God valgkamp!


God valgkamp!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kommunale valgkamp er i gang. Kommunevalget d. 17. november 2009 bliver spændende som det første valg i de nye kommuner. Valget i 2005 var et sognevalg. 2009-valget foregår i nye kommuner, som er ved at finde identiteten som moderne organisationer.

De nye kommuner bliver ledet på en ny måde. Politikerne er blevet ledere og mere bestyrelse, som har fået brugerne ud i armslængde, og som i dag bliver brugt af en professionaliseret organisation som et styrende og bedømmende lederskab. Direktionerne har endnu ikke lært at bruge byrådene som resultatbedømmende bestyrelser. Men det kommer, og det vil moderere sognepolitikernes oplevelse af magttab.

Det bliver interessant, om de nye kommuner i 2009-valget tiltrækker nye politiske talenter og profiler? Siver der en Obama´isering indover kommunerne?

Det er tænkeligt. Spørgsmålet er, om 25-50 årige i den stadig større middelklasse ser magt og status i politiske poster. Yngre middelklassefolk er optaget af oplevelser, gode middage med vennerne, vinterklædte Alper, at blive set i caféen og at realisere sig selv på jobbet. Optaget af egen udadvendte livsstil, sammen med sine unger, som det er en kæmpe ambition at se vokse frem som selvstændige talenter, der folder sig ud. Gerne med et stænk Grundtvig eller verden rundt, inden de bliver tandlæger, sales managers eller antropologer.

Hvordan kan politisk arbejde blive forbundet med unges middelklasseliv? De nye kommuners politiske arena handler mere og mere om politik. Der drøftes mindre organisering og system, det har vi direktører og fagfolk til. Politikere kigger sig om i verden, spotter udviklingstendenser og diskuterer, hvad der fremover skal skabes af livsrum og -muligheder for børn, ældre, kulturnørder og grønne anlæg. Politikere diskuterer oftere: Hvilket godt liv stræber vi efter? Hvad skal der komme ud af det for borgerne, virksomhederne og fællesskabet. På techno-dansk er byrådene ved at blive mere outcome-orienteret.

Dét interesserer de yngre danskere. De går op i udfoldelse ? på jobbet, i fitness-centret, i deres barns institution og på caféen. Ny politik giver en umiddelbar forbindelse til deres eget liv og drømme.

Og endnu vigtigere: At medvirke til skabelse af godt liv giver status, når man som 31-årig på sin arbejdsplads ? privat eller offentlig ? kan fortælle, at man er engageret i fælles velfærd og »at jeg har valgt at prioritere dét«. Det moderne, sociale og fællesskabsorienterede gen vokser. »Min virksomhederne vægter socialt ansvar ? og sidste jul gav jeg en ged til Afrika«.

Kære unge middelklasse-fynboer: Nu gælder det kommunen! Stil op og lad jeres moderne livsforståelse og karriere få afløb i den kommende kommunalbestyrelse. Den nye kommune behøver jer ? og I kan vinde både magt, status og cv og ? på sigt ? også indkomst.

God valgkamp!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce