Mediemaskinen: Hård hund i løbetid som dyster digter

Den politiske reporter Knud Brix (th) i sin vante rolle som hård hund på Christiansborg. Folketingsmedlem Carl Holst (V) optræder muligvis i reporterens fiktive digtsamling "Natfolden".Foto: Simon Skipper/Scanpix

Mediemaskinen: Hård hund i løbetid som dyster digter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var længe siden, jeg havde hørt så meget om en digtsamling.

Ja, vi skal helt tilbage til begyndelsen af 2013, hvor en ung mand med palæstinensisk baggrund gjorde så stor lykke med sin optræden i en DR-reportage, at han inden året var omme var kendt som forfatteren bag den bedst sælgende dansksprogede digtsamling nogensinde, "Yahya Hassan".

"Jeg er fucking vred på mine forældres generation", erklærede Yahya Hassan på forsiden af dagbladet Politiken. En af mange avisartikler og tv- og radioindslag, som gjorde den unge digter til en litterær mediestjerne af en kaliber, man hverken før eller siden har set.

 

Så jeg måtte ned i boghandlen forleden for at få fingre i den digtsamling, der - hvis man skal tro omfanget af medieomtalen - måske kan indskrive sig i den danske litteraturhistorie på linje med Yahya Hassans 120.000 solgte eksemplarer af debutværket.

Jeg havde efter den massive medieomtale ventet at se Christiansborg-journalisten Knud Brix' lyriske værk "Natfolden" ligge fremme i stakke. Men det gjorde den ikke.

Knud Brix går ellers for at være en hård hund i løbetid som dyster digter. Men jeg måtte spørge:

- Knud Brix, "Natfolden". Har I den?

- Øhhh, næhhh, det tror jeg ikke. Men jeg kan da lige tjekke efter på computeren ...

- Tak.

- Var det Knud, du sagde, han hed?

- Ja, Knud Brix. B-R-I-X. Det er en digtsamling om livet på Christiansborg. Den har været meget omtalt.

- Javel. Okay. Jo! Her er den. Knud Brix, "Natfolden".

- Ja, det er den. Har I den?

- Nej, det er ikke noget, vi er blevet præsenteret for, så vi har den ikke hjemme. Men jeg vil meget gerne bestille den til dig.

- Nej, ellers tak. Jeg prøver lige i første omgang, om ikke jeg kan finde den en andet sted.

 

Det kunne jeg ikke. Men nu er det jo også begrænset, hvor mange boghandler, der befinder sig inden for den radius, jeg almindeligvis foretager mine indkøb i.

Men skulle det ske, at Christiansborg-reporterens fiktive digtsamling om livet på Christiansborg ikke bliver en bestseller, kan han i hvert fald ikke klandre sine kolleger i mediebranchen for det.

For de har med den ene forside efter den anden, stribevis af nyhedsindslag og lange interviews gjort deres til at sikre "Natfolden" et salg, som kun Gud selv ville kunne glæde sig over, hvis han fandt på at udsende "Jorden - som jeg skabte den".

Som Politikens chefredaktør Kristian Jensen i "Presselogen" på TV2 News forklarede:

"For os på Politiken er det virkelig, virkelig interessant, at der er en af insiderne på den politiske journalistik på Christiansborg, der lige pludselig griber et lyrisk formsprog og fortolker sin egen virkelighed i et kunsterisk format i en digtsamling. Det er et spændende møde mellem to virkeligheder".

 

Ja, så spændende var mødet mellem de to virkeligheder, at digterens chef, TV2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz, mente, der er hele to Knud Brix'er:

"Knud Brix er, når han er på arbejde for TV2 ... så er han journalisten Knud Brix. Og i sin fritid er ... så er han digteren Knud Brix ...", forklarede han sine kolleger i "Presselogen".

En vurdering af digtsamlingen, nyhedshchefen i øvrigt ikke lod anfægte af sin samtidige indrømmelse af, at "jeg har ikke fået den læst endnu ...".

Men pyt. Det er der mange andre, der heller ikke har.

For selv om Knud Brix med sin digtsamling gør, som Yahya Hassan og - med forlov - skider lyrik i egen rede, tyder alt i skrivende stund på, at boglæserne finder "Natfolden" langt mindre interessant, end forfatterens kolleger i mediebranchen gør.

Jeg havde efter den massive medieomtale ventet at se Christiansborg-journalisten Knud Brix' lyriske værk "Natfolden" ligge fremme i stakke.

Mediemaskinen: Hård hund i løbetid som dyster digter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce