Kommuner skal ikke lege læger men hjælpe syge


Kommuner skal ikke lege læger men hjælpe syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdsmarked

HVER FEMTE, der har været sygemeldt i et år, kommer aldrig tilbage til arbejdsmarkedet. Det mener jeg ikke er en succes. Og slet ikke, når vi ved fra en række danske og internationale undersøgelser, at det faktisk kan lade sig gøre at afkorte sygefraværet og forebygge, at mennesker bliver udstødt fra arbejdsmarkedet, hvis den sygemeldte har en tæt kontakt med arbejdspladsen.

Derfor er der brug for en langt mere beskæftigelsesrettet indsats, så vi kan hjælpe sygemeldte tilbage til en normal arbejdstilværelse. I den indsats spiller landets kommuner en afgørende rolle. Vi har derfor givet kommunerne større økonomisk incitament til at iværksætte en mere aktiv indsats for sygemeldte, og vi har sørget for at kommunerne kan bruge en række nye værktøjer.

I hvert enkelt tilfælde skal kommunerne vurdere, om den bedste indsats er afklaringsforløb, deltidsarbejde eller noget helt tredje. Ligesom de skal sikre, at indsatsen bliver koordineret med en eventuel behandling eller genoptræning.

Jeg vil gerne understrege, at det ikke betyder, at kommunerne skal begynde at lege læger, som Gitte Eisenreich påstår her i avisen den 31. januar. Og jeg pønser ikke på at lave »tilbud«, som kommuner og syge ikke kan afslå. Derimod har jeg indgået en sygefraværsaftale med arbejdsmarkedets parter, hvor vi sikrer en mere aktiv indsats over for syge, uden at kommunerne tvinges til at presse syge mennesker til at yde en indsats, som de ikke kan magte. Vi har lagt stor vægt på, at tilbuddene skal tilpasses den enkelte, og at ingen syge skal tvinges i et tilbud ti timer om ugen, hvis de kun kan klare en enkelt time. Og hvis de er så syge, at de slet ikke kan klare et tilbud, skal de selvfølgelig ikke det. Jeg vil gerne slå fast, at det fortsat er ok at være syg. Men det er ikke ok at omgivelserne bare lader stå til, når vi ved, at sygemelding på fuld tid ikke altid er den bedste medicin.

Kommuner skal ikke lege læger men hjælpe syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce