Et smil gør os kønnere


Et smil gør os kønnere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yngste mand på kontoret blev fyret. Chefen havde nemlig mistanke om, at han havde forgrebet sig på frimærkekassen.

Det ville den unge mand ikke finde sig i. Han fik fat i en skrap advokat og anlagde sag mod chefen. Advokaten vandt i retten, og den unge mand fik sit job tilbage.

- Det gik jo fint, sagde advokaten til sin unge klient. Nu kan du nok få råd til at betale mit honorar.

- Ok ja, lød svaret, må jeg betale i frimærker?

Var DET en sjov historie? Nogle vil svare ja, andre nej. Det er med vittigheder som med alt andet i denne verden, at smag og behag er forskellig.

Men alle kan vi være enige om, at det er svært at være morsom, og det har det altid været.

Den kendte Venstre-politiker, Klaus Berntsen talte engang ved et vælgermøde i Assens. Pludselig blev han afbrudt af en mand fra salen, der råbte: Det er ikke nok at stå og sige vittigheder. Det kan enhver idiot gøre!

- Så sig én, svarede Klaus Berntsen, hvorefter afbryderen gik i stå og druknede i forsamlingens latter.

Det er de færreste, der kan sige en vittighed på kommando.

Vi har set mange eksempler på, at det er en alvorlig sag at være morsom. Dirch Passer, Kjeld Petersen og Jørgen Ryg døde af det. Uden spiritus i spandevis vovede de til sidst ikke at gå på scenen. Og værst var det at gebærde sig i selskabslivet, hvor alle forventede, at de skulle være lige så morsomme som på scenen.

Et vanvittigt krav! Ingen forventer, at kirurgen skal operere sin borddame under desserten, men klovnen skal åbenbart være klovn under alle omstændigheder. »Smil, klovn, smil - selv om hjertet brister«. Og hjertet brast. Dirch, Kjeld og Ryg døde alt for tidligt.

En humorist som Poul Sabroe, også kendt som »Den Gyldenblonde«, forstod bedre at administrere sig selv. Han nåede den ærværdige alder af 87 år.

Det er en stor kunst at være morsom, sagde han, men den største kunst er sommetider at lade være!

Heri er der nok en stor sandhed. Vi har haft dygtige politikere, der kunne være blevet ministre, hvis de havde forstået at være morsomme på rette tid og sted - og kun dér. Alting har sin styrke i sin begrænsning. Det gælder også for humorister.

Når »Den Gyldenblonde« lavede sine elegante causerier, de såkaldte »Frikvarter«, dyngede han ikke den ene vittighed oven på den anden. Der skulle være pauser mellem snapsene. Tilhørerne skulle have tid til at sunde sig. De skulle langsomt lades op til nye overraskende pointer.

»Den Gyldeblonde«s popularitet hang sammen med, at han altid var elskværdig i sin humor. Mange af dem, der forgæves har forsøgt at løfte arven efter ham, har savnet dette forsonende moment.

»Den, som kun ta?r spøg for spøg

og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet

begge dele dårligt«.

Sådan lyder et af Piet Heins berømte »Gruk«. Han har her fat i den sandhed, at humoren trives i grænselandet mellem sorg og glæde, mellem lykke og ulykke, mellem succes og fiasko.

En spøg er ofte en tretrinsraket bygget op på forventningen, overraskelsen og latteren. Humoren trives bedst i det uventede, som når Storm P. præsenterer os for følgende replikskifte:

- Hvad ville du lave, hvis du blev millionær?

- Æggekage. Ingen tvivl om det. Æggekage.

Det er let nok at være vittig på andres bekostning, at være skadefro og groft ironisk.Vi kender allesammen den type, der er parat til at sælge sin egen bedstemor for en vits. Han er måske en vittig hund, men humorist er han ikke.

Humoristen har hjertet med i, hvad han gør.

Som tyskerne siger: Humor ist, wenn man trotzdem lacht. Humor er, når man smiler - trods alt. Når man ler gennem tårer. Når man gengælder surhed med et venligt smil. Når man i stedet for at forbande mørket forsøger at tænde et lys. Når man kan se sine egne latterligheder, før man gør nar ad andres.

Humor er dybest set en livskunst, som vi alle burde dyrke noget mere. Folk bliver så kønne, når de smiler.

Et smil gør os kønnere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce