Det gælder om at ville


Det gælder om at ville

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange eventyr fortæller om en helt, der står ved en korsvej. Går han til den ene side, møder han den grådige ulv. Går han til den anden side, møder han den dejlige prinsesse.

De fleste ønsker nok prinsessen. Navnlig hvis hun er sød og omgængelig. Men "En kan jo aldrig vide", som Thummelumsen sagde i "Livsens Ondskab". Der er prinsesser, der er mere ustyrlige end den værste prærieulv. Så helten har god grund til at tænke sig godt om.

Det er svært at vælge - både i eventyret og i virkeligheden. Og det er ikke blevet lettere med tiden. Selve livet er blevet en valgmulighed. Man kan vælge, om man vil have børn eller ej, man kan vælge, om man vil bruge kondomet eller aborten - alt afhængig af omtanke eller uheld.

Vore bedsteforældre og oldeforældre havde ikke ret meget at vælge imellem. Man SKULLE have et arbejde, for der var ikke noget, der hed dagpenge og bistandshjælp. Så man tog, hvad der var.

Siden er der blevet mere at vælge imellem på alle livets områder, men det er ikke blevet lettere. Den pige, som vinder "Tøm en legetøjsbutik på tre minutter" er dømt til at komme ud af forretningen komplet forvirret. Hun vil længe gruble over, om hun valgte det rigtige og fik det hele med.

Fra fødsel til død står vi over for nye valg. Vi vælger børnehave og skole, vi vælger venner og veninder, vi vælger kærester (eller de vælger os). Der skal også vælges læge, job og bolig, fritidsinteresser, plejehjem og begravelsesform.

Hvor VIGTIGT det er at vælge rigtigt fremgår af følgende anekdote:

Kort tid efter at Bill Clinton var blevet valgt til præsident i USA, var han på biltur med sin kone.

Da Bill kørte ind på en tankstation, sagde han: "Hillary, er du ikke glad for, at det er mig, du er gift med, og ikke den tankpasser dér?"

Hillarys svar var kort og kontant: "Hvis jeg var gift med den tankpasser, så var det ham, der var præsident!"

Hvor SVÆRT det er at vælge rigtigt, ser vi af følgende vits:

En mor forærede sin voksne søn to skjorter i fødselsdagsgave. Da han kort efter besøgte moderen, ville han glæde hende ved at tage en af skjorterne på. Men straks da moderen så ham, udbrød hun: "Jeg tænkte nok, at du ikke kunne lide den anden".

Det er ikke nemt at bestemme sig. Det opdagede vi allerede som børn. Jeg husker tydeligt, når jeg med 10 øre i hånden stod foran slikmutter og ikke kunne beslutte mig til, hvad jeg ville have.

Kunder kom og kunder gik. Det var umuligt at tage en beslutning, når der var så meget at vælge imellem. Det endte somme tider med, at Slikmutter afgjorde sagen - nøjagtig som det sker i de voksnes verden, i det politiske spil.

Samfundet går nemlig ikke i stå, fordi vi ligger hjemme på sofaen på valgdagen - der bliver regeret allige- vel.

Hvorfor er det så hulens svært at vælge? Fordi man ved at vælge, forkaster alt andet!

Hvis man sagde til Slikmutter, at man gerne ville have en lakridsstang, fik man ingen pebermynter. Og sådan er det hele vejen igennem.

At vælge er at leve. For alvor at leve er at VILLE. Det er vigtigt at vælge det gode frem for det onde, men det allervigtigste er at ville.

Noget af det værste, man kan opleve som forældre, er at have en søn eller datter, der har meldt sig ud af samfundet. Som ikke gider arbejde, som ikke vil hjælpe til i familien, som kræver alle rettigheder, men skyer alle pligter, og som ligger på sofaen og siger, at det hele er noget møj.

Det er ikke menneskeværdigt at være negativ tilskuer til tilværelsen. Man må op af sofaen og vælge livet.

Det er ikke alle, der er udstyret med store evner, men er man rask, er der altid noget, man kan.

Man kan ialt fald PRØVE. Og hellere ramme ved siden af end slet ikke at ramme.

At vælge eller ikke at vælge, der er sagen. Og at vælge vil sige at blive sig selv, at ville noget, at træde i karakter, at tage ansvar, at eksistere.

Til forskel fra bare at være til.

Det gælder om at ville

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce