Egoistflagning

A house with danish flag and cloudy sky in Denmark. Keywords: Vertical, Colour, Nordic, Cloud, Tree, Flag, Seashore, Beach, Denmark, Water, Home, Grass, Exterior, Sky, Red, Outdoors, Danish, Cloudy sky, Day, Flag pole, Danish flag, House, Sea, Housing, residential, No people, patriotic, abode, Long exposure, Photography, dwelling, waterfront property, Modelreleased: YES NORDICPHOTOS jun07, org. GREATSHOTS

Egoistflagning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At hejse Dannebrog er festligt - og hvorfor ikke på vores allesammens mærkedage

Synspunkt

Af Bjarne Gregersen, journalist

Det er festligt at hejse Dannebrog. På en rigtig høj flagstang og med et flag, der passer til stangen.

Det har frydet mig, at der ved flere og flere nybyggede huse også er indregnet en flagstang med tilhørende flag. At hejse vort nationalflag er ligesom kommet på mode igen.

Jeg bor i et kvarter, hvis huse er opført i perioden fra 1970 til slutningen af 1980?erne, og her er der ganske få, der har en flagstang.

Marken bag vort kvarter blev i slutningen af 1990?erne byggemodnet, og der blev bygget dejlige rummelige huse. På de fleste af grundene er der en flagstang.

Det sker, at der flages fra næsten allesammen på én gang. Et syn, der i sandhed er værd at nyde.

Min fornemmelse siger mig, at det nok er, fordi et barn i nabolaget har fødselsdag. Og ja. Naturligvis skal der flages en sådan festdag. Det er soleklart, at Dannebrog skal til tops, når Kirstine fylder to, eller når Christian runder de 10 år.

Men hvorfor skal det så ikke hejses, når det er såkaldt officiel flagdag?

Juledag for eksempel. Da stod alle kvarteres flagstænger tomme, bortset fra dem, der har vimpel.

Tomme flagstænger

Kun to flagede den dag. Det var en af mine naboer - og så mig.

Alle andre havde ikke fundet det ulejligheden værd at markere helligdagen. Sådan har det været i mange år. Hverken nytårsdag, påskedag eller pinsedag eller grundlovsdag ses det, at private flager i nogen større stil.

De fleste hylder åbenbart det, jeg vil kalde egoist-flagningen.

Nu er der ingen lovgivning, der siger, at der skal flages. Det er for private helt frivilligt. Og der kan selvsagt flages på lige nøjagtig de dage, som man selv måtte ønske det. Hver eneste dag om det skulle være.

De officielle flagdage fastsættes af Justisministeriet, og de gælder kun for statens bygninger. Mange andre som f.eks. kommuner følger flagdagene.

Først klokken otte

Og så er det, jeg slår et slag for, at vi private også gør det, hvis vi ellers har mulighed for det.

Husk i øvrigt, at Dannebrog først må hejses klokken otte - uansat hvor lyst det måtte være på en sommerdag. Og om vinteren ikke før mørket er blevet til dag. Flaget hejses ned ved solnedgang. Overtrædelse medfølger ikke nogen form for straf, men det er bare sådan almindelig respekt for et af verdens ældste nationalflag, der dikterer den regel. I glæde over, at vi alle har retten til at hejse Dannebrog.

Her følger de faste flagdage:

1. januar, nyårsdag. 5. februar, kronprinsesse Mary, 6. februar, prinsesse Marie, 9. april, Danmarks besættelse (på halv stang til kl. 12), 16. april,dronning Margrethe, 29. april, prinsesse Benedikte, 5. maj, Danmarks befrielse, 26. maj, kronprins Frederik, 5. juni, grundlovsdag, 7. juni, prins Joachim, 11. juni, prinsgemal Henrik, 15. juni, Valdemarsdag og genforeningsdag, 25. december, juledag.

Hertil kommer langfredag (på halv stang hele dagen), påskedag, Kristi Himmelfartsdag og pinsedag.

Der findes en lang række militære flagdage som f.eks. 18. april til minde om slaget ved Dybbøl 1864 eller 11. februar for stormen på København 1659.

Skulle det ske, at lille Marie fylder år en langfredag, så kan man roligt hejse flaget på hel.

Ingen vil komme efter en af den grund.

Egoistflagning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce