Finanskrise nu og i 30?rne


Finanskrise nu og i 30?rne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Penge

DANMARK HAR NU i flere måneder mærket virkningerne af finanskrisen i form af pengeknaphed, større arbejdsløshed, manglende lyst for bankerne til at udlåne til produktion og forbrugere samt likviditetsmangel, der kan tvinge dem ind i fusioner med andre pengeinstitutter.

Politikerne har prøvet at afbøde de værste virkninger ved hjælp af bankpakken, der skal garantere for indskud i pengeinstitutter, og således undgå massive udtræk fra indskyderne; en handling, der kan tvinge ethvert pengeinstitut i knæ og true dets eksistens. Alligevel breder krisen sig med hast over hele kloden.

SOM ALMINDELIG avislæser og bankkunde må jeg spørge: Hvad er det egentlig at der sker?

Bankfolk forklarer, at det er tilliden til vores pengesedler, der svigter.

Ja, det er mange år siden, at man måtte opgive at have værdien af vores pengesedler dækket ind af guldbeholdninger i nationalbanken. Pengesedlernes værdier består af den tillid, man tillægger dem, og afspejles af den enkelte valutas kursudsving, som man forsøger at styre med nationalbankens rentepolitik.

Mange ældre husker omtalen af 30?rnes krise med kæmpe arbejdsløshed, fattigdom og konkurser. Således måtte fra 1920 til 1933 i alt 94 banker rekonstrueres eller overtages af en anden bank på grund af økonomiske vanskeligheder (Kilde:J.A.K.bogen: 2008,- Jord, Arbejde, Kapital- en bevægelse i og med tiden).

SOM EN REAKTION på krisens følger opstod i 30?rne J.A.K bevægelsen: Jord, Arbejde og Kapital. Bevægelsen gik ind for, at penge var neutrale rentefrie omsætningsmidler, der er uden egenværdi, men hvor de er sikret i den ægte kapital frembragt af produktionsfaktorerne jord og arbejde.

Med udlån og indlån, der er rentefrie, sker der ingen rentetilskrivning af kapitalen. Kun stigninger i den bagvedliggende produktion giver mulighed for at forøge den ægte kapital. Stigninger på grund af rentetilskrivning uden produktionsdækning er værdiløs og betyder kun forøgelse af gælden; d.v.s. at produktionen fordyres og man får inflation.

Måske bør man fremover have mere styring på vores pengeinstitutter og måske bør man gå tilbage i tiden og se, om man kan lære af vores historie og arbejde på et nyt økonomisk system, der er spekulationsfrit og med en medmenneskelig ansvarlighed.

Finanskrise nu og i 30?rne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce