Fyns Amts Avis mener: Asyldrenge har krav på en undskyldning
Af: Carsten Olsen , caol@faa.dk

En undskyldning.

Det er, hvad fem unge asylansøgere som minimum må have krav på, efter at sigtelserne mod dem for voldtægt og blufærdighedskrænkelse er frafaldet.

To af de fem unge mænd blev sidste sommer sigtet for at stå bag en voldtægt på Langelandsfestivalen, mens de tre andre blev sigtet for at have befamlet kvindelige festivalgæster.

Men i ingen af tilfældende har politi og anklagemyndighed fundet beviser for deres skyld.

Det var udtalelser, som krænker retsstaten og skader udlændingedebatten.

Det var ellers et helt andet indtryk, man fik, hvis man fulgte den offentlige debat, der fulgte efter mediernes omtale af de påståede sexkrænkelser på Langelandsfestivalen i 2016.

Mange af folkedomstolens Facebook-opslag og læserbreve tvivlede ikke på de fem sigtedes skyld og krævede øjeblikkelig handling af både myndigheder og politikere.

De fem unge fra børneasylcenteret i Tullebølle på Langeland blev samtidig fremhævet som skræmmeeksempler på asylansøgere, der ikke har respekt for loven og autoriteterne.

Og myndighederne reagerede da også prompte med en tvangsfjernelse og splittelse af de fem unge, som altså nu har vist sig at være uskyldige i de sigtelser, der blev rejst imod dem.

Undskyldningen bør komme fra de medier - dette inklusive - som omtalte sigtelserne uden at gå tilstrækkeligt kritisk til sagen. Der var mange kilder, som udtalte sig om sagen uden at blive konfronteret med retsstatens grundprincip om, at ingen er skyldig, før der er fældet dom.

Der bør også komme en undskylding fra Langeland Kommune og Udlændingestyrelsen, som sammen stod bag forflyttelsen af de fem drenge fra asylcenteret i Tullebølle.

Drengene blev, som den daværende asylcenterdirektør i Langeland Kommune, Sisi Eiby, forklarede, forflyttet for at "sende et signal" til befolkningen og andre asylansøgere om, at "det her på ingen måde er i orden" - og altså helt uagtet, at de fem unge på det tidspunkt hverken var anklaget eller dømt for "det her".

De nu frafaldne sigtelser mod de fem drenge blev også straks brugt i politisk øjemed - som en understregning af behovet for en stram udlændingepolitik.

Integrationsminister Inger Støjbjerg (V) rettede således også smed for bager, da hun i Fyns Amts Avis erklærede sig tilfreds med , at "politiet har reageret, og den gruppe af unge, der har begået kriminalitet, er blevet flyttet" - mens Dansk Folkepartis sydfynske repræsentant i Folketinget, Dorthe Ullemose, på Facebook lovede at gå endnu hårdere til integrationsministeren:

"Det vil sige, at en konsekvens er at sætte dem ind i en taxa. Så kan de voldtage nye piger i en anden by".

Det var udtalelser, som krænker retsstaten og skader udlændingedebatten. Og som derfor også fra de politikere, som erklærede de fem asyldrenge skyldige, før de var dømt, som minimum bør afføde en uforbeholden undskyldning.

Mere om emnet

Se alle
Kommunen siger undskyld: Skal politikerne gå samme vej?

Kommunen siger undskyld: Skal politikerne gå samme vej?

2
Sigtelser mod asyldrenge frafaldet: Langeland Kommune undskylder

Sigtelser mod asyldrenge frafaldet: Langeland Kommune undskylder

Kommunaldirektør: - Fremadrettet skal vi ikke puste til ilden

Kommunaldirektør: - Fremadrettet skal vi ikke puste til ilden