Fyns Amts Avis mener: Retssikkerhed for dobbeltmordere
Af: Carsten Olsen , caol@faa.dk

Dobbeltdrabet i Snøde på Langeland en søndag aften i april 2016 var en ufattelig tragedie.

Og bortset fra ham selv og hans forsvarer, var der næppe nogen, som fandt straffen urimelig hård, da den 26-årige Alexander Jensen for godt 14 dage siden blev idømt lovens strengeste tidsbestemte straf for at have begået det.

Fængsel på livstid forekom at være en passende straf for at planlægge forbrydelsen og udføre den på den grusommeste måde, som næsten tænkes kan. Der var tale om rene likvideringer, da Alexander Jensen skød sine ofre - en gravid ekskæreste og dennes nye kæreste - på klos hold.

Der er ingen grund til at nære nogen som helst sympati for den dømte i denne sag.

Og det var ifølge Retten i Svendborg, som dømte ham, yderligere skærpende, at drabene fandt sted for øjnene af Alexander Jensens og ekskærestens fælles barn.

Den i de flestes øjne passende straf for en så frygtelig forbrydelse er formentlig også årsagen til, at Alexander Jensens og hans advokats beslutning om at anke den, nu bliver mødt med voldsom vrede og krav om, at den dømte i virkeligheden blot bør straffes endnu hårdere end med lovens strengeste tidsbestemte straf.

Facebooks folkedomstol flyder over med hadefulde opslag, som rejser tvivl om, hvorvidt den dømte overhovedet bør have ret til at anke sin dom. Og med formørkede forslag til alternative straffe som for eksempel tre gange livstid og døden, han i stedet burde idømmes.

Mange af indlæggene i den offentlige debat på Facebook - og også i kommentarsporene på Fyns Amts Avis' og Fyens Stiftstidendes websites fynsamtsavis.dk og fyens.dk - indeholder samtidig voldsomme personlige og i nogle tilfælde direkte truende angreb på ham.

Men hvor meget en sag som dobbeltdrabet på Langeland end appellerer til hele følelsesregisteret, er det nødvendigt at holde hovedet koldt i den offentlige debat om den.

Folkedomstole hører ingen steder hjemme i retssamfund. Her har selv en dobbeltmorder rettigheder og et både juridisk og moralsk krav på at være omfattet af retssikkerheden.

Muligheden for at anke en dom og få den prøvet ved en højere instans er en af de grundstene, retssamfundet er bygget på.

Og selv i et tilfælde, hvor den dømte - som Alexander Jensen - har erkendt at være gerningsmanden, er det hans ret at få prøvet, om den straf, der blev udmålt til ham i Retten i Svendborg, er den rigtige.

Der er ingen grund til at nære nogen som helst sympati for den dømte i denne sag. Og for de pårørende til de dræbte er det ubærligt, at sagen skal oprulles i retten igen og en tur mere gennem mediemøllen.

Men det er ikke desto mindre betryggende, at vi lever i et retssamfund, hvor dømte kan anke en dom til en anden instans, end den der i første omgang afsagde den.

Det gælder også i sager som den nævnte, hvor der i en lægmands øjne ellers synes at være et rimeligt forhold mellem forbrydelse og straf.

Mere om emnet

Se alle
5
Snøde-sagen er ikke slut: Drabsmand beder om en mildere straf

Snøde-sagen er ikke slut: Drabsmand beder om en mildere straf

Historien bag dobbeltdrabet: - Hvorfor skød du mor, far?

Historien bag dobbeltdrabet: - Hvorfor skød du mor, far?

4
Livstid for dobbeltdrab: Drabsmanden undskylder til familien og sin datter

Livstid for dobbeltdrab: Drabsmanden undskylder til familien og sin datter