Det største spørgsmål - nogensinde


Det største spørgsmål - nogensinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JEG VAR FORLEDEN til et glimrende foredrag om fritænkeren Jørgen Bukdahl fra Askov, en af de toneangivende bestyrere af det folkelige åndsliv i mellemkrigstiden og i den første bølge af moderniseringen af Gode Gamle Danmark. Inden alt ændrede sig.

Tidligere frimenighedspræst i Ryslinge, Torben Bramming, fortalte glødende og perspektivrigt om Bukdahl, der blev student ved Katedralskolen i 1914 i Ribe. Hvor Bente og Torben Bramming i dag leder Tårnborg med arrangementer med rod i salmedigteren Brorson, Ribe og Slesvigs Vestegn. Altid med kaffebord. Efter Bukdahl-foredraget gik snakken blandt de glade tilhørere, mange med rødder i kirke og højskoleliv. Bukdahl og det sen-romantiske greb os: ?Tiden er blevet flad ? folk har ikke noget at gå op i! Førhen var der det sønderjyske spørgsmål. Dét kunne tænde folk?, sagde en dame.

OG FØR BALLADEN om Kongeåen kunne de gudelige vækkelser i starten af 1800-tallet få folk op af stolene. Siden blev det mere prosaisk til andelsmejerier, brugsforeninger og nye skoleformer.

En præst fortsatte henover kaffekopperne: »Ja, og efter Sønderjylland optog det nordiske spørgsmål os meget. Og der var altså noget smukt og lyst over den nordiske ånd ? fra Grundtvig til Sibelius«. En anden lagde til den historiske deroute: »Ja, og sidste gang vi havde noget at gå op i, var modstanden mod EF! Og hvor er den blevet af? Alt er blevet ligegyldigt og flyder bare derudaf. Alle tænker mere på arbejde og New York Times. Den læser min søn. For slet ikke at tale om mine børnebørn og deres øresnegle. Der hænger bare to ledninger ud under huen ? Gud ved hvad de tænker på og går op i?«

JEG VIL TRØSTE med, at det hverken er Sønderjylland, Norden eller EU, som vi går op i idag. Vi lever med i globaliseringen ? den største revolution nogensinde. Økonomisk, infrastrukturelt og kulturelt.

Aldrig har så mange varer og penge flyttet sig ? mellem enorme metropoler og nye livsstile. Set fra månen ser det ud til, at jorden er feberramt. Sådan lyser den nye virkelighed op.

Aldrig har folkeslag kloden over oplevet så meget nyt ? og vesterlandsk! Vi oplever og nyder det suverænt største forbrug, nogensinde. 16-årige i Ribe har samme musik i ørerne som unge i Johannesburg, Atlanta og Delhi.

Et af kodeordene er frihed til at leve sit eget liv. At være egen herre over, hvad jeg ønsker at opleve ? i medierne, til Mama Mia-event eller på rejse til julemarked i Buenos Aires. Vi vil være fri for politikere, præster, sælgere eller belærende højskolelærere (Bukdahl!) bag ved pulten.

Det største spørgsmål? Julen nærmer sig. Alt efter temperament kan vi give Jesus størrelse. Også hér er den nye tid på spil. De fleste af os ser kirken som oplevelse og ikke indlevelse. Og en god oplevelse starter med en hjertelig hilsen. Glædelig jul!

Det største spørgsmål - nogensinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce