Lyset fra ørkenen


Lyset fra ørkenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solenergi

Ørkenen i det sydlige Spanien rummer verdens største solkraftværk. Her er der 320 solskinsdage om året, så Sydspanien er et ideelt sted for sådanne solkraftværker. 700.000 mennesker i byen Sevilla skal forsynes med el udelukkende med solkraft fra år 2013.

Vender vi blikket mod Sahara, så er der kolossale mængder solskin. Hvis blot der udnyttes 0,3 procent af de solstråler, der rammer Sahara og Mellem Østen, er der rigeligt til at dække hele Europas elektricitetsforsyning. Det vurderer energiforsker og professor Arnulf Jaeger Waldau ved Europainstitut for Energi. Oplysningerne var i det ansete britiske dagblad The Guardian, og er også omtalt i Brugsforeningernes blad Samvirke - februar 2009.

Solkraftværket i Spanien består af kæmpe store spejle, der automatisk vender mod solen hele dagen. Det nye solkraftværks 1255 kæmpespejle, er placeret på et areal større end 100 fodboldbaner. Fugle der kommer flyvende over solkraftværket mærker de varme stråler, og søger derfor væk. Disse oplysninger giver mulighed for noget helt andet, end de vedvarende energier vi bruger i dag. Men det tager tid. Det vil koste omkring otte milliarder kroner hvert år i de næste 40 år at bygge et sådant "super-energinet", der skal flytte strømmen fra Sahara til Europa. - Det kan blive et problem, når strømmen skal gennem så ustabile lande som Marokko, Algeriet og Tunesien. Det drejer sig om forsyningssikkerheden. Tænk bare på hvad det betød for store dele af Europa, da Rusland pludselig lukkede for gasforsyningen.

De oplysninger professoren kommer med bør undersøges af de politikere, der skal deltage i klimakonferencen i København. Det betyder, at de store mængder CO2, der truer livet i Europa og resten af jordens befolkning, kan blive langt mindre.

Således vil der være rigeligt med elektricitet til Europas industri, boliger, togdrift og til de kommende mange millioner af el-biler, der skal afløse benzin- og dieseldrevne biler. Der vil også være så meget el, der jo kan omdannes til brint, at det vil kunne forsyne fremtidens brintmotorer til både skibe og flyvemaskiner.

Brintmotoren skal udvikles til store motorer, der ikke forurener jordkloden, da "affaldsstoffet" jo er ganske almindeligt vand. Solkraftværker, vindmøller og bølgeenergi nedsætter CO2-udslippet, som med tiden skal afløse de nuværende motorer.

Der er fundet "energi"- stene på månen, der vil kunne forsyne jordkloden med energi i ca. 10.000 år. Der er et gammelt ordsprog der siger: "Hvorfor gå over åen for at hente vand?" Nutidens ordsprog kunne lyde sådan: "Hvorfor rejse helt op til månen for at hente energi, når solens energi kan forsyne hele jordkloden med forureningsfri energi i de næste mange, mange millioner af år"?

Lyset fra ørkenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce