Hvornår bli?r man gammel?


Hvornår bli?r man gammel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når jeg bli?r gammel, vil jeg sidde på en bænk og se ud over havet, sang »Gnags«.

På samme måde sad en pensioneret stationsforstander hver dag på en bænk på perronen og så togene komme og gå. Og hver gang der blev fløjtet til afgang, mumlede han veltilfreds i skægget: Hvad pokker rager det mig!

Hvornår bliver man gammel? Eller hvornår bliver man ÆLDRE, som det jo hedder nu om dage. Den barske sandhed er, at vi ældes fra den dag, vi bliver født! At tabe sine mælketænder er et naturligt ældningstegn. Det er det også at få dun på overlæben, når man bliver en stor dreng og at få bryster, når man bliver en stor pige.

Nogle ældes pludselig, når de rammes af sygdom eller sorg. Andre mister humør og vitalitet, når de går på pension.

Men for de fleste kommer alderdommen snigende. Det er ligesom vand, der langsomt, næsten umærkeligt stiger omkring en. Og lidt efter lidt føles det, som om man skal tilbagelevere alle de gaver, man fik et langt liv igennem.

En dag, hvor solen står op i øst, som den plejer, opdager man, at man GÅR lidt dårligere end før, en dag SER man dårligere eller måske HØRER man dårligere. Kort sagt: Man leverer livets gaver tilbage - modstræbende, men forhåbentlig uden at blive bitter.

Man ved jo inderst inde, at det er prisen, man må betale for at få lov til at leve et langt liv. Intet er gratis her i tilværelsen.

Det er ikke det, at man bliver gammel, det er måden altså, man bliver gammel på.

Det lyder som et refrain fra en vise, Ludvig Brandstrup eller Clara Østø kunne have sunget, men i ordene ligger en sandhed. Det gælder i øvrigt også, hvis man erstatter ordet »gammel« med »pensioneret«.

Det er vigtigt at forberede pensionist-tilværelsen i tide. Der er forbløffende mange, der går med lukkede øjne over pensionstærskelen og for sent får øjnene op for de ændrede vilkår, der byder sig både menneskeligt og økonomisk.

Mange fortryder, at de for sent fik skilt sig af med et stort hus eller en dyr lejlighed. Utrolig mange kender ikke størrelsen af deres indkomst, når pensionsklokkerne lyder. Mange er kede af, at de ikke i tide har skaffet sig en hobby og et netværk.

Man glemmer, at det måske ikke er livet EFTER døden, der er interessant. Det er livet FØR døden, der er det.

Spejderne har et motto, der siger »Vær beredt«. Det er en nyttig påmindelse for de unge - men også for de ældre, der skal på pension!

For mange mænd er det forbundet med store problemer at blive pensionister. De føler, de mister magt og indflydelse. De føler sig »udenfor« på en mærkelig måde. Før var det irriterende, når telefonen ringede. Nu er det irriterende, når den IKKE ringer!

Men er det lettere for den kvinde, der får sin mand hjem efter den sidste arbejdsdag?

Ikke altid. For når manden går af, kommer hun for alvor på arbejde! Det ene øjeblik var hun et voksent, selvstændigt menneske - det næste en 65-årig, stillet overfor det umulige krav på een gang at være kammerat, forlystelsesråd, barnepige, sekretær og altid til stede.

Så længe den travle ægtemand forlader hjemmet hver morgen, kan hans kone drømme om, hvor dejligt det må være at få tid til at gøre alt det, man har lyst til i fællesskab: Teater og golf, pasning af børnebørnene, lange rejser osv.

Men når man endelig står der, med et sæt blanke dage foran sig, så kniber det. Der er langt fra teori til praksis.

Forfatteren Suzanne Brøgger kaldte engang ægteskabet for den eneste form for »legaliseret kannibalisme«. Hvis hun har ret, kan pensionist-ægteskabet meget nemt udvikle sig til »kannibalisme for drøvtyggere«.

Vil man undgå noget sådant, er det klogt at studere til pensionist i tide. Man kan ældes med ynde, men det er ikke nær så let, som man bilder sig ind, når man endnu er en ung fusentast på 60.

Hvornår bli?r man gammel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce