Friheden til at vælge


Friheden til at vælge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER EN LANG historie, flere hundrede års udvikling har ført til det, vi i dag kender som frihed, frihed til at vælge uddannelse, frihed til at rejse hvorhen vi vil. I demokratiets navn kan vi stemme på det parti, vi ønsker at støtte, ytringsfriheden har haft høj prioritet de seneste par år. Men frihed til at vælge er ikke en selvfølge, forude ligger en lang proces frem til det demokrati, vi kender og lever midt i. Vi har, som professor Johannes Sløk i sin tid formulerede det, »taget magten«. Her ved årsskiftet kan man vel spørge, om vi også har taget ansvar for det, vi står midt i. Vi bruger løs af naturens ressourcer, fælder regnskovene, forurener naturen, ødelægge planeten, og vi ved det alle sammen, men, har ingen virkelig anelse om, hvad vi skal stille op. Det er blot eksempler på vores overvældende magt ? som vi nu kan stå og se afmægtigt på.

FINANSKRISEN, SOM berører hele verden, er menneskeskabt, vi har valgt den, om vi nu vil erkende det eller ej. Den økonomiske nedtur er skæbnesvanger for rigtig mange mennesker. Og så vidt jeg kan skønne, vil følgerne antage vældige dimensioner. Danmark er ikke et lille fredet land, hvor vi kan hygge os i smug. Vi er en del af en krise, der berører hele verden, vi er medansvarlige for de valg, der har ført frem til den situation, vi lige skal finde os til rette i. Vil finanskrisen hjælpe os til at erkende, dels at vi er en lille del af den store helhed, dels at vi erkender, at vi lever i et flerkulturelt samfund, der kan føre til gensidig inspiration inden for politik, kunst og videnskab.

VI HAR STADIG stor frihed til at vælge og vælge fra. Mange kan vælge meget fra, det nye badeværelse, den stort planlagte udenlandsrejse, den nye bil, man havde ønsket sig. Vel vidende, at så enkel er situationen ikke for alle, er det alligevel tankevækkende, når man i dagspressen læser, hvad den overvejende del af de adspurgte svarede, da de blev spurgt om deres nytårsønsker: Spise mindre og sundere, mere motion, ændre rygevaner osv. Ja, det er jo op til den enkelte at tage udgangspunkt i sit eget liv og vælge.

GODT NYTÅR

Friheden til at vælge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce