Drømmeland


Drømmeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes mange håndbøger, hvor man kan få forklaring på, hvad ens drømme betyder. I bøgerne står der, hvad det betyder, hvis man drømmer, at man kører på en bro, der falder sammen, og man styrter i dybet. Eller hvis man drømmer, at man kommer til at smadre en uvurderlig glasgenstand. Eller noget mere profant, hvis man drømmer, at man tisser fra toppen af et højhus i New York. Søvnforskerne har påvist, at mennesker hver nat oplever fem-seks perioder med den lette søvn, der kaldes REM-søvn, og at det er under REM-søvnen, at man drømmer. REM er en forkortelse for begrebet Rapid Eye Movement, og hedder sådan, fordi forskerne i søvnlaboratorierne kunne se, at deres forsøgspersoner plirrede med øjnene under den lette søvn. Det man drømmer, indeholder tit elementer af noget, man har oplevet i dagens løb. Det er det, som søvnforskerne kalder dagsrester. På den måde forsøger underbevidstheden at hjælpe til med at bearbejde dagens oplevelser og få problemerne til at falde på plads.

Det er næsten indlysende, at drømme kan bruges af filmskabere som et element i handlingen i forskellige film. Den amerikanske tv-serie Sopranos handler ligefrem om en mafiaboss, der går til psykiater for at få behandling for sine angstanfald og traumer, ligesom mange kriminalfilm indeholder fortællingselementer hvor enten ofret eller politibetjenten går til psykiater og derved får hjælp til opklaringen af mordet. Flere af Alfred Hitchcocks bedste film er eksempler på dette. Jeg synes dog ofte, at drømme i film er ret skematiske og kulørte, som om de er konstrueret netop for at få historien i filmen til at falde på plads. For jeg tror, at mange mennesker ligesom jeg kender til, at man ikke er særlig god til at huske sine drømme, så derfor er det kun ganske få stumper af drømmen, som man ender med at kunne huske, når man vågner.

I vikingetiden troede man, at det som en konge drømte, kunne afgøre landets fremtid. Det samme troede de gamle grækere på. Derfor havde konger og statsmænd ansat professionelle drømmetydere, der skulle hjælpe kongerne med at tyde drømmene og planlægge landets politik. Så en spindoktor er nødvendigvis ikke et nyere begreb. I moderne tid har Freud og Jung bragt drømmetydningen frem til et mere videnskabeligt plan. Freud er kendt for de meget håndfaste, kønsbestemte symboler i drømmene, mens Jung gik videre og indførte arketyperne, hvor de ting, der optræder i drømmene repræsenterer nedarvede grundmønstre i det ubevidste. Så selv om det at fortælle om sine sjove og underlige drømme ved middagsbordet kan indeholde en vis underholdningsværdi, så skal man nok være klar over, at drømmene kan fortælle et eller andet om personen. Måske noget, som man egentlig ikke selv er bevidst om til daglig.

Drømmeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce