Drop dengelsk


Drop dengelsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sprog

Af Niels Erik Søndergård, Rasmus Rasks Alle 95, Odense SV

n Hvad er det nu lige key account maneger hedder på engelsk? Eller hvad er det ordet controller gør i en jobannonce i en dansk avis? Og hvad er udtrykket Copenhagen Business School sprogligt set for en størrelse?

Ovenstående sprogeksempler er eksempler på fænomenet dengelsk. I Sverige kaldes fænomenet svengelsk.

Handelsskolernes marketingstænkning har bredt sig ud over civilsamfundets områder med den allestedsnærværende globaliseringstænkning. I denne tænkning er processen:

Forretningerne centraliseres ? og de lokale butikker forsvinder. Virksomhederne centraliseres ? og de lokale virksomheder forsvinder (mange endda til udlandet). Kommunerne centraliseres ? og det lokale selvstyre forsvinder. Politiet centraliseres ? og det lokale politi forsvinder. Hospitalerne centraliseres ? og de lokale hospitaler forsvinder. Osv.

Og udviklingen fortsætter: Globaliseringen (Det vil sige handelsskoletænkningen) er ved at nedlægge dansk som selvstændig sprog: Derfor får vi fænomenet dengelsk. Danmark er under globaliseringsafvikling: Derfor underordnes dansk lovgivning mere og mere EU- og FN-lovgivning.

Denne udvikling fjerner nærmiljøet og skader det primære liv til fordel for det sekundære liv, der bygges op omkring tingsmaterialismen og kulturel rodløshed.

Der er brug for en decentraliceringsudvikling, hvor nærmiljøet og kulturel identitet sættes i højsædet, så vi blandt andet kan få en ægte sproglig udvikling uden dengelsk.

Drop dengelsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce