Kronik: Fra urtidens bålsted


Kronik: Fra urtidens bålsted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bo Hansen, gruppeformand (A), Bruno Hansen (F) og Arne Ebsen, Tværsocialistisk Liste
Michael Bager
Debat FAA. 

- har måltidet været et samlingspunkt for stammen, for festen og i de senere generationer primært for familien. Men selvom måltidet ved festlige lejligheder fortsat spiller en afgørende rolle, er dagligdagens måltid i stadig mindre grad et fælles samlingspunkt. Om det nu er mikroovnen, mobiltelefonen eller kernefamiliens opløsning og mange gøremål, der har opløst måltidsfællesskabet er ikke denne kroniks ærinde. Vi vil hellere kigge på, hvordan den stærke interesse for maden, der kommer til udtryk i magasiner, madfestivaler, et utal af kogebøger og madprogrammer i medierne kan have betydning for, hvordan vi i Svendborg Kommune kan medvirke til at skabe nye job, nye oplevelser, nye fællesskaber og en øget kvalitativ bevidsthed om både produktion og indtagelse. 

Derfor har vi siden efteråret '16 arbejdet på at skabe en debat om, hvordan vi som kommune kan være med til at skabe forbindelse mellem de mange gode kræfter, der arbejder med frembringelsen af gode lokale råvarer, spisesteder, der i høj grad har muligheden for at være innovative i det samspil og ikke mindst, hvordan kan vi lære børn og unge mennesker at spise alsidigt, nærende og uden for mange forbehold. 

 

Vi er naturligvis glade for den positive modtagelse vores ideer har skabt. DF og Svendborg Lokalliste har positivt tilkendegivet deres støtte til projektet og både Udvalget for Erhverv, Beskæftigelse og Kultur samt Økonomiudvalget har bakket op også med økonomisk støtte til en del af arrangementerne.

Vi havde oprindeligt tænkt at holde arrangementet i maj, men da Kulinarisk Sydfyn gav udtryk for, at det passede fint ind i de tanker, der var født om at udvide fødevaremarkedet med en folkehøjskole, ja, så slog vi til og indgik i et samarbejde, der forhåbentligt styrker begge elementer. 

 

Svendborg fik i i DSB's togmagasin "Ud og se" en hædrende omtale af vores engagement i Cittaslow-kulturen. Vi har gennem en længere årrække afholdt et succesrigt fødevaremarked i juni måned. Vi har en underskov af mikroproducenter, en stor bevidsthed om fødevarernes produktionsforhold og et spændende koncept for en lødig frokostproduktion i undervisningssammenhænge. Vi er desuden rigt forsynet med gode spisesteder og kan sammen med vores indbydende omgivelser sagtens blive et mekka for et købedygtigt publikum og samtidig udvikle en stærk bevidsthed hos børn og unge.

Det har vi tænkt os at sætte fokus på gennem de temadage, hvor vi vil præsentere nogle af de stærke kræfter, der arbejder med menneskets helt basale behov: mad.

Vi vil bruge lejligheden til at bringe gode kræfter i spil sammen med interesserede borgere og koble det med øget politisk interesse for, hvordan vi kan udvikle på vores unikke position. Hvor kan borgerne få yderligere viden, hvor kan producenter og forbrugere møde hinanden, hvor kan det politiske system støtte, komme med inspiration og ikke mindst, hvordan sikrer vi et endnu stærkere brand, der kan medvirke til øget interesse for Svendborg og den stærke madkultur?

 

Vi har en målsætning om, at:

- lokale producenter får et vindue til at præsentere deres produkter.

- spisestederne udfordres på deres evne til at anvende lokale råvarer i spændende menuer.

- undervisere og dagpasning får mulighed for at vise deres tilgang til mad i vore institutioner.

- der er gå- og køreture til producenter, der i produktionsmiljøet viser deres færdigheder.

- søsætte en lokalpolitisk debat om fødevarer, produktionsforhold, livskvalitet.

- åbne en dør yderligere for de turister, der ønsker at kombinere ferie med unikke oplevelser af gode, sunde råvarer i smagsfulde kompositioner.

 

Konkret vil dagene fra 20.-22. juni i år indeholde en række aktiviteter, som vi inviterer Svendborgs borgere til at være aktive medvirkende i. Alle interesserede - i det omfang pladserne rækker - vil få lejlighed til at deltage i:

For børnenes vedkommende: 

- Pølseværksted (Else Pelse Pølse) ved Svendborg Levnedsmiddelskole, Food.

- Modige børn spiser insekter ved Naturama og Cirkus Insectico.

- Tang og ukendte fødevarer ved Nordic Foodlab/Smag for livet.

- Alt godt fra havet ved Naturskolen, Svendborg.

- Pastaværksted og frisk tomatsauce a la trapanese ved Kulinarisk Sydfyn/FOOD.

- Hjerne, muskel og energiboostere ved Sundhedsplejerskerne, Svendborg.

- Lav din egen rygeost ved Gundestrup mejeri/Kulinarisk Sydfyn/FOOD     

For familiernes vedkommende: 

- "Det store Gæstebud" med en hyldest til vores nye kartofler, fjordrejen, rygeosten, asparges, samt jordbær m.m. i samarbejde med de af byens restauratører, der har lyst.

- Kom som familie, virksomhed, forening eller bare fordi, vi serverer fem små retter med tidligere nævnte råvarer for 125 kroner så man kommer på en lille picnic på Torvet, bliver eventuelt hængende og deltager i Kulinarisk Folkehøjskole, eller bare hygger sig og går videre i byen.

Menuen ser foreløbig ud som følger:  Kommensgravad torsk med smørristet rugbrød, rygeostcreme og radiser, ved Kulinarisk Sydfyn. Asparges vinaigrette, ved Kulinarisk Sydfyn. Grillet spidskål i rejebisque og dild ved Kulinarisk Sydfyn. Spegeskinke fra Stenstrup på knuste nye kartofler og bagte løg ved Kulinarisk Sydfyn. Fynske jordbær i jordbærkoldskål med sprød marengs, kammerjunkere og basilikum ved Restaurant Resume.

Der vil være mulighed for at tilkøbe most, vand, øl og vin fra de lokale producenter til en rimelig penge. 

 

Ideen er at sætte Sydfyn på landkortet kulinarisk i en festlig, folkelig og fornøjelig sammenhæng, gennem synliggørelse og markedsføring af de fantastiske råvarer, producenter og restauratører fra området. 

Kulinarisk Sydfyn brænder for at give de mange lokale og turister en helt fantastisk dag via de råvarer vi er omgivet af. Denne dag kan også bruges til at vise folk udefra/eventuelle tilflyttere, at vi kan noget kulinarisk via netværk, nye relationer blandt besøgende, producenter, restauranter og detailhandel. 

På baggrund af folkehøjskolen vil vi opfordre kommunalbestyrelsen i samvirke med ovennævnte aktører, lokale turistorganisationer og interesserede erhverv til at udarbejde en strategi for, hvordan den kommunale organisation, det politiske system og de institutioner, der er henhørende herunder kan fremme anvendelsen af lokalt producerede råvarer i kommunale institutioner, restauranter m.v.

Vi ønsker ligeledes, at der skal indgå overvejelser om markedsføring og lancering.

Kronik: Fra urtidens bålsted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce