Lang transport til sygehus koster liv


Lang transport til sygehus koster liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg Sygehus

VI HAR EN uholdbar situation på Sydfyn.

Når der planlægges og på »ekspertanbefaling« vedtages en (i øvrigt groft underfinansieret) nybygning af et »supersygehus« i Odense på betingelse af lukning af akutfunktionerne på Svendborg Sygehus, berører det et par hundrede tusinde mennesker.

Når sundhedsministeren mener, at syge borgere naturligvis er bedst tjent med lægelig behandling ved de ypperste specialister, som i sagens natur findes på

de største sygehuse, har han selvfølgelig ret! Men han overser det indlysende

faktum, at udsagnet alene gælder planlagt behandling.

Vi har en ganske anden situation ved ulykker og pludseligt opstået sygdom, som f.eks. hjertestop og akutte astmatilfælde. I disse situationer er nærhed til relevant lægelig indgriben oftest af afgørende betydning for patientens overlevelse. Tidsfaktoren er vital.

I England har man haft helt den samme problematik i forbindelse med reduktion af antallet af sygehuse. Men her har man rent faktisk undersøgt, hvad afstanden til akut behandling betyder for dødeligheden. I tidsskriftet Emergency Medicine Journal har professor Jon Nicholl m.fl. i 2007 publiceret en omfattende undersøgelse af 10.315 ambulancetransporter af akut syge patienter.

Resultatet var nedslående: »Afstand dræber«! Værst for tilfældene af akut astma, hvor risikoen for at dø øgedes med 13 pct. ved afstand til sygehuset på mellem 10 og 20 kilometer, stigende til 20 pct. overdødelighed ved transport over 20 kilometer!

Dette er en undersøgelse, som burde være bekendt for de eksperter, som med et pennestrøg har udraderet de sydfynske borgeres mulighed for en bedre chance i livs/døds-lotteriet.

Hvis ekspertudvalgets folk ikke kender Nicholl-rapporten, er de nogle elendige

»eksperter«. Hvis de kender den, er de iskolde kynikere!

Det er meget godt, at der står en veltrænet specialist klar på supersygehuset i Odense, når ambulancen suser ind fra en fjern lokalitet i det ene hjørne af Langeland. Det er mindre godt, når det er bedemanden, som må etablere »behandlingen«!

Vi på Sydfyn beder ikke om bevarelse af akutberedskabet på Svendborg Sygehus.

Vi forlanger det!

Lang transport til sygehus koster liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce