Mediemaskinen: Derfor siger Fyns Amts Avis undskyld
Af: Carsten Olsen , caol@faa.dk

Jeg vil gerne sige undskyld.

Undskyld til fem unge asylansøgere, som blev tvangsfjernet fra deres midlertidige hjem på Langeland. Og undskyld til læserne, som måtte forholde sig til nogle alvorlige sigtelser mod de fem på et utilstrækkeligt grundlag.

De fem asylansøgere blev i sommeren 2016 sigtet for at stå bag en voldtægt og flere blufærdighedskrænkelser på Langelandsfestivalen. Men siden er sigtelserne mod dem frafaldet. Der bliver ikke rejst nogen anklage mod dem og ikke ført nogen retssag. De er uskyldige.

Sådan som sagen nu er faldet ud, bør den give anledning selvransagelse i mediebranchen.

 

Fyns Amts Avis beskæftigede sig indgående med de problemer, som sidste år bragte på Langeland Kommune og dens måde at drive asylcentre på i mediernes søgelys.

Problemer, som i december fik Udlændigestyrelsen til at fravælge Langeland Kommune som operatør på asylcenterområdet. Og som samtidig satte dagsordenen for den offentlige debat.

Anklagerne mod de fem unge mænd fra asylcenteret i Tullebøle vakte på grund af deres alvorlige karakter særlig opsigt og fik mange Facebookbrugere og læserbrevsskribenter til tasterne.

En af dem var Jan Møller Damsø, som med sin alt for tidlige dom over de fem asylansøgere repræsenterede mange af dem, der deltog i debatten:

"Ud med dem, og det kan kun gå for langsomt. De har vist, hvad de står for, og bliver de i landet, kommer de ikke alene til at koste en formue i diverse ydelser, men fortsætter med stor sandsynlighed deres allerede startede kriminelle løbebane, som i værste fald ender med potentiel terrorisme".

 

Sådan som sagen nu er faldet ud, bør den give anledning til selvransagelse i mediebranchen - som et eksempel på, hvor galt det kan gå, når medierne fodrer folkedomstolen med tvivlsomme oplysninger.

Det gjorde Fyns Amts Avis, da vi offentliggjorde Jan Møller Damsøs læserbrev - og mange andre som det. Vi burde i stedet have afvist det og dets stempling af fem unge mennesker som kriminelle og potentielle terrorister.

Vi lod også Langelands daværende asyldirektør, Sisi Eibye, begrunde tvangsflytningen af de fem asylansøgere med et "det her vil vi ikke acceptere"- uden samtidig at konfrontere hende med den kendsgerning, at ingen jo på det tidspunkt kunne vide, om de fem havde begået nogen forbrydelse.

Og da chefen for Langelandsfestivalen vredt bemærkede, at "det er drønærgerligt, at det her skulle ske for en ung pige", foreholdt vi ham ikke, at ingen jo vidste, hvad det egentlig var, der var sket.

 

Det er der stadig ingen, der ved.

Der bliver ikke rejst tiltale mod de to af de fem unge, som var sigtet for voldtægt. Og hvad de tre, der var sigtet for blufærdighedskrænkelse angår, konstaterer politiet rent ud, at de ikke har begået forbrydelsen.

Det har Fyns Amts Avis naturligvis omtalt. Men først i mandags - halvanden måned efter, sigtelserne blev frafaldet og dagbladet Berlingske bragte nyheden.

Det var for sent. Og nogen trøst er det ikke, at store landsdækkende medier, som Politiken, DR og Ekstra Bladet har gjort sig skyldige i en tilsvarende forsømmelse. 

De bragte ifølge TV2 News' mediekritiske magasin "Presselogen" 29 artikler om sagen, da sigtelserne blev rejst sidste sommer. Men kun én efter at politiet nu har frafaldet sigtelserne.

"Jeg er overrasket over, vi ikke har gjort det", tilstod Ekstra Bladets Poul Madsen, mens DR's Naja Nielsen erkendte, at medierne har noget, "vi bør forbedre som stand. Så det er bare for dårligt."

Det er jeg - med tilføjelsen af en oprigtigt ment undskyldning - helt enig med Naja Nielsen i.

Mere om emnet

Se alle
Kommunen siger undskyld: Skal politikerne gå samme vej?

Kommunen siger undskyld: Skal politikerne gå samme vej?

2
Sigtelser mod asyldrenge frafaldet: Langeland Kommune undskylder

Sigtelser mod asyldrenge frafaldet: Langeland Kommune undskylder

Kommunaldirektør: - Fremadrettet skal vi ikke puste til ilden

Kommunaldirektør: - Fremadrettet skal vi ikke puste til ilden