisk, har lægerne skaffet sig sikker indtjening de næste mange år.

Et andet fænomen, der stammer helt tilbage fra min barndom, er jordstråler. De var meget populære, og jeg kan huske, jeg selv har gået rundt med kobberstænger i hånden, som jeg havde fået lov at låne. Jeg fandt ikke rigtig noget, men de dygtige jordstråledetektiver fandt tit jordstråler, lige hvor folk sov, og det betød de måtte være lidt kreative med indretningen. Enkelte endte med sengen i bryggerset og tv i køkkenet.

Symptomerne?

Der var de sædvanlige symptomer som ovenfor nævnt, men galloperende kræft og forhøjet blodtryk var også blandt de umiddelbare følger af at sove på jordstråler. Desværre var det ret nemt at modbevise, og derfor slog fænomenet ikke bredt igennem.

Fælles for alle ovenstående sygdomme er, at der knytter sig læger til, der tjener kassen på at kurere eller lindre disse patienter. Lægerne støtter patienterne i deres opfattelse af jordstråler, HPV-skader, kviksølvskader og så videre og lader patienterne forstå, at de er de eneste, der forstår sygdommen, og dermed de eneste, der kan kurere dem.

En forretningsmodel, der går igen, hver gang en ny epidemi af uspecifikke symptomer samlet til en specifik sygdom fylder mediebilledet.

Disse læger beskylder resten af lægestanden for at være uempatiske, uvidenskabelige og uordentlige i deres tilgang. Tit hjulpet godt på vej af pressen, der ikke helt kan skelne evidens fra gode forretningsmodeller.

Men hvis lægestanden gennem årerne havde rettet ind efter fornemmelser og fikse ideer, så ville vi stadig behandle tuberkulose med åreladning og hjertestop med røgindblæsning i rectum. Heldigvis har lægestanden tit haft nejhatten på.

Det har betydet, at levealderen er højere end nogensinde før, og at de fleste tidligere dødelige sygdomme ikke længere medfører døden med det samme, men i stedet helt kureres eller bliver en form for kronisk sygdom.

Men når jeg ser, der uddannes alternativsygeplejersker, ironisk nok som en overbygning på sygeplejeuddannelsen, så ville jeg ønske flere havde klodser til at sige nej.

Vi har en af verdens bedste kræftbehandlinger, de højest uddannede speciallæger og specialsygeplejersker, der stringent og hurtigt følger den behandling, som højeste evidens viser er den bedste for overlevelsen. Skulle vi ikke videreuddanne en højt kvalificeret specialsygeplejerske til at uddele alternative kosttilskud til patienterne i stedet for at give den behandling, vi ved virker?

Lige der. Der manglede en nej-hat.

Og nu er Danmark blevet en alternativsygeplejerske rigere.

Når jeg ser, der uddannes alternativsygeplejersker, ironisk nok som en overbygning på sygeplejeuddannelsen, så ville jeg ønske flere havde klodser til at sige nej.

Min Mening: Der manglede en nej-hat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce