Dommen over et sygt sundhedsvæsen


Dommen over et sygt sundhedsvæsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Carsten Olsen , caol@faa.dk
Billede
Debat FAA. 

Der er som sådan ikke noget nyt i læge Iza Alfredsens "Min Mening"-klumme i tirsdagens udgave af Fyns Amts Avis. Men ikke desto mindre er den opsigtsvækkende læsning.

På baggrund af en tragisk sag fra Svendborg, hvor en yngre læge i en uddannelsesstilling blev dømt for forsømmelse i forbindelse med en patients død, beskriver Iza Alfredsen arbejdet på et sygehus som "akkordarbejde" i et arbejdsmiljø, der "var præget af overtrædelser og hviletidsbestemmelser og generelt et massivt arbejdspres".

Og sagen, der kostede hendes kollega en dom i Landsretten, som en sag "præget af systemfejl på systemfejl. En fuldstændig rystende fralæggelse af ansvar fra ledelsens side".

Mange af os, der som patienter er i kontakt med det danske sygehusvæsen eller kender nogen, der arbejder i det, har længe haft noget tilsvarende på fornemmelsen:

Der er noget helt galt.

Sundhedspersonalet forekommer at bevæge sig op og ned af sygehusgangene i et uhyggeligt højt tempo. Når man som patient venter på at blive tilset af en læge eller en sygeplejerske, må man ofte væbne sig med ekstraordinær tålmodighed.

Og på begge sider af sengegærdet nager frygten for, at der skal ske utilsigtede fejl.

Sundhedspersonalets kvalifikationer og vilje til at gøre et godt stykke arbejde er der ingen grund til at tvivle på. Det er der til gengæld på deres muligheder for at gøre præcis dét.

Hensynet til personalets og patienternes ve og vel kan ingensinde tilsidesættes til fordel for en akademisk diskussion.

Det danske sygehusvæsen er tydelligvis ramt af sygdom. Det kan enhver se.

Det er, hvis man skal tro eksperterne og de, der driver sygehusene, derimod langt vanskeligere at stille en klar diagnose.

Ifølge sundhedsøkonomerne bliver der brugt flere penge på det danske sundhedsvæsen end nogensinde før samtidig med, at borgernes forventninger til det er konstant stigende.

Omvendt påpeger en analyse, Dansk Erhverv har gennemført, og som Berlingske offentliggjorde i går, at antallet af "kolde hænder" - altså administrative medarbejdere i sygehussektoren - er vokset vildt med 30 procent de seneste ti år. Mere end tre gange så meget som antallet af "varme hænder" - læger, sygeplejersker og andre ude på sygehusgulvene.

Og det er dén virkelighed, politikerne og sygehusledelserne nødvendigvis skal forholde sig til.

Hensynet til personalets og patienternes ve og vel kan ingensinde tilsidesættes til fordel for en akademisk diskussion om, hvorvidt den tiltagende bureaukratisering af sygehusvæsenet er en naturlig udvikling og/eller et nødvendigt onde.

Sagen er den, at der mangler "varme hænder". Og at såvel patienterne som personalet lider under det. Derfor vil fejl, som den der for nylig kostede en læge på Svendborg Sygehus en dom i Landsretten, ske igen.

Alt tyder således på, at læge Iza Alfredsen har ret, når hun i sin klumme i dag konstaterer:

"Lægen er dømt, men systemet er sygt".

Dommen over et sygt sundhedsvæsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce